• Re: spokojnie Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Dnia 2016-02-12 o godz. 12:04 ~abc napisał(a):
    > Zamiast odpowiedz wcisnąłem nowy wątek.
    > Jeśli coś już pisałem na forum to podpisywałem się abc. Możesz zobaczyć kiedy wchodziłem na walor i kiedy wychodziłem.
    > Od 3.15 znów jestem i zamierzam ponownie zarobić. Dam Ci znać jak sprzedam akcje.

A co to zmienia? Mozesz pisać. Jak wspomniałem - klawiatura wszystko przyjmie.
    Dla mnie takie deklaracje są nieistotne, bo nieweryfikowalne.
    A patrząc szerzej - to, ze EWENTUALNIE ty cos zarobisz na jakims kółeczku niczego nie gwarantuje innym posiadaczom daty, zwłaszcza długoterminowym...

Dnia 2016-02-12 o godz. 11:36 ~abc napisał(a):
    > Urośnie jeszcze o tyle ile ma być dywidendy, a może coś więcej.

zagwarantujesz to?

tu juz wielu gwarantowało wzrosty po 7 zeta, potem po 6, potem po 4, a ostatnio zaledwie po 3,51...
  • Re: spokojnie Autor: ~abc [89.228.116.*]
    Długoterminowo to mogę trzymać ziemię, a nie akcje na naszej GPW. Każdy oczywiście ma swoją strategię.
    Znalazłem nawet swoje poprzednie wpisy, ale ... przecież i tak wiesz swoje :)
    Oczywiście, że nie zagwarantuję wzrostów, ale jestem tu, więc w to wierzę. A Ty co tu robisz? Masz akcje? Chcesz je kupić? Czy zarządzasz nie swoimi?
    Dnia 2016-02-12 o godz. 13:00 ~abc napisał(a):

> Oczywiście, że nie zagwarantuję wzrostów, ale jestem tu, więc w to wierzę. A Ty co tu robisz? Masz akcje? Chcesz je kupić? Czy zarządzasz nie swoimi?

już wiele razy pisałem - nie zamierzam powtarzać...
    jak jestes zainteresowany - poszukaj

ale czy na pewno to cię tak interesuje, by szukać? wątpię

• Re: spokojnie Autor: ~abc [89.228.116.*]
    Może i pisałeś, choć nigdy konkretów nie czytałem. Jak możesz to powtórz, w końcu klawiatura wszystko przyjmie.
    Przyznasz jednak, że punkt widzenia (na spółkę) zależy od punktu siedzenia. Jaki jest Twój punkt (siedzenia)?
  • do wykresa Autor: ~widz [83.10.233.*]
    Nie za bardzo gorączkujesz się tym "sypaczem"? Każdemu kto ma parę groszy wolno sprzedawać, kupować,wystawiać nierealne oferty.
    I dlaczego uważasz zysk 10% (z dywidendy) za filantropię? O ile nie ma zagrożenia bankructwem spółki (na razie nie widzę takiego zagrożenia), to posiadanie tego waloru w przedziale od 1 grosza nawet do 5 zł nie jest filantropią. Osobiście będę zastanawiał się nad sprzedażą po przebiciu tej piątki. Chyba podobnie myśli więcej posiadaczy, bo nie widzę też za dużo chętnych do sprzedaży.
    A zabawy w podbitki? Skoro jest nudno..............
  • Re: do wykresa Autor: ~wykres [78.28.33.*]

> I dlaczego uważasz zysk 10% (z dywidendy) za filantropię? O ile nie ma zagrożenia bankructwem spółki (na razie nie widzę takiego zagrożenia), to posiadanie tego waloru w przedziale od 1 grosza nawet do 5 zł nie jest filantropią. Osobiście będę zastanawiał się nad sprzedażą po przebiciu tej piątki. Chyba podobnie myśli więcej posiadaczy, bo nie widzę też za dużo chętnych do sprzedaży.
    > A zabawy w podbitki? Skoro jest nudno..............

nie goraczkuję się... - to JAK piszę o sypaczu traktuj w kategoriach ironii, a nie impulsywnych emocji

sypacz jest nazwa umowną, bardziej dotyczy kategorii nieudolnych manipulacji niż posiadania mega ilości akcji

i pełna zgoda: Każdemu kto ma parę groszy wolno sprzedawać, kupować,wystawiać nierealne oferty.

zysk 10% z dywidendy jest na dacie wciąż iluzją i liczbowa manipulacją, skoro po odcięciu dywidendy kurs nie wraca do poziomu sprzed dywidendy - bo dopiero wtedy, i do tego zakładając poziom zakupu waloru na poziomie sprzed odcięcia, mozna mówić o tym 10% zysku. Poza tym jeszcze dochodzi podatek, więc owe 10% nie jest 10% netto...

