Forum Zakładanie firmy

Re: punkt opłat

Patrze na to z boku bo mnie osobiście ta sprawa nie dotknęła bezpośrednio ale w związku z tym nasuwaja mi się pewne myśli i rozwiązania dzięki którym można uniknąć tego typu sytuacji w przyszłości otóż:
Sam jestem przeciwnikiem tego typu działalności w formie jaką prezentują wszystkie Sieci ale współpraca podmiotów tego typu jest niezbędna np w formie Stowarzyszenia lub Izby tylko nie takiej jak IGPF która wywodziła się z Okienka. Izba ta powinna nie gwarantować za poszczególne podmioty tylko narzucić pewne normy które powinny być przestrzegane przez członków np. obowiązkowe ubezpieczenie OC , członkowie powinni płacić składkę członkowską i podlegać karą ale w zamian za to Izba powinna negocjować np z Bankami specjalną stawkę za przelew dla swoich członków, mało tego Izba powinna mieć prawo do kontroli każdego członka czy w jego przypadku nie są łamane pewne standardy obsługi , zachowane terminy itd. Klient który dokonuje płatności powinien mieć możliwość wyrażenia opini czy złożenia skargi właśnie do Izby która powinna ją sprawdzić i ewentualnie upomnieć danego członka lub przeprowadzić kontrolę we wskazanym punkcie. Wiadomo że jeden pojedyńczy podmiot nie jest w stanie podpisać umowy z żadnym wystawca rachunków ale Stowarzyszenie czy Izba to co innego inny potencjał działania i mozliwości ale na zdrowych zasadach. Tylko w ten sposób można oddzielić ziarno od plew i sprawić że na rynku pozostaną tylko uczciwi i rzetelni Agenci, którzy ciężko pracowali na swoich klientów i markę swego Punktu a teraz muszą znieść zawistne spojrzenia Ludzi którzy zostali "okradzeni". Dla każdej Pani Zosi, Krysi czy Basi która płaciła w Waszych Punktach rachunki i cieszyła się że oszczędza te 5 czy 10 zł miesięcznie trudne do zrozumienia będzie to że to nie Pani Kasjerka z Punktu tylko "ktoś" z Poznania jest winny temu że Ona musi jeszcze raz zapłacić swoje rachunki a ma zaledwie 600 zł emerytury! Zrozumcie tych ludzi którzy nieraz z płaczem do Was przyjdą Dajcie im nadzieje a zostaną z Wami tak mi się wydaje może się myle? Wiem że jesteście oszukani i tak się czujecie bo każdy by się tak czuł, ale to wasi klienci stracili pieniądze to ci ludzie dzięki którym Wy funkcjonowaliście i musicie pokazać im że jesteście po ich stronie.
Uważam że każdy z Was jest świadomy odopowiedzialności za powierzane wam Pieniądze i z należytą uwagą i starannością wykonywał swoje obowiązki dlatego nie poddawajcie się nie po to każdy z Was inwestował w ten interes czas i pieniądze żeby teraz ktoś inny na tym zyskał. Przejście do innej sieci jest najłatwiejsze w tej chwili i najprostsze ale pamiętajcie nikt nie da wam gwarancji że tam pracują wyłącznie kompetentne osoby , którym tak jak i Wam zależy na zadowoleniu klienta że nie trafi się drugi Pan Paweł, Sławek i cała reszta!!!