Trochę wstępu :
Nie jestem optymistą tylko realistą , wycenę oparłem na następujących założeniach :
1. Cena godziwa za posiadane aktywa
2. Wycena akcji Idea Polska 3 zł / akcja
3. Wycena akcji Noble 0,40 zł/ akcja
4. Wycena akcji spółek zagranicznych cena nominalna
5. Wycena zrobiona metodą Szwajcarską ( połączenie metody bilansowej i dochodowej )
Wybrałem tą metodę ze względu na to ze cześć kapitału nie pracuje jak dla mnie ( Idea i Noble ) a druga cześć rozwija się dynamicznie i przynosi wysokie zwroty ROA
6. Pod uwagę wziąłem całe zadłużenie spółki z wyłączeniem ( poręczeń dla spółek zależnych )
Wyszły mi następujące wyniki w rozbiciu na akcje :
Minimalna wartość : 4,65 zł
Maksymalna wartość : 6,17 zł
W wypadku sprzedaży wymuszonej należy założyć współczynnik 0,7
( likwidacja spółki )
Czyli :
Wartość minimalna : 3,25 zł
Wartość maksymalna : 4,32 zł
W przypadku utraty Idea i Noble - przyjęcia wartości „zero tych spółek”
Wartość minimalna : 3,55 zł
Wartość maksymalna : 5,75 zł
Uwagi do wyceny :
Uważam ze spadek wartości Idea jest przeszacowany ze względu choćby na posiadanie 49,9% udziałów w Idea Leasing
Reasumując : wycena jest zrobiona na koniec roku 2018 , jest duża dynamika wzrostu zysków ze spółek zagranicznych , połączenie Idea z Noble ( przedtem wydawało mi się ze parytet był na korzyść Noble ,teraz jestem pewien ze jest na korzyść Idea - czytaj udziałowców Holdingu )
Minął już kwartał , bardzo ważne będą wyniki Idea lub inwestor ( sprzedaż udziałów posiadanych przez Holding )!
Zostały wyjęte z pod zastawu wiec daje to do myślenia ..
Tak czy siak o poziomach 8-10 zł można zapomnieć , strata Idea przekreśliła takie szanse
Za miesiąc będziemy znać wyniki pierwszego kwartału to zrobię aktualizacje wyceny , na pytania odpowiem jak ktoś chce znać więcej szczegółów lub widzi jakieś zagrożenia lub szanse których nie uwzględniłem
Nie robiłem wyceny żeby cokolwiek komukolwiek udowodnić , zrobiłem ją dla siebie
Pozdrawiam wszystkich inwestorów