REKLAMA
TYLKO U NAS

GIS wycofuje ekologiczny cukier kokosowy

2020-02-11 15:55
publikacja
2020-02-11 15:55

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

fot. / / GIS

Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca. Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu. Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g – nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g – nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu. (PAP)

Autor: Karolina Mózgowiec

kmz/ joz/

Źródło:PAP
Tematy
Najlepsze konta premium – wrzesień 2025 r.
Najlepsze konta premium – wrzesień 2025 r.
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki