Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Jeszcze wyjaśnienie dla "Gochy" :
Napisałem : 5)Podaj okresy "zawieszeń" w ZUS od 1998 r.

Dlaczego to jest istotne ?
Piszesz wcześniej : "za rada pani w zuise- zawieszałam i odwieszałam działlnosc (...) odwieszałam na jakies 5-6 dni "

Podejrzewam, że "odwieszałaś się" dla wystawiania inwestorom faktur tak, aby daty ich wystawiania zawierały się w okresach formalnej aktywności. W przypadku kontroli ZUS i myślącego kontrolera tok postępowania może być następujący :
a) Żądanie dostaczenia ewidencji przychodów PIT, ewidencji przychodów VAT, kopii zeznań podatkowych PIT i VAT oraz kopii wystawionych faktur.
b) Dotarcie do zleceniobiorców i zażądanie od nich dzienników budowy. Wybranie z tych dzienników wpisów dotyczących wykonanych przez Twoją firmę prac.
c) Przesłuchanie kierowników budów i inwestorów na temat terminów i okresów wykonywania prac przez Twoją firmę.
d) Zażądanie od Ciebie faktur dotyczących VAT-u naliczonego (dla Ciebie). Zastąpi to brak księgowości kosztowej przy ryczałcie ewidencjonowanym.
e) Porównanie Twoich okresów aktywności z wynikami p. "a" - "d" i próba zakwestionowania co najmniej części Twoich okresów "zawieszeń"

Jeśli wystąpią przypadki, kiedy na okresy Twich "zawieszeń" nałożą się (choćby częściowo) udowodnione na podstawie dokumentów i zeznań świadków okresy aktywności, to te zawieszenia będą zakwestionowane za cały okres ich trwania. Oznaczać to będzie przypisanie składek za te okresy "zawieszeń" przypisanie odsetek (2 x stopa lombardowa) i ew. opłaty sankcyjnej (rodzaj grzywny).

Dlaczego o tym piszę ?
Ze względów taktycznych (o to na początku pytałaś - wywoływanie wilka z lasu). Bliższe zainteresowanie się przez ZUS Twoją firmą może wywołać skutki j.w. Jeśli ZUS zgromadzi dowody takie, jak napisałem - możliwości obrony zbliżone będą do zerowych.