Hahahahahaha...ale się ubawiłem! Basiu, dzięki za odgrzanie, bo choć nie jestem na forum Polnej od wczoraj (przypomnę, że dopiero od dzis sieje popylinę) to aż tak dawno tutaj nie siedzę:) Nawet szkoda, że ten mityczny inwestor nie posłuchał Bolo, bo wtedy Bolo miałby mniej czasu na siedzenie na forum,a przynajmniej siedziałby w ukryciu...
Bolo odpowiem Ci co w moim odczuciu zmienił znacząco IV kwartał, żeby uzmysłowić Ci o czym mówi Basia. W przypadku Polnej nie ma jednoznacznej silnej sezonowości sprzedaży natomiast następuję opóźniona reakcja na cykl koniunkturalny np. jeśli firma rozpoczęła dużą inwestycję w 2008 roku to nie może łatwo nie kupić jej zamówionych elementów w roku 2009 stąd też popyt w początkowym okresie 2009 może zostać utrzymany. Natomiast brak ciągłości inwestycji w dłuższej perspektywie lub wstrzymanie się z decyzjami do np. 2010 roku możę oznaczać, że będziesz miał dziurę popytową do 3Q 2010, gdyż w tym momencie polna zacznie dopiero sprzedawać pod nowe inwestycje. Z punktu widzenia akcji możesz mieć 2 sezony pokazywania wyników relatywnie słabych ze względu na efekt bazy co wyśle Twój kurs poniżej 10 zł (kombinacja spadku przychodów, wysokiej dźwigni operacyjnej, statystyczny efekt bazy).
Konkludując wynik 4 kwartału znacząco zmienia sposób patrzenia na 2009 rok, jeśli weżmiesz pod uwagę funkcję trendu kwartalnych przychodów (IVQ2009 do IVQ2008 to ponad 40% spadek sprzedaży i 15% spadku do 3Q2009).
Aż sam się sobie dziwię, ale odpowiem Ci też na Twoją prowokację związaną z "prorokowaniem" cen akcji w przyszłości. Ale że ja nie lubię łatwych sztuczek i prostackiego naganiania (hurrra na 30 zł;) to podam Ci bazę do moich kalkulacji w sposób trochę bardziej wysublimowany. Zakładam, że w przeciągu tego roku po powstrzymaniu trendu spadkowego w przychodach spółki mnoznik EV/EBITDA powinien wzrosnąć do rozsądnego poziomu 6.5-7.0x przy znormalizowanym poziomie EBITDA ok 10-15%% wyższym niż w 2009 roku i zwiększonym długu netto związanym z 20% wzrostem zapotrzebowania na kapitał obrotowy. W związku z bardzo niska płynnością mam też nadzieję (upside) na potencjalnie dużą zmienność intraday, która pozwoli mi wygenerować przy odrobinie szczęścia dodatkowe 5-10% na moim zaangażowaniu w Polną...
Basiu, zabiłaś mnie ostatnim swoim cytatem z Bolca, Stolca, czy jak mu tam... rewelacja!!!