nigdy nie pisałem o dacie jako bankrucie - ja tylko uważam datę za nieumiejetnie zarządzana i zbyt uległą/uzależnioną od mci

kto po ile sprzedaje - to akurat nie jest w kęgu moich zainteresowań, każdy sam bawi sie na własny rachunek

o filantropii pisałem w kategoriach obecnych gierek z walorem i kupowaniu powyżej 3,00
    ale jak ktoś kupował date z myslą o perspektywie np. 5-letniej (wątpię, by tacy drobni byli), to faktycznie trzeba zapomnieć o tym zakupie i zajrzeć tu za kilka lat. Tyle że warto jednak pamietać, ze długoletnia inwestycja niczego NIE GWARANTUJE. Przekonali się o tym niektórzy na kgh, petrolu, kedrosie, hawe czy nawet tych spóek, których na parkiecie nie ma (np. bomi)

I chyba jednak nie w swych decyzjach inwestycyjnych raczej nie kierujesz się tym, co mysli większość. Bo można równie dobrze napisać, ze większość od dawna nie jest zainteresowana kupowaniem daty.

A zabawy w podbitki... - owszem, urozmaicają dzień, ale raczej takim jak ja, a nie tym, którzy od lat trzymają walor i nie tylko nie zarobili, ale nawet obecnie nie bardzo mają jak wyjść bez bolesnej straty...
    i przedstawię ci pewna hipotezę, podkreślam to tylko hipoteza, a nie moje przekonanie, ze na pewno tak jest

zakładając, ze ktoś ma wiele akcji i na serio dopuszcza mozliwość likwidacji OFE w najbliższych miesiącach, to co ma zrobić, by skeszować walor przy tak słabej płynności i nieustannym braku popytu?

inna hipoteza:

wiesz, co by bardzo pomogło walorowi (poza wejsciem jakiegoś strategicznego)?
    gdyby teraz spółka, nawet zamiast dywidendy, uchwaliła buy back w celu wyłącznie UMORZENIA

gdyby to ogłoszono - sam natychmiast szukałbym zyrantów na kredyty...
    bo wtedy zysk na wzroscie kursu akcji byłby wielokrotnie większy od dywidendowego...
  • Re: do wykresa Autor: ~janek [84.10.54.*]
    Dnia 2016-02-12 o godz. 12:32 ~widz napisał(a):
    > Nie za bardzo gorączkujesz się tym "sypaczem"? Każdemu kto ma parę groszy wolno sprzedawać, kupować,wystawiać nierealne oferty.
    > I dlaczego uważasz zysk 10% (z dywidendy) za filantropię? O ile nie ma zagrożenia bankructwem spółki (na razie nie widzę takiego zagrożenia), to posiadanie tego waloru w przedziale od 1 grosza nawet do 5 zł nie jest filantropią. Osobiście będę zastanawiał się nad sprzedażą po przebiciu tej piątki. Chyba podobnie myśli więcej posiadaczy, bo nie widzę też za dużo chętnych do sprzedaży.
    > A zabawy w podbitki? Skoro jest nudno..............

Najśmieszniejsze że gorączkuje się ten co nie ma akcji :)))))))
    Ja sprzedam jak siódemkę przebije, a póki co zarabiam na dywidendzie :))))))
  • Re: do wykresa Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    podzielam zdanie widza, uważam że trzymanie tej spółki pod warunkiem jej dochodowości która moim zdaniem nie jest zagrożona jest sensowne. Oczywiście każdy może mieć inne zdanie, inne spółki chwalić itd. dywidenda to kwestia jeszcze wielu miesięcy, najpierw ją podadzą potem zarząd i data odcięcia pewnie kole lipca tak więc 6 miesięcy to mnóstwo czasu. W tej chwili jak to wykres lubi jej odliczanie od dzisiejszego kursu jest totalnie bez znaczenia. Na kurs może wpłynąć zmiana trendu na gpw i 5 zł jest bardzo realne na ten rok...
    Dnia 2016-02-12 o godz. 16:02 ~devilek napisał(a):
    > podzielam zdanie widza, uważam że trzymanie tej spółki pod warunkiem jej dochodowości która moim zdaniem nie jest zagrożona jest sensowne. Oczywiście każdy może mieć inne zdanie, inne spółki chwalić itd. dywidenda to kwestia jeszcze wielu miesięcy, najpierw ją podadzą potem zarząd i data odcięcia pewnie kole lipca tak więc 6 miesięcy to mnóstwo czasu. W tej chwili jak to wykres lubi jej odliczanie od dzisiejszego kursu jest totalnie bez znaczenia. Na kurs może wpłynąć zmiana trendu na gpw i 5 zł jest bardzo realne na ten rok...

devil, moje odliczanie jest czysto teoretyczne
    i nie bardziej niż twoje 5 pln...

czyzbyś obiecywał juz na gwiazdkę 5 zł?
  • Re: spokojnie Autor: ~cba [91.231.247.*]
    janku, przedstaw wyliczenie, jak ty zarabiasz na dywidendzie
    lubię ten przezabawny podbitkowy cyrk na close, pewnie znowu w ostniej sekundzie fixa pojawi się 3,28... ;)

prawda o sesji jest widoczna w wolumenie i wykresie dziennym, gdzie niemal wszystkie transakcje były na dziennych minimach 3,25-3,26

i choć po prawej można brać niby po taniości, to chętnych nie ma, ale robienie drobnicy w puzon wciąż trwa...
    widzu, masz rację - nie jest nudno, jest wręcz arcykabaretowo, zwłaszcza na close...

• do wy7kresa Autor: ~wi8dz [83.10.233.*]
    Jestem jak uważasz nabity w puzona bo trzymam parę kilo od dwóch lat. Choć ja tak nie uważam I po przypływie gotówki jeszcze pewnie dokupię (chyba że się objawi trup w szafie). Dla mnie jest to inwestycja lepsza niż trzymanie wolnych środków w banku (oczywiście jest ryzyko).
    Wymarzony "strategiczny" niekoniecznie doprowadzi do wzlotów- patrz na teresę (zero obrotów od kilku miesięcy) czy bogdankę. Jasne że każdy posiadacz lepiej się czuje gdy ma wirtualny zysk i też bym wolał by kurs balansował w pobliżu 4,3 lub 5,3.
    Co do obrotów-wiele spółek nie odbiega od daty, można nawet wskazać kilka gdzie jest zupełne zero i to od dłuższego czasu: np. teresa, nowita a może i inne.
    Peqwnie masz rację, że ktoś chce się pozbyć kilkadziesiąt (lub więcej) kilo, ale czy to zapowiada nieszczęście?
    Może żonę czeka operacja, może ściga go komornik, może ma oddać kredyt (który wziął na zakup daty) a może musi wywianować dzieci a może..................Nie ma powodu by go poniżać.
    więc dajmy sobie siana
  • Re: do wy7kresa Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    źle odebrałeś...

pisząc o robieniu w trąbę czy puzon - wyrażam tym swoją dezaprobatę oraz ironię właśnie wobec tego durakowatego spekulancika, który swoimi gierkami zniechęca do waloru

wielokrotnie pisałem, ze gdyby kursowi bez tych durakowatych zabaw pozwolono kursowi opaść i uklepać dno w spokojnym boczniaku nawet na małym, ALE STABILNYM wolumenie bez głupkowatych podbitek, to kurs już dawno dryfowałby, ale nie tak nisko jak obecnie

rozumiem też (bo sam inwestuję na gpw), że traktujesz inwestycje w datę jako lepszy wybór od lokaty
    i masz rację: twoja kasa, twój wybór, twoje ryzyko...

strategiczny był poządany najbardziej dwa lata temu, bo wtedy to byłoby silnym niusem do wzrostów, a porażka mci (wtedy chyba chcieli za dużo) w tym zakresie jest jedną z przyczyn tego, gdzie kurs obecnie jest, i tego, ze popytu nie widać

dlatego uważam, ze właśnie teraz najlepsze, co mogłoby spotkać posiadaczy daty, to decyzja zarządu o skupie w celu wyłącznie umorzenia

nie porównuję obrotów na dacie z innymi spółkami, bo to dla mnie bezcelowe, a jeśli już - to ew. tylko z tymi z sektora najbardziej, i to tymi najb. zbliżonymi biznesowo

natomiast co do obrotów - to ich niski poziom (poza kilkoma spektakularnymi sesjami na mega wolumenie przy zabetonowanym kursie) na dacie jest niemal stale, niezależnie od nastrojów rynkowych. Do tego często obroty są zafałszowane mieleniem waloru. I w tym problem.

Ta spólka ma za dużo wtop (poczynając od Rumunii) i niedomówień (np. brak absolutorium dla poprzedniego prezesa czy ruchy kadrowe w Niemczech), a za mało niepodważalnych sukcesów biznsowych i wizerunkowych. Do tego (moim zdaniem) beznadziejne relacje z inwestorami - czytanie z kartek przez prezeskę bezemocjalnym slangiem biznesowym raczej nie przekona tzw. zwykłego inwestora, który większości treści z jej tekstu nie zrozumie, a gdzie indziej nie bardzo wie, gdzie szukać przystępniej podanej wiedzy...

