W końcu ktoś rozsądny...
Ja Basiu niestety nie będę z Tobą polemizował. IV kwartał był bardzo zły. 41% spadku przychodów, 77% spadku zysku EBITDA, ale z pozytywów mamy utrzymanie marży zysku ze sprzedaży na relatywnie dobrym poziomie (28.8% vs. 30.5% w 3Q2009) no i obniżenie długu netto (ujemnego zresztą) o 124 tys zł. dzięki obniżce kapitału obrotowego w firmie. Ja natomiast osbiście spodziewałem się dużo gorszego całego roku 2009 (ponad 16% marży EBITDA to świetny wynik).
Przygląjąc się różnym spółkom z sektora industrial w kryzysie muszę stwierdzić, że Polna radzi sobie zadziwiająco dobrze (redukcja kosztów, redukcja kapitału obrotowego, brak widocznych problemów z należnościami, etc.). Chociaż jej wycena dziś 5.7x EV/EBITDA jest sporo gorsza od tej na podstawie 12 miesięcy 4Q2008-3Q2009 (4.6x) to i tak jest to korzystna wycena dla spólki bez długu i ze sporym potencjałem cyklicznego wzrostu (bounce back effect).
Myślę, że ten rok będzie sporo lepszy dla Polnej jesli chodzi o ożywienie na rynku przemysłowym (widzę to w kilku firmach osobiście). Dlatego też ja osobiście zwiększyłem swoją ekspozycję na Polną zgodnie, chociaż na 30 zł na pewno nie liczę w tym roku...
Pozdrawiam