REKLAMA

Polacy mają dość chleba. Piekarnie bankrutują

2012-09-27 06:01
publikacja
2012-09-27 06:01
W ostatnich dziesięciu latach spożycie chleba w Polsce spadło o 25 kg na osobę. W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł około 54 kg pieczywa. Branża piekarnicza ledwo wiąże koniec z końcem. Czy zatem chleb wciąż jest powszedni?

branża piekarnicza ma problemy
foto: thinkstock


Naturalny chleb, wypiekany bez dodatku polepszaczy oraz konserwantów, nie tylko nie czerstwieje dzień po zakupie, ale też jest bardzo zdrowy. Duża zawartość błonnika i witamin chroni nas przed chorobami układu pokarmowego, a dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn. Niestety, ze względu na dużą konkurencję i rosnące ceny surowców piekarze starają się obniżać cenę kosztem jakości chleba.

Piekarnie bankrutują, bo płacą jak za zboże

dotacja na założenie sklepu» Jaka dotacja na założenie sklepu?

Z roku na rok maleje spożycie pieczywa. Jak podaje GUS, jeszcze w 1999 roku jedliśmy prawie 82 kg pieczywa rocznie na osobę. Obecnie jemy tylko 54 kg. Z raportu D&B Poland wynika, że w 2008 roku w całej Polsce było około 12,5 tys. piekarni. Na początku 2011 roku było ich tylko 11,6 tys. W pierwszych trzech miesiącach ubiegłego roku upadło 120 punktów sprzedaży pieczywa.

Przyczyn złego stanu branży piekarniczej należy upatrywać między innymi w rosnących cenach zboża. Z danych GUS-u wynika, że w 2011 roku cena skupu pszenicy wzrosła o 96 proc w porównaniu do roku 2010. Jeszcze bardziej podskoczyły ceny skupu żyta – o 139 proc. Jęczmień zdrożał o prawie 81 proc., a owies o 181 proc.

Jaki chleb warto kupić?


Chleb i masło poproszę... na zeszyt»Chleb i masło poproszę... na zeszyt
Ważnym powodem spadku spożycia wyrobów piekarniczych jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków. Jemy mniej chleba, bo uważamy, że jest tuczący. Dietetycy twierdzą jednak, że prawdziwy chleb na zakwasie, jedzony w rozsądnej ilości, dodatkowo przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na sylwetkę.

- Najlepszy chleb dla naszego organizmu jest z grubego (pełnego) przemiału. Dobry chleb poznamy tylko organoleptycznie, czyli po lekko kwaskowym zapachu, smaku i rumianej, popękanej skórce. Po oszukanym chlebie możemy mieć zgagę i problemy żołądkowe. Niestety sytuacja w branży jest coraz gorsza i coraz więcej piekarni, zwłaszcza tych sieciowych, dodaje dużo chemii i polepszaczy. Za wysoką jakość trzeba niestety nieco więcej zapłacić, ponieważ uczciwi piekarze nie oszczędzają na dobrych składnikach – mówi właściciel piekarni „Maria” w Miękini.

Co zagraża branży piekarniczej?


Jak wynika z diagnozy branży piekarniczej, przeprowadzonej przez Instytut Polskie Pieczywo, jednym z najważniejszych czynników zagrażających rozwojowi tej branży w najbliższych latach jest szara strefa. Niekorzystny jest również brak współpracy wewnątrz branży, wzrost wymagań w zakresie ochrony środowiska, silna promocja substytutów pieczywa oraz napływ zagranicznych firm konkurencyjnych.

Carrefour idzie z odsieczą upadającym sklepom»Carrefour idzie z odsieczą upadającym sklepom
Szara strefa to przede wszystkim nieewidencjonowanie zakupu surowców i sprzedaży produktów. Zalicza się do niej również niespełnianie wymagań zdrowotnych i jakościowych oraz posiadanie punktu handlowego (zazwyczaj okupionego łapówkami) niespełniającego norm sanitarnych. Piekarze z szarej strefy nie płacą podatków i świadczeń społecznych od pracowników oraz innych rodzajów podatków, przede wszystkim VAT-u. Skala tego problemu jest porażająca. Szacunkowa wartość całego rynku piekarniczego według diagnozy Instytutu Polskie Pieczywo to około 7 891 mln zł, z czego wartość szarej strefy to 2 367 mln zł – 30 procent! – a sumę niezapłaconych podatków szacuje się na 465 mln zl.

Komentuje Jarosław Ryba, Bankier.pl
Jarosław Ryba

Lepiej i taniej upiec chleb w domu

Spadek spożycia chleba to bardzo pozytywna informacja. Pieczywo, szczególnie białe i najtańsze, wcale nie wywiera pozytywnego wpływu na organizm - wręcz przeciwnie - jest z reguły zwyczajnym tuczącym zapychaczem. W Polsce pod tym względem zachodzą zmiany na lepsze - są jednak kraje, w których chleb razowy jest szerzej nieznany, bo podstawę diety stanowi białe puszyste pieczywo, bardziej przypominające chemiczną bułkę niż chleb.

