Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,43 zł , zmiana od tamtej pory: 1 181,89%

Re: kolejnej dywidendy nie będzie?

@pRacownik
>To teoretyzowanie, nie mając pieniędzy na koncie nie wydałaby ich.

Tak, to oczywiście teoretyzowanie, ale gdyby nie wydała tych pieniędzy i gdyby ich nie miała, to nie byłaby w tym samym miejscu w którym jest dzisiaj.

>Takie ryzyko gry na giełdzie. Jutro spółka może kosztować 7,20 za akację. Tu nie ma czego doceniać.

Smutne, jak czyta się, że nie ma czego oceniać w kontekście tego ile kapitału wnieśli inwestorzy do spółki

>Spółka wypłaca dywidendę od lat, nic tu się nie zmienia więc co nie pasuje Ci w polityce dywidendowej? Nikt przecież nie ma planów likwidować dywidendy i są na nią w tym roku przeznaczone środki.

wszystko mi pasuje w polityce dywidendowej, ale odnoszę się m.in. do poniższych cytatów z tego forum:
„Inwestorzy nie chcą programu motywacyjnego - pracownicy dywidendy. Jak zarząd poprze inwestorów w obu przypadkach, strzela sobie w kolano”

>Akcje są wart 2,50 ponieważ spółka ma świetne wyniki finansowe. i tyle. To także powód większych obrotów na akacjach w ostatnich miesiącach.

Zgadza się, ale żeby kurs był 2,5 zł, niezależnie od wyników musieli być inwestorzy, którzy zaufają spółce, zainwestują w nią i kupią akcje za kilka milionów złotych, aby wyciągnąć kurs na te poziomy. Bez takich inwestorów i dobry wynik by nie pomógł. Zatem dobra praca zarządu i pracowników oraz aktywność inwestorów na giełdzie, to naczynie połączone. Bez wyników nie byłoby inwestorów (co pokazało kilka lat notowań), a bez inwestorów nie byłoby takiego jak dziś kursu. Akcjonariusze szanują i doceniają dokonania pracowników i chyba wypadałoby zauważyć i docenić, że ktoś jednak zaufał i na stół pare milionów położył kupując papiery spółki.

> Nie wydaje mi się, żeby ta emisja budziła nadmierne emocje pracowników, a rozmawiam z nimi codziennie.

patrząc na ten wątek na forum wydawać się może, że budzi jednak emocje.

>Fakt bycia SA nie ma żadnego wpływu na relacje kontrahent - ifirma. Dzieje się tak między innymi dlatego że naszymi kontrahentami są JDG.

właśnie rzecz w tym, że osoby fizyczne są najmniej ufne jeśli chodzi o pozostawianie jakichkowiek wrażliwych danych w internecie, szczególnie finansowych. Chyba nie bez przypadku też spółka chwali się w swoich serwisach, że właścicielem jest spółka giełdowa Power Media?

>Pracownicy w pełni akceptują to że są pracownikami a nie właścicielami. Jeśli się wypowiadają (często także jako akcjonariusze, którzy KUPILI - a nie wyłącznie dostali w ramach programu motywacyjnego akcje) to wyłącznie w odpowiedzi na tezy jakie są tu prezentowane i nie mają potwierdzenia w tym jak wyglądają realia spółki. Niestety umiarkowanie przyjazny stosunek inwestorów do pracowników (kupcie sobie spółkę to będziecie tam rządzić) niewątpliwie sprawi, że część zada sobie pytanie "co ja tutaj robie".

Proszę wybaczyć, ale przynajmniej ja kilkakrotnie podkreśliłem już znaczenie i wartość pracowników, którzy są kluczowi dla rozwoju firmy. Osobiście mam bardzo przyjazny stosunek do pracowników. Jedyne co neguje to działanie spółki w oderwaniu od standardów programów motywacyjnych działających na giełdzie. Dlaczego Power Media ma być ewenementem w tym obszarze. Dlaczego nie może dopasować się w zasadach motywowania do reguł panujących na rynku, w tym reguł, które są akceptowane i pozytywnie oceniane przez pracowników innych firm?

>Czy ktoś z pracowników powiedział, że nie chce akceptować zasad? Nie widzę ze strony pracowników podobnego w tonie tekstu "skoro inwestorzy nie chcą akceptować i szanować zasad obowiązujących na rynku pracy to ogłaszamy strajk włoski". Więc jeszcze raz zapraszam może do lepszego poznania spółki, pracowników i planów na kolejne lata. To niewątpliwie ułatwi komunikacje. Akurat jest WZA - zgłosiłeś się? Będziesz? Masz pomysły na nowe projekty?

Warto także zauważyć, że wpisy z bługarii czy rosji nie do końca wyglądają na wpisy pracowników.
Akcjonariusze chcą szanować zasady obowiązujące na rynku pracy, ale jednocześnie zasad, które równolegle obowiązują na rynku publicznym. Przeciwny jestem po prostu zasadom, które już lata temu zostały uznane na rynku publicznym za oderwane od realiów motywacji i których dziś prawie się nie praktykuje. Gdyby pracownicy akceptowali te zasady, to gotowi byliby na inne rozwiązania, które także byłyby korzystne dla nich. Gdyby akceptowali pewne zasady, to nie pojawiałyby się na tym forum niektóre wpisy (nie mnie oceniać natomiast czy wpisy z serwerów Bułgarskich, czy Rosyjskich są wiarygodne czy nie, nie wiem. W spółce pracują informatycy, być może wiedzą jak dokonywać wpisów przy użyciu obcych serwerów).
Na WZA nie będę, bo ponad tydzień, w tym w dniu wza będę w szpitalu (mam operację). Niemniej będzie na WZA mój najbliższy sąsiad i zarazem przyjaciel, który ma znacznie więcej akcji niż ja. Pogląd mamy podobny, wiele razy o tej sytuacji i o spółce rozmawiamy i rozmawialiśmy, więc liczę, że wyartykułuje co ma w tym temacie do powiedzenia.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
IFIRMA 0,65% 31,15 2025-12-23 16:29:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.