w nawiązaniu do poprzedniego mojego wpisu w tym wątku / warto nawet przeczytać cały wątek /
uzupełniam artykułem z 13.12.2022
Energa wystartuje z Gdańskiem?
– Kwestie związane z rynkiem mocy są danymi na tyle wrażliwymi, że zgodnie z obowiązkiem informacyjnym dla spółek giełdowych muszą być przekazywane raportami bieżącymi. Wcześniej spółka nie może ich upubliczniać – taką odpowiedź otrzymaliśmy natomiast z biura prasowego Energi (grupa PKN Orlen),
Ja przekazałem Wam te wrażliwe dane w kilku poprzednich moich wpisach z tego wątku - choć Wy na te miliardy i tak nie reagujecie -zobaczymy czy jutro zareagujecie na ESPI
Również portal wysokienapięcie.pl starał się przewidzieć treść jutrzejszego ESPI -odnosząc się do braku odpowiedzi cytując za artykułem ....Niemniej we wrześniu Energa opublikowała zaproszenie do udziału w postępowaniu na generalnego wykonawcy bloku gazowego w Gdańsku o mocy do 456 MW. W zaproszeniu tym, w sekcji dotyczącej terminu realizacji zamówienia, czytamy, że zakończenie negocjacji i gotowość do zawarciu umowy z potencjalnym wykonawcą nastąpi w „terminie do 6 m-cy od daty zawarcia Umowy w wyniku aukcji Rynku Mocy na okres dostaw od 2027”.
Również we wrześniu Energa podpisała z Orlenem porozumienie, które przewiduje, że PKN pokryje nakłady na budowę bloku do wysokości 2,5 mld zł w przypadku pozyskania przez inwestycję kontraktu mocowego.
Nie jest jednak do końca jasne, czy w Gdańsku powstanie elektrownia czy elektrociepłownia. Zaproszenie do udziału w postępowaniu tego nie precyzuje, a sama Energa tego podaje. W ubiegłym roku Jarosław Dybowski, dyrektor wykonawczy ds. energetyki Orlenu, mówił, że „jeśli w Gdańsku – to z parą (technologiczną – red.) na potrzeby Lotosu, podobnie jak we Włocławku para idzie do Anwilu”.
O takim ciepłowniczym wariancie usłyszeliśmy też od źródeł z branży wykonawczej, ale bez potwierdzenia, czy blok ostatecznie weźmie udział w tegorocznej aukcji. Inne źródło wskazało natomiast, że na decyzji na temat tego, czy w Gdańsku powstanie elektrownia czy elektrociepłownia może czekać jeszcze na końcowe ustalenia. Dopiero pod koniec listopada Orlen sfinalizował bowiem sprzedaż ok. 30 proc. udziałów w Rafinerii Gdańskiej na rzecz Saudi Aramco. Niemniej taka lokalizacja naturalnie powinna skutkować wyborem elektrociepłowni – podobnie jak w przypadku bloków Orlenu w Płocku i Włocławku.
źródło cytatów
https://wysokienapiecie.pl/79857-z-czym-do-rynku-mocy-beda-kolejne-bloki-gazowe/