Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

1) Rozumiem, że jesteś na ryczałcie ewidencjonowanym i jesteś płatnikiem VAT.
2) Brak zamówień przy gotowości do ich przyjmowania nie jest zaprzestaniem prowadzenia DG. Rada "pani w ZUS-ie" jest równoważna "poradzie pani z magla".
3) Rodzaj wykonywanych usług i ich zakres (pisałaś o wykonaniu stanu surowego budynku) może wzbudzać wątpliwości, czy kobieta (z trójką dzieci) jest w stanie wykonywać je jednoosobowo (bez pracowników). Musisz liczyć się z drążeniem tego tematu przez ZUS (w razie kontroli).
4) Przy ryczałcie ewidencjonowanym nie mogłaś "zawieszać DG" w urzędzie skarbowym. Zdanie "to samo robiłam w urzedzie skarbowym- odwieszałam na jakies 5-6 dni" jest nieprawdziwe i nielogiczne. Wyjaśnij bliżej o co tutaj chodziło.
5)Podaj okresy "zawieszeń" w ZUS od 1998 r.
6)Co to znaczy " płaciłam procentowo i społeczne i zdrowotne ". Składka na ubezpieczenie zdrowotne jest niepodzielna.
7)" w 2004 roku w us poinformowano mnie, ze nie ma zawieszenia w uS wiec jesli przychod prowadze działalnosc jesli nie to ..nie
- tak było do maja 2004, gdy podjełam prace na umowe, a mąż tez znalazł prace. " Napisz to zdanie tak, abym mógł je zrozumieć.
8)" -w marcu-ale w czasei zawieszenia firmy w zus- wystawiłam fakture vat, za ktora odprowadziłam nalezny podatek ". Jaki podatek (jaki rodzaj podatku) ?
9)" - zdaje sobie sparwe , ze wtedy tez bede musiała skorygowac pit 28 za 2004 rok ". Vide p. 8. Czy mam rozumieć, że odprowadziłaś podatek VAT, a "zapomniałaś" o podatku PIT ?