To, co widać od wielu tygodni, a nawet miesięcy, wciąż mnie przekonuje do interpretacji, ze jednak ktoś chce sporo wywalić. Bo to jest logiczne, podobne do działań obserwowanych i potwierdzonych na innych spółkach (np. komunikatami insiderów).
    I gdybym ja miał do wywalenia bardzo wiele akcji oraz przestał wierzyć w spółkę (a zwłaszcza, ze kurs odbije po kolejnym odcięciu dywidendy), to właśnie podobnie bym pogrywał na tak niepłynnej spółce... Choć nie w tak idiotyczny sposób zniechęcający do waloru.

Nie chodzi więc o ponizanie, ale o zrozumienie, ze takie postępowanie tego podbitkowego grajka to strzelanie w stopę sobie, innym i samej spólce też (jej wizerunek jako niatrakcyjnej giełdowo, co ma odbicie w braku popytu)
  • Re: do wy7kresa Autor: ~n3x [195.128.119.*]
    "Ta spólka ma za dużo wtop (poczynając od Rumunii) i niedomówień (np. brak absolutorium dla poprzedniego prezesa czy ruchy kadrowe w Niemczech), a za mało niepodważalnych sukcesów biznsowych i wizerunkowych"
    Czy my aby czytamy te same sprawozdania fin ? Bo moim zdaniem z raportów wynika stabilny rozwój na rynku polskim oraz rozpychanie się na zagranicy ( wzrost sprzedaży i marż) . Nie szasta pieniędzmi - systematycznie zmniejsza zadłużenie długoterminowe - mimo wypłacania dywidendy .Powiększa asortyment - bez powiększania powierzchni magazynowej. Propozycje akwizycji są przemyślane - spółka widać poluje na perełki, a nie kupuje jak popadnie. Przecież mogłaby, nieprawdaż ? Może prowadzili równolegle rozmowy też z innym podmiotem - tego nie wiemy. Powolny rozwój organiczny jest dobry w przypadku tego rodzaju spółek bo nie powoduje chaosu organizacyjnego. ABC jest jedną z najbardziej punktualnych spółek jeśli chodzi o dostawę. Nie ma więc na co narzekać. BTW co do ruchu kadrowego w Niemczech to uważam, że jak można obsługiwać zamówienia z PL to fajnie - po co utrzymywać ludzi w DE ( płace są 4-5 razy co w Polsce ). Miejsce obsługi nie ma znaczenia - przecież ja też nie widzę tych ludzi.

nie odmawiam ci prawa do postrzegania daty tak jak ją widzisz...

i nawet częściowo zgadzam się z tym, co napisałeś, ale nie uwazam, ze to jest cała prawda, więc swoje zastrzeżenia zachowuję (czemu pominąłeś w usprawiedliwianiu spółki fakt nieudzielenia absolutorium poprzedniemu prezesowi i te zadziwiajace zmiany szefowstwa?)

Co do akwizycji - nie wiem, czy sa przemyslane. Ty już to wiesz? Ja to ocenię po wynikach.

"Może prowadzili równolegle rozmowy też z innym podmiotem - tego nie wiemy. " - moze prowadzili... Ale gdybanie o tym nie ma teraz sensu.

podsumowując - helloł, czemu wciąż nikt nie kupuje taniutkich akcji ponoć arcyzyskownej i dywidendowej spółki?!...

Prezesi przychodzą i odchodzą bo są  tylko prezesami. Decydują właściciele. Nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś drugiego dna.
    Zresztą zamknięcie dystrybucji w DE jest MOIM ZDANIEM ciągiem dalszym zwolnienia prezesa.
    "Co do akwizycji - nie wiem, czy sa przemyslane. Ty już to wiesz? " - Nie, nie wiem, ale mogę się domyślić, że jeśli ktoś kupił wcześniej spółkę którą chciała kupić DATA tzn, że ktoś dał więcej. Już to pokazuje, że firma nie szasta forsą, bo tak to by podbiła cenę i by łyknęła gładko. Przecież kasa jest.
    "podsumowując - helloł, czemu wciąż nikt nie kupuje taniutkich akcji ponoć arcyzyskownej i dywidendowej spółki?!." Sorry, ale nie jesteś wiarygodny, po tym jak się "pokazało" na forum, że nie wiedziałeś o skupie akcji przez ING. Ja też nie wiedziałem, ale nie wypisywałem nic na forum o "podawaniu tlenu" czy o mieleniu walorem. Nie robisz miesięcznego bilansu kupna/sprzedaży więc to jest tylko klepanie w klawiaturę.

