Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,22 zł , zmiana od tamtej pory: 45,45%

Re: dość pozytywne informacje ze spółki

Ogólnie mimo, że doceniam odpowiedź to pkt. 1 nie przyjmuję do wiadomości bo dla mnie brzmi to mniej więcej tak:

Mamy sztuczne aktywa (należności) ale ich nie odpisaliśmy bo pogorszyłby się wynik w danym roku.
Odpowiedź ze spółki to jedno a rola Nadzorcy to druga sprawa i uważam, ze Nadzorca powinien przycisnąć by jednak to odpisać (mam na myśli pożyczki o przeterminowaniu pow. roku) bo na Zgromadzeniu Wierzycieli i w trakcie trwania Planu Naprawczego aktywa mają być realne.

Natomiast w kwestii odpisów kapitału to akurat uważam, że nie jest to konieczne. (wystarczy procentowa waga według terminu przeterminowania)

Wracając do Twojego pytania zacznę od tego, że nie jest to kwota której nie znamy (biegły mówi o 2.4 mln)
Ważne jest też to, że nowe pożyczki są odpisywane po roku.
Natomiast czy mogą się ciągnąć pożyczki z tzw. starego asortymentu do dnia dzisiejszego (to mimo wszystko pozostaje mi wierzyć biegłemu i zarzadowi bo wątpię czy aż tak by ktoś brną)

Gdy pytasz o daty (przytaczając je) to ciężko po omacku wskazywać ale skupiłbym się na tym co nam przekazano.
1. są to pożyczki ze starego asortymentu a z nowego są odpisywane po roku (mimo wszystko biegły nie pozwoliłby sobie na kręcenie w tej sprawie zresztą zarząd odpowiadając oficjalnie na pytania też nie)
2. mowa jest o 2.4 mln

A jak i dlaczego jeszcze obecnie się ciągną ciężko bez wglądu do danych spółki stwierdzić przy czym ta odpowiedź nie jest potrzebna gdy przyjmiemy, za prawdę to co mówi biegły i zarząd.

Dla mnie najważniejsze jest, że spółka będzie podawać strukturę należności bo podawana w każdym kwartale pozwoli każdemu ocenić sytuację a dwa wyłapane zostaną wszelki sztuczne ugody

2.4 mln odpisywane przez kolejne okresy nie jest dla mnie do przyjęcia (nie godzę się na to) ale patrząc z perspektywy fundamentów to gdy uwzględnimy, że część odpisano już w I kwartale (ogólny odpis w pierwszym kwartale wyniósl 1.7 mln a ile stary asortyment =. 08 mln?) nie jest to coś co jakoś mocno ciąży.

ps
przy okazji wyjaśniło się czym są należności pow. roku (najzwyklej są to pożyczki (część pożyczek) o terminach pow. roku bo takie spółka też udziela (w każdym tak to zrozumiałem tym samym błędnie myślałem, że należności pow. 12 miesięcy należy też odpisać.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARKA 0,00% 0,32 2025-10-28 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.