Gdy mamy 20 lat, nasz szkielet waży średnio 15-20 kg. Tzw. szczytową masę kostną, czyli najmocniejsze kości, osiągamy między 20 a 25 rokiem życia. Ten wysoki poziom utrzymuje się jeszcze przez mniej więcej 10 lat. Potem kości zaczynają tracić na wadze, średnio niemal 1 proc. masy rocznie. To naturalny proces, trwa aż do śmierci.
Tempo demineralizacji kości może być jednak szybsze (nawet o 3-5 proc.), np. gdy palimy papierosy, nadużywamy alkoholu, pijemy dużo kawy, mało się ruszamy, w naszej diecie jest za mało wapnia i witaminy D. U kobiet osteoporozie, czyli zrzeszotnieniu kości, sprzyjają też częste porody i wczesna menopauza. I choć choroba dotyczy również mężczyzn - u nich procesy rzeszotnienia kości rozpoczynają się o 10-15 lat później.
W diecie zapobiegającej osteoporozie nie może zabraknąć wapnia i witaminy D3. Wapń, wiadomo, jest budulcem kości. Zaś witamina D3 sprawia, że wapń lepiej się wchłania w jelicie cienkim i wzmacnia kości.
W jakich produktach szukać wapnia i witaminy D3 dowiesz się na stronie miesięcznika „Zdrowie”
Artykuł ukazał się w nr. 7/2005 miesięcznika „Zdrowie”