Dnia 2016-02-13 o godz. 15:54 ~n3x napisał(a):
    > Prezesi przychodzą i odchodzą bo są  tylko prezesami. Decydują właściciele. Nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś drugiego dna.
    Nie musisz sie doszukiwać drugiego dna. To twoja sprawa, jak postrzegasz spółkę. Ty piszesz o szklance do połowy pełnej, ja szukam najsłabszych ogniw w łańcuchu zwanym datą... Mnie akurat nie podobają się spółki, gdzie prezesi odchodzą bez podania powodów i nie dostając absolutorium... Ot, ja akurat mam taki kaprys w zwracaniu na to uwagi. Ale nie musisz tego podzielać. Mnie twoje zachwalanie spółki nie przeszkadza... Jeśli uznaję, ze w czymś masz rację, nie mam problemu w przyznaniu ci jej. A jeśli nie podzielam twych racji - po prostu pozostaję przy swoim...

> "Co do akwizycji - nie wiem, czy sa przemyslane. Ty już to wiesz? " - Nie, nie wiem, ale mogę się domyślić, że jeśli ktoś kupił wcześniej spółkę którą chciała kupić DATA tzn, że ktoś dał więcej. Już to pokazuje, że firma nie szasta forsą, bo tak to by podbiła cenę i by łyknęła gładko. Przecież kasa jest.
    Tiaa, to są tylko twoje DOMYSŁY.TYLKO DOMYSŁY. Ale masz do nich prawo. Tylko nie myl domysłów z faktami. Ani nie konfabuluj, gdy masz dysonans poznawczy.

> "podsumowując - helloł, czemu wciąż nikt nie kupuje taniutkich akcji ponoć arcyzyskownej i dywidendowej spółki?!." Sorry, ale nie jesteś wiarygodny, po tym jak się "pokazało" na forum, że nie wiedziałeś o skupie akcji przez ING. 
    Tu mnie rozbawiłeś... Co ma piernik do wiatraka? pomijam juz fakt, ze akurat nie zabiegam o popularność ani bycie dla wszystkim wiarygodnym (zwłąszcza dla ciebie). Ale od kiedy mam obowiązek wiedzieć o wszystkim? i do tego pewnie jeszcze natychmiast?... No i jeszcze od kiedy musze robić miesięczne bilanse (tego też akurat nie wiesz, czy robię)?
    Teraz to się wygłupiłeś z taką pseudoargumentacją...

A jesli chodzi o twoją wiarygodność - hmm...
    Było 2,96...

A jesli chodzi o twoją wiarygodność - hmm...
    Było 2,96..

No i ? Spółka zbankrutowała ?

"Tiaa, to są tylko twoje DOMYSŁY.TYLKO DOMYSŁY" Nie - patrze na wyniki finansowe. I widzę np. taką pozycję która nazywa się zysk netto. TO SĄ FAKTY.
    A czy ja kiedykolwiek pisałem o bankructwie? Wyśmiałem tylko twoje pisanie...
    2,96...

I nie bronię ci patrzeć na wyniki. Ani wyciągać z tego wniosków, jakie prezentujesz.
    Tylko że inni też na nie patrzą. I co?
    Kurs spada od lat i popytu też od dawna nie ma. TO SĄ FAKTY.
  • Re: brak absolutorium dla Biedrzyckiego zaliczasz do wtop, no wykres Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    daj żyć. Zasłużył i tyle, nie wykonał obowiązków nadzorcy dla których go zatrudniono i a które pobierał niemałą wypłatę więc o co kaman? Miał je dostać? Za co, za taką wtopę? No zmiłuj się "Odmowa udzielenia absolutorium może mieć zatem negatywne skutki dla osoby będącej adresatem uchwały, gdyż po zapoznaniu się z aktami w sądzie rejestrowym każdy może uznać, iż zachowanie osoby, której odmówiono udzielenia absolutorium, było naganne, a ponad wszystko szkodliwe dla spółki, skoro ta zdecydowała się na odmowę udzielenia absolutorium." co cię tu dziwi? Narobił szkód i tyle!!!
  • Re: brak absolutorium dla Biedrzyckiego zaliczasz do wtop, no wykres Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    tak, ja zaliczam to wizerunkowych ważnych skaz na spółce (jak np. sprawa z Rumunią) - i własnie dlatego, jak napisałeś: "Zasłużył i tyle, nie wykonał obowiązków nadzorcy dla których go zatrudniono i a które pobierał niemałą wypłatę ..."

I - zwróc uwagę - bo chyba to ci umyka, jak wtedy usiłowano ten fakt przykryć pijarem, głośno zapowiadajac zmiany kadrowe i nową strategię, która ukazała się - wbrew wielokrotnym obietnicom! - z wielomiesiecznym opóźnieniem po kilku krotnym przekładaniu terminu i właściwie do dziś jest zbiorem ogólnikowych zapowiedzi.

