Rynki

Twoje finanse

Biznes

Forum

Hiszpanie zaciskają pasa. Ceny żywności znowu wzrosły - to zdrożało najbardziej

Ceny artykułów żywnościowych wzrosły w Hiszpanii we wrześniu średnio o prawie 11 proc. w porównaniu z tym samym miesiącem w roku ubiegłym - wynika z badań firmy konsultingowej NIQ.

fot. Bodnar Taras / Shutterstock

Najbardziej wzrosła cena oleju z oliwek - o ponad 32 proc., cukru - ponad 30 proc., ryżu - ponad 17 proc., sera - ok. 15 proc.

reklama

Zgodnie z danymi organizacji konsumenckiej OCU ponad połowa konsumentów przestała kupować droższe produkty mięsne i rybne, optując za tańszymi produktami.

Prawie połowa z 1518 ankietowanych przyznała, że musiała ograniczyć zakup świeżych owoców i warzyw, a 30 proc. - produktów mlecznych.

Hiszpanie kupują więcej produktów przecenionych, np. ryb, które są na granicy przeterminowania, ale wciąż nadają się do spożycia, tańszych mrożonek czy produktów sezonowych.

Jeden kg świeżego ostroboka w sezonie kosztuje 7,36 euro za kg wobec prawie 21 euro za kg łososia - wskazuje raport OCU.

Konsumenci kupują także tzw. białe marki produktów mlecznych, sprzedawane pod logo supermarketów i tańsze nawet o jedną czwartą.

Produkty finansowe
Produkt
Kwota
Okres
miesięcy

Według dyrektor generalnej NIQ Patricii Daimiel ceny żywności wpłyną na tegoroczne wydatki świąteczne - więcej konsumentów będzie optowało za rodzinnymi spotkaniami w domu zamiast celebrowania świąt i nowego roku w restauracjach czy podróżowania.

OCU zwróciła się do rządu o pilne zwiększenie pomocy dla rodzin w kryzysie.

Z Saragossy Grażyna Opińska 

Źródło: PAP
powiązane
polecane
najnowsze
popularne
najnowsze
bankier na skróty