Z mapy dotacji dostępnej na stronie resortu funduszy wynika, że o dotację postarała się firma O.W. Gryf Izabela Łącka. Sam poseł Artur Łącki z KO w rozmowie z Onetem potwierdził, że jego żona "złożyła kilka wniosków i dotację otrzymała. (...). Wsparcie dla tej branży jest potrzebne, ona nie podniosła się jeszcze po pandemii - dodał.
Firma Łąckiej, prowadząca pensjonat, otrzymała 474 tys. zł na "stworzenie nowoczesnej sali konferencyjnej oraz ogrodu zimowego na potrzeby eventów biznesowych jako nowej usługi w firmie wraz z rozbudową części restauracyjnej poprzez remont i modernizację oraz zakup sprzętu i wyposażenia".
Poseł Artur Łącki należy do najbogatszych posłów tej kadencji. Z jego oświadczenia majątkowego wynika, że posiada długą listę nieruchomości, akcje spółki zarządzającej polem golfowym i ponad milion oszczędności w samych złotówkach.
Użytkownicy platformy X w czwartek wieczorem zaczęli zamieszczać przykłady firm z branży HoReCa, które otrzymały dotacje z KPO m.in. na jachty, sauny, ekspresy do kawy, solaria, wymianę mebli czy zakup wirtualnej strzelnicy. Sprawę w piątek zaczęły opisywać również media. Kontrole w tej sprawie zapowiedział resort funduszy, a prokuratura podjęła czynności sprawdzające. Premier Donald Tusk oświadczył, że nie zaakceptuje żadnego marnowania pieniędzy z KPO i oczekuje szybkich decyzji, a także odebrania środków w przypadku nadużyć. Zadeklarował, że konsekwencje będą wyciągane niezależnie od stanowiska i partyjnej przynależności.
W piątek podczas konferencji prasowej wiceszef resortu funduszy Jan Szyszko przekazał, że informacje o nieprawidłowościach do kierownictwa MFiPR dotarły „kilka tygodni temu”. Przedstawiciel MFiPR dodał, że w związku z nimi z końcem lipca ze swojego stanowiska odwołana została poprzednia prezes PARP Katarzyna Duber-Stachurska.
KPO dla branży HoReCa
W ramach wsparcia MŚP z branży HoReCa w KPO zawarto 3005 umów na 1,2 mld zł, wypłacono z kolei 110 mln zł.
Celem dofinansowania HoReCa w ramach KPO jest wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury. Sektory te były najbardziej poszkodowane w związku ze skutkami pandemii COVID-19.
Zasady naboru HoReCa ustalono w 2023 r. Wnioski o przyznanie funduszy można było składać w okresie maj-czerwiec oraz lipiec-październik 2024 r. W drugiej rundzie składania wniosków wprowadzono ułatwienia dla ubiegających się o dodatkowe środki, w tym m.in. obniżono do 20 proc. minimalny spadek obrotów liczony rok do roku w latach 2020–2021 (w pierwszym naborze było to 30 proc.).
PAP
oprac. KWS