Wiadomo, ze różnimy się w postrzeganiu spółki i nie musisz podzielać mego punktu widzenia, ale uważam, ze nowa prezeska nie podbiła serc inwestorów, w niczym własciwie nie poprawiła relacji inwestorskich i na razie niczym nie zaimponowała, by zwabić chętnych na walor...

Spróbuj popatrzeć na datę, jej ludzi, biznes, relacje inwestorskie chłodnym okiem kogoś, kto dopiero zainteresował się spółką i zdobył trochę wiedzy o jej przeszłosci. Niby wszystko cacy, a jednak popytu nie ma, niezależnie od nastrojów na gpw. No i te długotrwałe durakowate podbitkowe gierki z kursem na małym wolumenie. Trzeba być ślepym i głupim, by tego nie widzieć...

Być może to nastawienie zmienią najbliższe wyniki i obietnica dywidendy. Być może.... Ale - jak zauwazyłeś - nie tylko ja piszę na forum o tym, ze dywidenda tu już nie kusi i inni też nie wykluczają, ze po odcięciu dywidendy kurs kolejny raz nie podniesie się. Ja wciąż uważam to za realne ryzyko. Nie było devilowego rajdu mikołaja, nie było efektu stycznia, nie było nic poza podbitkowym mieleniem waloru na śmiesznie mikroskopijnym rzeczywistym wolumenie...

Być może więc część potencjalnych nabywców daty uważa, że lepiej poczekać z zakupem do wyjaśnienia sytuacji z kursem (czyt. popytem!) do czasu np. 2 tygodni po odcięciu dywidendy... Pisząc to, mam na mysli również, że po półroczu spółka pokaże naprawdę dobre wyniki oraz prognozy, a także wykaże konkretne korzysci z implementacji tej nowej strategii.

Jednak, nie daj Boże, by pojawiły się jakiekolwiek wzmianki o najmniejszej choćby emisji czy kombinacje z tzw. programami motywacyjnymi...

Sam też widzisz, co i jak dzieje się z mci. Nie odpowiedziałeś też na pytanie, na jakiej podstawie uważasz, że na mci trwa akumulacja.
    Ja przypuszczam (tylko luźno przypuszczam), ze ten sam spekulancik zabawia sie i datą, i mci. Podobne zagrywki podbitkowe często występowały równolegle, w sekundowych odstępach, niemal identycznymi zleceniami (kwotowo)... Ale to już tylko uwaga na marginesie.
  • Re: brak absolutorium dla Biedrzyckiego zaliczasz do wtop, no wykres Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Tu masz porównanie dystrybutorów za ostatni rok
    http://stooq.pl/q/?s=abc&d=20160212&c=1y&t=l&a=lg&b=0&r=abe+act
    A tu masz porównanie za 3 lata
    http://stooq.pl/q/?s=abc&d=20160212&c=3y&t=l&a=lg&b=0&r=abe+act
    Gdzie widzisz problem z Datą? Czy tak bardzo odstaje od całego sektora, konkurencji? Dodaj jeszcze swig80 i sprawdź jak mocno odstaje ta niechciana, nielubiana Data, która zalicza wtopę za wtopą.
    Dlaczego mam na forum dzielić się swoja całą wiedza, na którą poświęcam czas, swój czas i pokazywać palcem gdzie widzę akumulację? Rzadko zaglądam na fora, czasami coś wrzucę i tyle. Wiem że nie powinienem wrzucać nic bo....
    Do 3 letniego dodaj sobie jeszcze prawie 10% dywidendy odejmowane od kursu Daty i te śmieszne odejmowane od kursów reszty dystrybutorów.
  • Re: brak absolutorium dla Biedrzyckiego zaliczasz do wtop, no wykres Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    To akurat wiadomo, i od dawna sam pisałeś, ze IT to nie jest sektor giełdowo atrakcyjny...
    I nie podważam tego.
    Dla mnie jednak porównywanie daty z swig80 to tylko obrazkowa teoria, skoro wiem, jak te świeczki na dacie są rysowane.
    Kurs daty wyglada, jak wyglada, głównie dzieki mieleniu akcji i podawaniu tlenu. W tym problem.
    I na razie nie widze podstaw do zmiany tej opinii.
    Nie wiem, czy na pozostałych spółkach jest tak, jak widać, dlatego, że tam takiego aktywnego grajka nie ma.
    Myślę, ze tu akurat wymowniejsze od porównywania kursów spółek byłoby porównanie ich obrotów i wolumenów...