Alternatywą dla taniego i słabego chleba ze sklepu są wypieki własnej produkcji. Maszyna do chleba kosztuje od 200 do 500 zł i nabytek ten zwraca się bardzo szybko, ponieważ pełnowartościowe pieczywo w niej przygotowane jest o ok. połowę tańsze niż podobne, sprzedawane w sklepie.

Justyna Niedbał
Bankier.pl
j.niedbal@bankier.pl
Źródło:
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (30)

dodaj komentarz
~ff
Jakoś chleba przenosi się na cenę. Nie kupisz dobrego chleba za 1.50 czy 1.70 , są piekarnie w PL które robią chleb tradycyjny bogaty w wartości odżywcze i walory zdrowotne. Duże piekarnie są zmechanizowane i walą polepszacze, a supermarkety pieką na miejscu pieczywo mało osób wie, że to jest nie jadalne a do tego stosowane wcześniejsze Jakoś chleba przenosi się na cenę. Nie kupisz dobrego chleba za 1.50 czy 1.70 , są piekarnie w PL które robią chleb tradycyjny bogaty w wartości odżywcze i walory zdrowotne. Duże piekarnie są zmechanizowane i walą polepszacze, a supermarkety pieką na miejscu pieczywo mało osób wie, że to jest nie jadalne a do tego stosowane wcześniejsze zamrażanie.
~Voytek
A ja wole zjeść kromkę dobrego chleba i za niego zapłacić niż jeść masowe badziewie.
W trójmieście to nie problem polecam piekarnie Melnik.
~pirek
Popieram! Melnik jest dobry.
~drwal odpowiada ~pirek
Kitala w Częstochowie też jest dobry !
~lordoftheboard odpowiada ~drwal
W Szczecinie na Długosza jest dobry chleb.
~terazbiznes.pl
Kiedyś byliśmy dumni w polskiego białego chleba. Teraz nie jesteśmy, bo znamy jego wartości odżywcze a w zasadzie ich brak.
Większość piekarni tylko klepie puszyste i gąbczaste białe bułki i chleb.. a gdzie np razowe, zdrowe, ziarniste pieczywa? Są tylko w niewielkiej ilości piekarń.

U mnie w pobliskim markecie "B"
Kiedyś byliśmy dumni w polskiego białego chleba. Teraz nie jesteśmy, bo znamy jego wartości odżywcze a w zasadzie ich brak.
Większość piekarni tylko klepie puszyste i gąbczaste białe bułki i chleb.. a gdzie np razowe, zdrowe, ziarniste pieczywa? Są tylko w niewielkiej ilości piekarń.

U mnie w pobliskim markecie "B" nie znajdę razowego chleba.
~ra
Polakow nie stac na kupno dobrego chleba bo jest drogi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~gggg
jak idioci kupuja chleb po 1,50 czy 1,70zl,przy dzisiejszych cenach zboza innych surowcow i pozostalych kosztow to jaki chcesz ten chleb miec,kup za taka cene ile faktycznie musi kosztowac a gwarantuje ze z samym maslem bedziesz sie zajadac.
~Allusia
A nie pomyśleliście, że ktoś nie je chleba, bo go jeść nie może ?
Musi mieć specjalny, oczyszczony z glutenu.
Dieta bezglutenowa mówi Wam to coś ?
~nowy człowiek
ja zrezygnowałem z chleba (z reguły) w momencie, gdy ceny poleciało powyżej 1,20 zł. :/ powiedziałem DOŚĆ nie dam się więcej naciągać. chleb w biedronce 1,50 - w sklepiku osiedlowym 2,50 :/
olej też odstawiłem na rzecz zdrowych warzyw i chudego mięsa kurczaka (olej w biedronce 4 zł - w sklepiku osiedlowym 8 zł ) bez komentarza.
ja zrezygnowałem z chleba (z reguły) w momencie, gdy ceny poleciało powyżej 1,20 zł. :/ powiedziałem DOŚĆ nie dam się więcej naciągać. chleb w biedronce 1,50 - w sklepiku osiedlowym 2,50 :/
olej też odstawiłem na rzecz zdrowych warzyw i chudego mięsa kurczaka (olej w biedronce 4 zł - w sklepiku osiedlowym 8 zł ) bez komentarza. :/
ryż jest dobry, kasza, ziemniaki, kapusta, poczułem smak marchwi, owoców, włoszczyzny, i innego zdrowego jedzenia, schudłem tak że wyglądam normalnie a nie jak piłka, ciśnienie spadło do normy, czuję się WRESZCIE NORMALNIE, chce się żyć. a wy dalej się opychajcie fastfoodem codziennie pizza i kebab to podstawa, pełno oleju i smalców, i wszystkiego co najbardziej szkodliwe, życzy nowy człowiek :)

Powiązane: Prawo przedsiębiorcy

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki