Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,12 zł , zmiana od tamtej pory: -32,64%

Re: z Data slaby argument

Dnia 2016-10-27 o godz. 20:06 ~białoczerwony napisał(a):
> Czytasz nieuważnie moje posty brrrrr
> Daty dawno nie posiadam, pisałem że wszystko ładuję w MCI, ze wg mnie ma lepsze perspektywy, ale to drugorzędna sprawa.
Być moze przeoczyłem jakiś twój post (były wyjazdy i dni bez kompa), ale pamiętam tylko to, że pisałeś o zmniejszeniu zaangażowania w datę i przjściu na mci.

>To że ktoś przegrywa pierwszą połowę, nie znaczy że przegra cały mecz.
Pełna zgoda, ale... Jaki sens czekać na niepewny wynik meczu latami i widzieć, ze szansa na wygraną jest niepewna?

BC, nie oceniam MCI z jednego powodu. Mam za małą wiedzę i o biznesie i o historii spółki. Poza tym, jak kiedyś pisałem, na mci jestem sfokusowany wyłącznie z powodu daty. Ale za zasadne uwazam krytyczne uwagi młodego w podłodze. łaściwie, to bardzo czekam z zaciekawieniem, co sprawi, że wreszci mci zacznie rosnąć. tak naprawdę rosnąc.

> Widzisz przy spekulacjach wszystko jest możliwe i kurs jest bardzo podatny na emocje, Data jest nielubiana bardzo długo nawet gdy piszą o branży dystrybutorów IT Data jest traktowana jak niechciana siostra i prawie nigdy nie pojawia się w artykułach, jest niezauważana. Teraz doszły jeszcze strachy na lachy z US, wcześniej dymisja Biedrzyckiego ale to o niczym jeszcze nie przesądza.
> Data już latała po 2 zł i niżej i co końca swiata nie było, Ci co kupili po 4,xx muszą oddać i tyle tak działa ten rynek. Zarabia tylko 5-10%. Przyjdzie czas będzie gwiazdą.

owszem, przy spekulacjach wszystko jest mozliwe, ale dla mnie data od chwili zakupów przez fundy przestała byc spekulacyjna i nigdy własciwie na niej grubej spekuły nie widziałęm, raczej durakowate gierki trzepakowych spekulancików w stylu mara. Piszesz, ze data jest nielubiana. No właśnie - wyjasnij od kiedy i dlaczego? Bo szukam tek odpowiedzi 4. rok. Dla mnie dymisja biedrzyckiego to by jeden z ważnych sygnałów, ze w spółce dzieje sie źle. Potem te dziwne odwołania kadrowe (bez raportu!) w niemczech, potem nagła rezygnacja wice od finansów po 3 miesiacach... Takie rzeczy w dobrej spółce?... Dziwne. Fakt, obecny smrodek z VAT też nie służy i obawy są uzasadnione, bo kontrole trwają, a dwie sprawy sądowe są w toku, choc one mniej ważne finansowo (raczej wizerunkowo, jeśli data przegra). Czy przyjdzie czas, ze będzie gwiazdą? Może. takie rzeczy są wypisywne na forum tu od lat. Były zapewnienia i nawet szampany o 4 zetach, potem 5, a nawet 8... I co?... Ano nic. Jest 2, 05 po każdorazowym odcieciu trzech kolejnych dywdend... To cecha gwiazdy giełdowej? chyba nie. no i czy ZAGWARANTUJESZ, ze data BĘDZIE gwiazdą? Też nie.

> Nie odpwoiedziałeś na moje pytania czy sprzdabyś na siłe firmę dającą 20% dywidendy corocznie?
Nie odpowiedziałem. Teraz odpowiadam. Patrząc egoistycznie - nie sprzedałbym. Ale wtedy nie dziwiłbym się, czemu posiadacze dat są vqrvieni, kurs spada, a popytu nie ma. Bo wtedy tylko ja miałbym z tego korzyśc. I pod tym wzgledem rozumiem tomka. Tak jak rozumiem tych, którzy juz mają go dość.

> Poza tym nie wiem dlaczego brak sprzedaży Daty uważasz za porażkę, nie ma kupców i tyle. Nie rozumiem też jak można jeśli nawet weźmiemy to pod uwagę opierać swoje opinie na tej jednej powiedzmy nie udanej transakcji?
Uważam za porażkę z co najmniej 2 powodów:
1. Bo kłamało mci (piszę bez nazwisk), że MAJĄ WIELU CHETNYCH, z którymi prowadzą zaawansowane rozmowy. potem przyznali, ze nie było zadnego poważnego zainteresowania i żadnego negocjoania z kimkolwiek.
2. Bo przeliczyli się w chciwości, ze sprzedadzą po zawyżonej cenie, i potem juz nawet fundy zaczęły wychodzić z akcjonariatu.

> Tomek sam twierdzi,że dawno nie mieli poważnej wtopy tak jak inne fundusze więc ... raz już było blisko ale przegrali licytację z Budimexem o bankruta, ale widzę że sporo MCI sie nauczyło już nie bierze sie za branże obce dla siebie (chodzi o PNI).
Tiaaa...
czasem nie ten sam tomek twierdził coś o dywidendzie? skupie (nieśmiesznym)?... No własnie. Dla mnie tomek nie jest tak wiarygodny jak dla ciebie.

>To tyle na wieczór, gramy dalej wykres. Akcje jeść nie proszą, NAV rośnie skokami, teraz pewnie z rok ze dwa flauty, potem będą wystrzały NAV-u tak jak to bywało już wcześniej. Czekam. Szczerze to sam nie wiem dlaczego rynek tak niecierpi czechowicza, domyślam się że zbyt wiele fundów zostało ubranych na górce, drobnych zresztą też..
Ano gramy dalej... Tyle że ty czkasz wciąż, a ja właśnie zmieniłem auto... I nie zamierzam przeczekiwać roku czy dwóch flauty...
A czy bedą twoje wystrzały?... Zobaczymy... Na wielu spólkach tak pisali i liczyli... A potem liczyli straty.
Ale tu się zgadzamy: domyślam się że zbyt wiele fundów zostało ubranych na górce, drobnych zresztą też..

> Nie da się niezauważać siły FinTechu gdzie w Polsce mamy największa ekspozycję na ten segment płatności.
wiem, coś o tym, bo rodzina siedzi w tej branzy i dlatego mam zdrowy dystans oparty na wiedzy konfrontowanej z profesjonalistami

> E-commerce rośnie okrutnie:elektronika, wczasy, ubrania, obuwie. Tego nic nie zatrzyma, mamy co nadrabaić chociażby do Czechów, o Europie Zachodniej czy USA nawet nie wspominam
Owszem, ale piszesz o tym tak, jakby data nie miała konkurencji...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.