Natomiast co do daty - poprzednie pytanie (czemu wciąż nikt nie kupuje taniutkich akcji ponoć arcyzyskownej i dywidendowej spółki?) uważam za wciąż ważne i otwarte...
  • Re:Nie kupują bo teraz nie moda na dystrybutorów Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    za to moda na taki LIveChat c/z =35 c/wk =42, tylko jak długo ? Bierz ile chcesz, zobacz jakie obroty. hehe. Była moda na CCC była, była moda na Integer.pl była, a gdzie dziś są kursy? Tam była dystrybucja bo dystrybucja jest na szczycie a nie w dołkach. Tam dopiero fundy mielą, żeby wciągnąć drobnych do gry i kurs jest sztucznie utrzymywany pod maximami i gorące głowy liczą na to że jak urosło 300% to urośnie jeszcze 300%.
    11bit kolejny przykład, Monnari kolejna grana spóła i ulubienica funduszy, ale jak długo można? Na rozwoju powierzchni sprzedażowej wabić drobnicę do kupowania po 17-18zł gdzie c/z9 a c/wk to prawie 3 gdzie WK logo firmy bo sklepy dzierżawione no i ciuchy.
    Faktycznie przy nich Data wypada bladziuchno, na zwyżki nie widać szans bo jest nadmuchana do granic możliwości, wyniki kiepściutkie,.
    Piszesz że wymowniejsze byłoby porównanie obrotów niż kursów, to porównaj i zobacz co się dzieje.

Kiedy pojawia się moda na spółki, kiedy pojawiają się pozytywne rekomendacje? Pisać ci nie będę, bo przecież doskonale wiesz.
  • Re:Nie kupują bo teraz nie moda na dystrybutorów Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Dnia 2016-02-14 o godz. 12:35 ~białoczerwony napisał(a):
    > za to moda na taki LIveChat c/z =35 c/wk =42, tylko jak długo ? Bierz ile chcesz, zobacz jakie obroty. hehe. Była moda na CCC była, była moda na Integer.pl była, a gdzie dziś są kursy? Tam była dystrybucja bo dystrybucja jest na szczycie a nie w dołkach. Tam dopiero fundy mielą, żeby wciągnąć drobnych do gry i kurs jest sztucznie utrzymywany pod maximami i gorące głowy liczą na to że jak urosło 300% to urośnie jeszcze 300%.
    > 11bit kolejny przykład, Monnari kolejna grana spóła i ulubienica funduszy, ale jak długo można? Na rozwoju powierzchni sprzedażowej wabić drobnicę do kupowania po 17-18zł gdzie c/z9 a c/wk to prawie 3 gdzie WK logo firmy bo sklepy dzierżawione no i ciuchy.
    > Faktycznie przy nich Data wypada bladziuchno, na zwyżki nie widać szans bo jest nadmuchana do granic możliwości, wyniki kiepściutkie,.
    > Piszesz że wymowniejsze byłoby porównanie obrotów niż kursów, to porównaj i zobacz co się dzieje.
    >
    > Kiedy pojawia się moda na spółki, kiedy pojawiają się pozytywne rekomendacje? Pisać ci nie będę, bo przecież doskonale wiesz.

aż się zdziwiłem, ze w podanych przez ciebie spółkach mamy albo zbliżone, albo podobne zdanie... serio.
    ale ja nie zestawiam z nimi daty, zbyt wiele róznic...

no i nie uwazam, ze data jest nadmuchana do granic mozliwosci (doceniam ironię) - ale... raczej dopuszczam mozliwość, że jeszcze może być dmuchana

o obrotach daty pisałem wiele razy, więc juz daruję sobie porównania - zresztą w tym nie o samo porównanie chodzi, ale o pytanie, dlaczego te obroty wciąż są arcymizerne, a wabienie mieleniem jest tym, jak wyżej piszesz: żeby wciągnąć drobnych do gry...

a kiedy ma nastąpić lepsza pogoda dla daty, to też niedawno pisałem...
  • Re:Nie kupują bo teraz nie moda na dystrybutorów Autor: ~n3x [195.128.119.*]
    Czasami mam wrażenie, ze "towarzysz" wykres potrzebuje ... wykresów. Liczby do niego nie trafiają obojętnie jakie by nie były - no chyba, że pasują do jego teorii. Choć uważam, że w może jest w tym jakiś ukryty cel ( np. 3,5 PLN od posta od jakiegoś fundu. ) Nie wiem, zgaduje :)
  • Re:Nie kupują bo teraz nie moda na dystrybutorów Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Co tak nerwowo znów odreagowujesz?...
    Znowu hejtujesz i próbujesz, ministranciku, głupawej zaczepki?...

A potem wypłakujesz się na wykresa...

Pajacuj dalej, 
    masz rację - masz wrażenie, masz tyko swoje zakompleksione wrażenie, tyle twojego...

a te 3,50 to dostajesz od jakiego funda z swoje posty?

zaś co do liczb, których ty pojąć nie możesz, to 2,96 i kurs szorujący po dnie od lat...
    w tym jednak żaden wykres ci nie pomoże...

• Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    http://finanse.wp.pl/kat,1033767,title,Polska-walute-czeka-trudny-tydzien,wid,18160648,wiadomosc.html?ticaid=1167aa
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    Kawę spokojnie zdążyłem wypić czytając posty weekendowe. Nie mam takiej wiedzy jak białoczerwony na temat wielu spółek ale zupełnie podobne mam przekonanie co do daty. Nie jest ona teraz modna, może znowu będzie i wtedy trzeba będzie wychodzić, na obecną chwilę zagłębiam się w działaniach daty które nie są opisywane głośno.
    no, dziś wreszcie ciekawsze open...
    ktoś sam sobie sprzedał 3 K i zaraz je wystawił o grosik wyzej...

tylko że z lewej pusto...

ale ciekawe, ilu da sie na to nabrac...
    a teraz znów podnoszenie z lewej o grosik dla zwabiania kapitałodawców...

zapowiada sie ciekawa sesja...
    robi się wesoło...
    chyba role sie odwróciły i teraz podaż czeka na podawacza tlenu...

na razie jednak trwa obrona 3,20
    ale batonik na tym poziomie stopniał w stosunku do zeszłego tygodnia...

z lewej zdejmują zlecenia, a z prawej dokładają...
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~n3x [91.227.118.*]
    http://it.wnp.pl/focus-telecom-i-abc-data-lacza-sily,267450_1_0_0.html
    nius sam w sobie pozytywny, ale szkoda, ze nie podano (nawet w wielkim przyblizeniu), ile ten deal ma być wart dla daty...
    trzeba czekać na owoce - zobaczymy za rok, czy i komu to sie opłaciło...

patrząc na wolumen i kurs - na inwestorach znów nie zrobiło wrażenia...

na razie mielenie walorkiem po 500 szt. za 3,25...

obrona 3,20 trwa...
    zaczynam lubić te podbitkowe zabawy...

cały dzień wywalanie po 3,22-3,25

a na close pompka pod dalsze sypanko...
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~gienio [37.47.15.*]
    Ktoś tu dziś na ukryte zlecenie, kupił połowę dziennego obrotu.
    Pewnie już zbierają po wyniki
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~abc [89.228.116.*]
    Wg mnie ktoś wie co robi. Do dywidendy da się tu zarobić.
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~spoko [83.28.153.*]
    a myślisz że bedą lepsi jak komputronik?
    W czym lepsi? Dywidendzie?

Wykres lubi podpierać się arkuszem zleceń. Teraz wygląda on tak, że jest mniej chętnych do sprzedaży do poziomu 3.40 niż chcących kupić do poziomu 3.20. Dopiero powyżej 3.45 jest trochę papierów do łyknięcia.
  • Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    a niby kto ma sprzedawać?
    ci wysoko obkupieni wywalali duzo wcześniej, a ci nieliczni co kupowali na dołku, komu teraz mają oddać swe akcje, skoro nawet na prowizję nie zarobią, nie wspominając o podatku

już dawno pisałem, że problemem daty nie jst sam kurs (on moze sie łątwo zmieniać), ale wolumen i popyt...

dzisiejsza sesja dobitnie i kolejny raz obnaża słabość waloru, gdy zostały ograniczone mielenie waloru...
    ale podbitkowe próby wciąż widać - drobny spekulancikowy sypacz ma wciąż wiele do oddania...
    a teraz właśnie jest piekny przykład, jak ktoś bawi się własnymi akcjami i moze bezproblemowo zdejmowac zleconka oraz podbijać o grosik lub dwa...

i byłoby pięknie, gdyby nie ten wolumen(ik) pokazujący szał zakupów inaczej...
    zresztą znowu zadzwiajaca zbieżność, bo taki sam szał kupujących jest dziś na mci...
    AB czy Action to samo. Ogólnie na całej GPW są słabe obroty. Fakt jest taki jednak, że jest więcej kupujących niż sprzedających widocznych w podanym przeze mnie przedziale cenowym. Spokojnie - będzie tu dobrze.
    owszem, ale takiego DŁUGOTRWAŁEGO pajacowania jak na dacie, trudno znaleźć gdzie indziej...
    robi się wesoło...
    podbitkowy spekulancik podciągnął za grosiki kurs, a efektem... natychmiastowe dołozenie z prawej i już czekają tam, by spekulancika nakarmić...

• Re: Kurs ABC w 2016r Autor: ~janek [84.10.54.*]
    Desperacko bronią papieru przed wzrostami :)))))))
    A i tak długo już tego kursu na tak niskim poziomie nie utrzymają :))))))))
    tiaa...
    napisz wreszcie pytającym cię ludziom, jak zarabiasz na dywidendzie w dacie...

[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.