AR wyjasniam
1- tak jestem ryczałtowcem vatowcem i w od polowy 2002 do polowy 2004 nie miałam przychodów..w zus przez cały ten czas prowadziałam taka procedure- odwieszałam dzialanosc na 5 dni potem zawiesząłam na przemian zfa zua i zwua zwpa, to samo robiłam w urzedzie skarbowym skladając nip1 i vat-z.W zusie zawiesząłm na krócej niz 29 dni zeby nie tracic ubezpieczenia zdrowtnego, i dlatego procentowo obliczałam naleznosc za dni ktore prowadziłam działnosc i placiłam skladki.Od chyba kwietnia 2003 zostalam przez zus powiadomiona ze nie dzieli sieskladki zdrowtnej i i chyba za dwa miesiace musiałam wyrównac,
2- w styczniu 2004 powiadomiono mnie urzedzie skarbowym , ze nie musze juz u nich skaldac formulrzy nip i vat-z gdyz nie ma w US zawieszania działnosci gospodarczej
3nie wystawiałam faktur w 2003 roku natomiast odliczałam naliczony podatek vat z zakupów roznych- wiec do tego z pewnoscia mogłby sie przyczepic zus-jako ze prowadziałm gotowosc do działnosci-oprawda?, ale teraz martwi mnie ten problem-jedej jedynej faktury, z marca 2004 gdy byłam wyrejestrowana czy tez zawieszona w zus...martwie sie tym, gdyz to chodzi o te nieszczesna fakture wystawiona mojej rodzince...i gdyby faktycznie chciał narobic mi jakiegos bigosu ta faktura pojdzie na pierwszy ogien
4 z jednej strony-boje sie tego ruszac, zeby sie zusowi nie pchac w oczy- z drugiej chciałabym to wyprostowac
5 a i jeszcze jedno wszytko znaczy podatki od tej faktury zapłaciłam nalezycie- a to ze musiałbym zrobic korekte pitu2004 dotyczyłoby wpisania innej kwoty w sume skaladek na ubezpieczenie społeczne.Ostateczna suma podatku do zaplacenia nie uległaby zmianie , gdyz i tak skladka na zdrowtne w 2004 przeoczyła wartosc naleznego ryczałtu na 2004 rok
to chyba tyle ...czekam na rady...krok po kroku jesli mozna;)