do pana Dakowicza z agiofunds napisałem
Przesyłam Panu informację jaką przesłałem do Nadzorcy Sąodwego, która jest podyktowana informacją zarządu na NWZA o spadku należności bieżących z kwoty 18.6 mln do kwoty 13.168 mln na koniec VIII 2017 roku.
do Pani Nadzorcy Sądowego napisałem (w późniejszej wiadomosci z erratą iż w pierwszym zdaniu chodzi o VIII 2017
cytuję
Dzień dobry
Przesyłam informację jaką uzyskalem na NWZA odnośnie należności bieżących.
W trakcie zadawania pytań do pkt 5 NWZA zarząd spółki poinformował, iż należności bieżace spadły z kwoty 18.6 mln (z dnia informacji przedstawionej przez Nadzorcę w Plani Naprawczym) do kwoty 13.168 mln na koniec VIII 2018
Chcę by ta informacja dotartła do Pani Nadzorcy oraz Sędziny-komisarz. ponieważ ubytek 5.5 mln w okresie 6 miesięcy albo świadczy o dalszym osłabianiu jakości portfela albo o zawyżeniu należności bieżących przedstawionych w Planie Naprawczym.
5.5 mln złotych w odniesieniu do aktywów Marki jest kwotą znaczącą obniżającą potencjalny przychód o min. 3 mln w skali roku co pozwala stawiać tezę iż obecnie proces naprawczy jest pozorowany ponieważ potencjalny ubytek 3 mln jest kwotą decydującą w kontekście spłat rat układowych. Należności bieżące są podstawowym aktywem Marki a z nich wynika, że w okresie 6 miesięcy w efekcie prowadzenia podstawowej działalności spadły o kwotę 5.5 mln!
Dodatkowo wyższa kwota odpisów sugeruje, iż będzie potrzeba skierowania do sądu większej kwoty windykacyjnej w I i II kwartale 2018 co oznacza, że koszty z tego tytułu w I i II kwartale będą wyższe a taka sytuacja przełoży się na to, iż jakakolwiek gotówka może pojawić się od III kwartału 2018 co z kolei daje tylko 3 kwartały na wygenerowanie pieniądzy na spłatę pierwszej raty układowej - przesuniecie kosztów na kolejne kwartały w wyniku wyższej kwotu odpisów jest kolejnym dowodem pozorności obecnych warunkow procesu naprawczego.
Jednocześnie proszę o wyjaśnienie do odpowiedzi na inne pytanie w którym zarząd informuje, iż wezwanie do obniżenia kosztów (głownie kosztów ogólnego zarządu) nie jest zaleceniem Nadzorcy a jedynie sugestią.
Niestety nie mam odpowiedzi uzyskanych na NWZA w formie elektronicznej stąd ew. proszę o skierowanie zapytania do spółki w celu ich pozyskania.
koniec cytatu.