Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  148,00 zł , zmiana od tamtej pory: -20,00%

Sentyment szybko wróci

Co taka cisza? Mike, Carlos, świniak100? Chciałem się odnieść i powiedzieć co mam do powiedzenia. Pozwólcie że zrobię to w oddzielnym wątku, bo w poprzednim jest już pomieszanie z poplątaniem.

Piątkowe ESPI faktycznie było rozczarowujące. Osobiście spodziewałem się dobrego newsa. Pomyliłem się. Ci co spodziewali się złego newsa mieli rację. Co do meritum - faktycznie jestem zawiedziony jakością komunikacji ze strony spółki w ostatnim czasie. Faktycznie też wydłuża nam się czas oczekiwania na finał o kilka miesięcy. Tyle minusów.

Czytam to co tu na forum ludzie wypisują. Że doszły ryzyka dodatkowe. Że już w ogóle teraz klapa z PCR ONE i że projekt trzeba spisać na straty. Że pandemia się kończy a oni pracują nad panelem covidowym i że to bez sensu. Że szczepionki z automatu obniżają wartość projektu. Że mowa ciała na czacie była nie taka. Że na pewno coś ukrywają przed nami i że teraz grubasy po cichy będą się ewakuować. Że Cormay uratował emisję, bo nikt nie chciał brać tych akcji. Że naciski na EBI w związku z ostatnim artykułem. Itp.

Poza ewidentnym pogorszeniem komunikacji ostatnio, jak również dodatkowym kwartałem oczekiwania - nic się nie zmienia we wnętrzu projektu. Trwa optymalizacja techniczna. Scope ma wszystkie niezbędne kompetencje ludzkie żeby tę optymalizację przeprowadzić. Jest to spokojnie w ich zasięgu. Technicznie jest to do przeskoczenia, co można stwierdzić patrząc na referencyjne w stosunku do PCR ONE systemy, gdzie problem nie istnieje. Nie ma ryzyka pojawienia się bariery technologicznej nie do przeskoczenia. Optymalizacja dodaje oczywiście czasu, ale nie kładzie całego projektu, jak niektórzy są skłonni tu sugerować.

To co się zmienia to sentyment inwestorów. Rynek ma w tym kontekście tendencje do przereagowywania. Cena akcji spadła od dotychczasowego szczytu (intraday) niemalże o 50%. Według mnie tak jak w lipcu mieliśmy klasyczne przestrzelenie gdy cena poszła na 269, tak w piątek mieliśmy taki sam overshooting tyle że w drugą stronę, gdy cena intraday poszła na 136.

Rozumiem, że niektórzy opuszczają pokład zawiedzeni i zniecierpliwieni. Niektórym nie odpowiada ryzyko. Według nich to ryzyko w piątek wzrosło. Według mnie nie zmieniło się ani o cal. Jest dokładnie constans. Niektórzy piszą, że nie przeszli badań klinicznych. Nic z tych rzeczy. Po prostu badania te trwają dłużej niż założyliśmy, bo dochodzi optymalizacja. Jest to dość standardowe w tego typu procesach. Technicznie wszystko jest dokładnie tam gdzie było.

PCR ONE nie został wymyślony na pandemię. To przełomowy technologicznie system (aktualnie o najlepszych parametrach na świecie), który adresować ma szeroki zakres potrzeb diagnostycznych, nie tyle tu i teraz, ale przede wszystkim w przyszłości. Ta technologia rozwijana jest od 8 lat. Dalej jesteśmy na końcówce projektu. PCR ONE się sprzeda na pewno jak tylko zostanie skończony. Nie mam wątpliwości, że zostanie skończony. I nie mam wątpliwości, że znajdzie się kupiec. Ostatnie ESPI nie powinno płoszyć długoterminowych inwestorów, co najwyżej tylko tych spekulacyjnych.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL 0,00% 118,40 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.