Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

AR Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 3)Wydaje mi się, że okres ulgi, a wystąpienie w
> tym czasie "czasowego zaprzestania" - to bardzo
> ciekawy problem wymagający bliższego zastanowienia
> się.

Myślę, ze nie można tego traktować w aspekcie ulgi, lecz prawa.

> wydaje mi się możliwe rozpatrywanie sytuacji
> w dwóch aspektach :
> ulgi przynależnej przedsiębiorcy
> (podmiotowa) i ulgi przypisanej działalności
> (przedmiotowa). Jeśli roboczo przyjmiemy
> podmiotowość ulgi, to winniśmy sobie odpowiedzieć
> na pytanie, czy osoba czasowo zaprzestająca
> działalności traci w tym okresie status
> przedsiębiorcy, czy też nie ?

Moim zdaniem, możliwośc naliczenia mniejszej składki wynika z prowadzenia lub nie prowadzenia działalności. Przepis z ustawy SUS wyraźnie wskazuje na to, że składki nalezy płacić od momentu rozpoczęcia do momentu zaprzestania wykonywania, anie prowadzenia. Działalność prowadzimy, bo nie wyrejestrowaliśmy jej z EDG, lecz zaprzestaliśmy jej wykonywania. Termin zaprzestanie nie został w tej ustawie zdefiniowany. Zaprzestanie może być ostateczne (trwale kończące działalnośc) lub czasowe (przerywające prowadzenie działalności na jakiś czas). Skoro ustawodawca tego nie rozróżnia, to wynika z tego, że obie te formy powodują obliczenie składki ubezpieczeniowej proporcjonalnie do ilości dni, w których była prowadzona działalność, zgodnie i innym § tej ustawy.

Dodam jeszcze, że ustawa o SUS nie formułuje ani katalogu zamkniętego ani otwartego przyczyn, dla ktorych można tę działalność zaprzestawać. Tak więc daje możliwośc przedsiębiorcy decydowania o tym, kiedy będzie swoją działalność wykonywał, a kiedy nie.
Zwracam uwagę na słowo wykonywał.

Przypominam dokładne brzmienie tej ustawy
Art. 13.
Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne w następujących okresach:

4/ osoby ____prowadzące_działalność____ pozarolniczą - od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania ____wykonywania_tej_działalności____,

Pozdrawiam - gośka