Poniżej przytaczam treść pisma procesowego, dla kolejnego przedsiębiorcy.   
Odpowiedź na treść pisma procesowego organu rentowego z dnia ...
W piśmie procesowym z dnia ... organ rentowy nie ustosunkował się do argumentacji z mojej sprawy. Nigdy nie argumentowałem, że „żadna z ww ustaw nie wprowadziła zakazu zawieszenia działalności gospodarczej, a skoro tak to miał prawo to czynić ze wszystkimi tego skutkami prawnymi, także w zakresie ubezpieczenia społecznego”. Nigdy też nie sugerowałem, że „co nie jest zabronione to jest dozwolone”. Zamiast tego powołałem się na treść: 
1) Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 4 grudnia 1998 r. (obowiązującego od 01.01.1999 do 30.09.2003), które jako jedną z przyczyn wyrejestrowania płatnika z ubezpieczeń, obok decyzji o wykreśleniu z ewidencji, wymienia m. in. także oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności. 
111 - opłacająca składki wyłącznie za siebie - decyzja o wykreśleniu z ewidencji, rejestru lub skreślenie z listy,
113 - oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, 
2) Rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 sierpnia 2003 r. (obowiązującego od 01.10.2003 do dziś), które mówi o tym, że działalność gospodarczą można zaprzestać nie tylko podaniem o wykreślenie z ewidencji, lecz także zaprzestając prowadzenia pozarolniczej działalności. 
111 - zaprzestanie prowadzenia działalności
211 - wykreślenie z rejestru, ewidencji lub skreślenie z listy 
Organ rentowy tym razem słusznie stwierdza, że „jest możliwość zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej, bez jednoczesnego poinformowania organu ewidencyjnego”. Faktycznie, bowiem organy ewidencyjne nie chcą przyjmować zgłoszeń dotyczących czasowego zaprzestania działalności, słusznie stwierdzając, że nie przewiduje tego żaden akt prawny. 
Nie jest natomiast prawdą stwierdzenie, że  wnioskodawca „najczęściej zawieszał działalność w każdym miesiącu jej prowadzenia”. Wnioskodawca zaprzestawał prowadzenia działalności w związku z częstymi wyjazdami za granicę, ale nie robił tego w każdym miesiącu. Przebywając za granicą nie oczekiwałem na kolejne zamówienia, ani ich nie poszukiwałem, gdyż legalnie tam pracowałem. Dlatego przytoczone w piśmie procesowym postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 17.07.2003 sygn. II UK 111/03 nie ma nic wspólnego z moją sytuacją. Pracując na etacie za granicą nie poszukiwałem nowych klientów, nie zamieszczałem ogłoszeń w prasie, nie załatwiałem spraw urzędowych, dlatego także stanowisko Sądu Apelacyjnego z dnia 17.12.2003, sygn. III Aua 1531/03 ma się nijak do mojej sprawy.   
W zakończeniu Wydział Obsługi Prawnej O/ZUS we Wrocławiu stwierdza: „Natomiast nie uznano przerw w działalności w okresach gdy wnioskodawca rozliczał się w formie ryczałtu, gdyż przerwy te nie mają wpływu na wysokość podatku”. Jeśli przedsiębiorca rozliczający się w formie ryczałtu przebywał cały miesiąc za granicą i nie prowadził w tym czasie działalności gospodarczej, czy faktycznie nie będzie to miało wpływu na wysokość podatku? Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu? 
Wydane na podstawie delegacji ustawowej rozporządzenia wskazują jednoznacznie, że można zaprzestać prowadzenia działalności, bez wyrejestrowania jej z ewidencji. Nic tu nie pisze, że zaprzestanie, o którym tu mowa dotyczy jedynie przedsiębiorców rozliczających się w formie karty podatkowej.

Według Konstytucji 'Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym'. Państwo prawne to państwo, w którym rządzi przejrzyste prawo, a nie arbitralna wola urzędnika czy funkcjonariusza.
Ta argumentacja prawna nie wystarczy. Ów przedsiębiorca przyprowadzi na sprawę świadków, którzy potwierdzą, że w okresach zaprzestania działalności przebywał za granicą. Dodatkowym dowodem będą dokumenty pracownicze z zagranicy. 
Miałem dziś w rękach wyrok korzystny dla jednego z przedsiębiorców wrocławskich. ZUS nie złożył apelacji, choć sędzia nie podał żadnego uzasadnienia wyroku. Tu dużo zależy od szczęścia. Choć nie reguluje tego żaden akt prawny, mądrze trzeba uzasadniać przyczyny zaprzestania działalności.