Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,38 zł , zmiana od tamtej pory: -71,81%

Wycena Getin Holding

Trochę wstępu :
Nie jestem optymistą tylko realistą , wycenę oparłem na następujących założeniach :
1. Cena godziwa za posiadane aktywa
2. Wycena akcji Idea Polska 3 zł / akcja
3. Wycena akcji Noble 0,40 zł/ akcja
4. Wycena akcji spółek zagranicznych cena nominalna
5. Wycena zrobiona metodą Szwajcarską ( połączenie metody bilansowej i dochodowej )
Wybrałem tą metodę ze względu na to ze cześć kapitału nie pracuje jak dla mnie ( Idea i Noble ) a druga cześć rozwija się dynamicznie i przynosi wysokie zwroty ROA
6. Pod uwagę wziąłem całe zadłużenie spółki z wyłączeniem ( poręczeń dla spółek zależnych )

Wyszły mi następujące wyniki w rozbiciu na akcje :

Minimalna wartość : 4,65 zł
Maksymalna wartość : 6,17 zł

W wypadku sprzedaży wymuszonej należy założyć współczynnik 0,7
( likwidacja spółki )

Czyli :
Wartość minimalna : 3,25 zł
Wartość maksymalna : 4,32 zł

W przypadku utraty Idea i Noble - przyjęcia wartości „zero tych spółek”

Wartość minimalna : 3,55 zł
Wartość maksymalna : 5,75 zł

Uwagi do wyceny :
Uważam ze spadek wartości Idea jest przeszacowany ze względu choćby na posiadanie 49,9% udziałów w Idea Leasing

Reasumując : wycena jest zrobiona na koniec roku 2018 , jest duża dynamika wzrostu zysków ze spółek zagranicznych , połączenie Idea z Noble ( przedtem wydawało mi się ze parytet był na korzyść Noble ,teraz jestem pewien ze jest na korzyść Idea - czytaj udziałowców Holdingu )

Minął już kwartał , bardzo ważne będą wyniki Idea lub inwestor ( sprzedaż udziałów posiadanych przez Holding )!
Zostały wyjęte z pod zastawu wiec daje to do myślenia ..

Tak czy siak o poziomach 8-10 zł można zapomnieć , strata Idea przekreśliła takie szanse

Za miesiąc będziemy znać wyniki pierwszego kwartału to zrobię aktualizacje wyceny , na pytania odpowiem jak ktoś chce znać więcej szczegółów lub widzi jakieś zagrożenia lub szanse których nie uwzględniłem

Nie robiłem wyceny żeby cokolwiek komukolwiek udowodnić , zrobiłem ją dla siebie

Pozdrawiam wszystkich inwestorów

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GETIN -2,02% 0,39 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.