Rynki

Twoje finanse

Biznes

Forum

Restauratorzy pozywają Skarb Państwa. Szkody wycenili na setki milionów złotych

Alan Bartman

fot. Daniel Dmitriew / FORUM

Na blisko 211 mln zł wyceniła swoje straty branża gastronomiczna za czas lockdownów w trakcie trwania pandemii koronawirusa. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej złożyła w imieniu restauratorów do sądu pozew zbiorowy przeciw Skarbowi Państwa. Przedsiębiorcy podważają kwestie prawne, zastosowane przez rząd przy wprowadzaniu obostrzeń.

reklama

Do Sądu Okręgowego w Warszawie trafił pozew zbiorowy przeciw Skarbowi Państwa, pod którym podpisało się 279 restauratorów. Reprezentowani przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej domagają się rekompensaty w wysokości 211 mln zł za okres od 13.03.2020 r. do 17.05.2020 r. oraz od 24.10.2020 r. do 27.05.2021 r., czyli za czas obostrzeń uniemożliwiających prace restauracji.

– Żądaniem złożonego pozwu jest ustalenie odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19, co skutkowało stratami szacowanymi na ponad 211 milionów zł, będącymi również przyczyną wielu ludzkich tragedii – informuje na swojej stronie Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej

Głównym zarzutem kierowanym przez restauratorów do rządu jest fakt, że decyzję o lockdownach wprowadzono w drodze rozporządzenia Rady Ministrów, a nie ustawy, czy po ogłoszeniu stanu wyjątkowego lub stanu klęski żywiołowej. W ten sposób uniemożliwiono przedsiębiorcom, nie tylko z gastronomii, staranie się o odszkodowanie za czas „zamrożenia”.

Izba poinformowała na swoim profilu w mediach społecznościowych, że po złożeniu pozwu zbiorowego, przekazała również do kancelarii prezesa Najwyższej Izby Kontroli „dokumenty potwierdzające nieprawidłowości działań Polskiego Funduszu Rozwoju przy udzielaniu subwencji pomocowych dla branży gastronomicznej w 2021 roku”. Środki z PFR-u, przekazywane przedsiębiorcom z tak zwanych tarcz antykryzysowych, miały być rekompensatą za lockdown.

– Pomoc z Subwencji PFR 2.0 otrzymało jedynie 15,5 tysiąca firm z 76 tysięcy punktów gastronomicznych, które były zarejestrowane jeszcze do marca 2021 r. – wskazała IGGP cytowana przez portal tvn24.pl

Źródło: Bankier.pl
powiązane
polecane
najnowsze
popularne
najnowsze
bankier na skróty