REKLAMA

Piechociński: Polskie jabłko zmieni smak dla Chińczyków?

Anna Drozd2015-12-16 06:00redaktor Bankier.pl
publikacja
2015-12-16 06:00

- Dla nas jabłko jest dobrem narodowym. W poprzednich latach w eksporcie jabłka wyprzedziliśmy Chińczyków, a w zeszłym roku nie daliśmy się embargu rosyjskiemu, przede wszystkim na polskie jabłko. Z pewnością Polska nie będzie jednym z tych krajów, które będą chciały obniżyć prawie 25% cło na importowanego banana z regionów Ameryki Łacińskiej - mówi Janusz Piechociński, wicepremier i minister gospodarki w latach 2012-2015.

Piechociński: Polskie jabłko zmieni smak dla Chińczyków?
Piechociński: Polskie jabłko zmieni smak dla Chińczyków?
fot. Maciej Biedrzycki / / FORUM

Banan dzisiaj w sieciach handlowych kosztuje w detalu poniżej 2 zł, a jabłko w tym sezonie jest droższe, w związku z tym ta rywalizacja jest widoczna. Jabłko ma przy tym więcej funkcji, bo nie tylko będzie konsumowane tak jak banan, ale stanie się surowcem coraz bardziej strategicznym, przetwórczym. Widzimy to na przykładzie tego roku.

Trzeba przyznać, że ten rok dla jabłka detalicznego będzie trudniejszy, bo Rosjanie zatkali kanały dystrybucji tego owocu na rynek rosyjski. Dzięki partnerom, np. bałkańskim, polskie jabłko pojechało w opakowaniach podpisanych w ich językach narodowych i znalazło satysfakcjonujący rynek wśród rosyjskich konsumentów.

W tym roku będzie to trudniejsze. Jednak przypomnę, że otworzyliśmy kilka znaczących rynków, także pozaeuropejskich, z Kanadą na czele. Mamy nadzieję, że dobra wiadomość przyjdzie niedługo także ze Stanów Zjednoczonych. Współpracujemy też Singapurem, Wietnamem, Indonezją, Indiami i krajami arabskimi, gdzie sprzedajemy dużo jabłek.

Sądzę, że to co, co wydarzyło się po "kryzysie embargowym" z Rosją, czyli zwiększenie przetwórstwa jabłka, daje szansę na trwałą sprzedaż dużej produkcji. Szacujemy, że w tym roku zbiory były na poziomie 3,3 - 3,5 mln ton, czyli porównywalnym z zeszłym rokiem. Mimo suszy, polskie jabłko detaliczne jest najpiękniejsze w historii. 

Pamiętajmy też, że znaczna część polskiego jabłka eksportowego była w pewnej monokulturze idareda eksportowego robiona pod smaki rosyjskie, a Indie, Singapur, kraje arabskie, proponują nam potrzebę trochę innego jabłka. Dlatego Instytut w Skierniewicach, a także nasi sadownicy, muszą w najbliższych latach dokonać dywersyfikacji różnych gatunków w polskich sadach - mówi Janusz Piechociński, wicepremier i minister gospodarki w latach 2012-2015.

Źródło:
Anna Drozd
Anna Drozd
redaktor Bankier.pl

W Bankier.pl od 2009 roku. Redaktor odpowiedzialna za tworzenie materiałów wideo, relacji i wywiadów dla internetowego kanału wideo - Bankier.tv. Podejmuje tematykę rynku nieruchomości, prezentuje ciekawe pomysły na biznes i nowinki technologiczne, porusza bieżące tematy gospodarcze ważne dla Kowalskiego i jego portfela. Tel. 22 333 99 10

Tematy
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Plan dla firm z nielimitowanym internetem i drugą kartą SIM za 0 zł. Sprawdź przez 3 miesiące za 0 zł z kodem FLEXBIZ.
Advertisement

Komentarze (27)

dodaj komentarz
~jabl
Polskie jabłko najlepiej zjeśc w sklepie , bo na drugi dzień zgniłe.Czym tu sie chwalic ? - zgniłymi jablkami.
~yontek
pierdu ,pierdu ......,tekst sponsorowany ,
~endi
Dlaczego jabłka deserowe tak szybko się psują ? przykład szampion reno po zerwaniu można je przechowywać 2 tyg i gnije , nawet nie wiadomo czemu , a stare odmiany jabłek jak szara reneta mogą leżeć aż do wiosny ?
~qwe
Chińczycy nie przyjechali tu po jabłka !!!!
Podglądają największego konkurenta żeby skopiować jego sukces
My im wszystko pokażemy sfotografujemy i się będziemy cieszyć że sprzedamy 500 ton na Chiński rynek. Za 5 lat oni zaleją wszystkie rynki kopią naszych jabłek..
A pseudopolitycy się z tego cieszą.
~roberto
Uprawa jabłek to żadna tajemnica, ważny jest klimat dający polskim jabłkom wyjątkowy smak. Niech sobie Chińczycy podglądają klimat
~qwe odpowiada ~roberto
Popatrz na mapę i wybierz region, klimat taki jak w Polsce też jest
~roberto odpowiada ~qwe
Między jabłkami chińskimi i polskimi jest taka sama różnica jak między truskawkami
~qwe odpowiada ~roberto
Wyjątkowy smak !!
Za dużo telewizji ogladasz I Magdy Gesler
Całość produkowanej żywności ma smak coraz gorszy, coraz więcej chemii, polepszaczy itp,itd
Do tej pory pamietam zapach chleba gdy byłem dzieckiem. Powąchaj teraz chleb zwłaszcza krojony z torebki !!!!!
Nie powtarzaj zasłyszanych sloganów.
~qwe odpowiada ~roberto
Tzn tamte są tańsze
I jjesz je w jogurtach i wszystkim innym (truskawkowym )oczywiście.
~roberto odpowiada ~qwe
Miałem wątpliwą przyjemność jeść chińskie jabłka. Raz skusiłem się na chińskie truskawki i poleciały do kosza bo były niejadalne. Tak samo jest z czosnkiem. Za lepszą jakość żywności trzeba więcej zapłacić, tak jest na całym świecie, więc przestań powtarzać zasłyszane slogany tylko wybierz się do porządnego sklepu.

Powiązane: Chiny

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki