Zmuszasz mnie potwierdzania oczywistych rzeczy. Popatrz do raportu za I kw. 2013, pierwszy z brzegu który wybrałam z listy spółki
- w I kw fatalnego 2012 roku było 2,88 miliona zł przychodu
- w I kw mającego być bardzo dobrym 2013 roku było 1,96 miliona zł przychodu
Gdyby spółka zmieniała profil działalności z softowej np. na handel maszynami górniczymi to wtedy można to jakoś tłumaczyć: ta sama nazwa firmy a kompletnie nowy biznes. I3D jednak nie zmieniła swojej działalności i fatalnie to wygląda. I to jest ten pokurcz. No chyba, że była jakaś skucha, cały zespół sprzedażowy czy marketingu odszedł czy zginął w katastrofie lotniczej. i wtedy taki spadek ma wytłumaczenie. We wszystkich innych przypadkach pokazuje to, że spółka zarządzana przez obecne szefostwo jest nieinwestowalna. Inwestowanie w nią to czysty hazard. Ten jeden argument na liczbach wystarcza.
Jeszcze ci powiem, że o ile spadek zysku można by zrozumieć jakoś, np. solidne inwestowanie w technologie, obniżenie marż w celu szybkiego opanowania rynku itd itp to na dynamicznie rozwijającym się rynku softów wirtualnej rzeczywistości, takie załamanie przychodów poza sytuacjami nadzwyczajnymi o których wspomniałam a których nie było, to kompletny pokurcz. Inwestycja na wiarę. Dlatego pisałam o sekcie.