@Fif,
ale o co Ci chodzi? Widzę, że dramę robisz to aż zerknę co tam piszecie.
Moja rada. Daj se siana. Niech zaorak sam się ora i wyzywa innych od dzieciaków itp. i zraża do siebie kolejne nowe osoby.
Po co ci z nim walczyć? Nudzi Ci się? xD
to teraz do samej prognozy
Przeliczniak przeliczył po prostu pozostałe miesiące roku - Rosja + Ukraina
Jedyne założenia to było - Styczeń i luty są mocne więc +5%
Marża netto będzie taka sama jak w poprzednim roku, mimo, że miała rosnąć bez wojny (marki własne, itp - sam mnie o tym przekonywałeś nieraz)
Najbardziej pesymistyczny dotyczy przychodów.
W tym przypadku znaczy tyle, że nie licząc na wzrosty (ale też licząc na brak spadków + 0%) i odejmując sprzedaż Ukraina Rosja
*(nie wrzucałem do Excela, więc nie wiem czy obliczenia są na 100% dobre. Na oko wydają się dobre).
Założenie tej samej marży co w poprzednim roku podczas gdy bez wojny spodziewaliśmy się jej dalszego wzrostu wcale nie jest takie złe.
Podsumowując.
Zgadzam się, że nie jest to najbardziej pesymistyczny, tylko najbardziej pesymistyczny jeśli chodzi o przychody z UA + RU.
Pozostałe założenia jak brak spadku marży lub brak spadku przychodów na pozostałych rynkach mogłyby być w wariantach bardziej pesymistycznych, ale autor nie uznał, ich za realne lub po prostu ich nie uwzględnił w swoich
Wygląda na to, że masz problem ze stwierdzeniem "najbardziej pesymistyczny", a nie założeniami samymi w sobie.
Nie uważasz, że czas na krytykowanie prognozy z lutego był w lutym.
Sam uważałem podobnie na tamten moment. Wyliczenia przeliczniaka są spoko bo pokazują za pomocą prostej algebry jakie są widełki tego o czym mówimy.
coś takiego znalazłem ze swoich wpisów:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=11497387&strona=1