Też fajnie :). PLW trzymam od ok 100 zł, więc tu jakby się uda rozpocząć podobny rajd już od tego pułapu to ja jestem bardzo za. Jakby coś to pozwolisz że czasami zawrócę ci głowę w tym temacie
Banki bardzo ładnie. Mam 20% na Pekao. Ale jeszcze lepiej PGE mam 42% :). No zobaczymy. Co dalej. Tak sobie patrzę na taki wynalazek jak Ailleron? Niby nic, a coś w tym jest.
Ładnie 42% przy lokatach 0,7% w skali roku :))) mam wrażenie, że za mocno wszystko żre, dawno nie miałem tak dużych zysków w tak krótkim czasie na całym portfelu. Nie to żebym narzekał, ale...
Dnia 2020-06-08 o godz. 21:40 ~Reznor napisał(a): > Ładnie 42% przy lokatach 0,7% w skali roku :))) mam wrażenie, że za mocno wszystko żre, dawno nie miałem tak dużych zysków w tak krótkim czasie na całym portfelu. Nie to żebym narzekał, ale...
Też się tego boję. Wg mnie do lipca, sierpnia może żreć, a potem to już nie wiem :). Mogą wyłączyć prąd. Chociaż pewności nie ma żadnej :)
Amerykańce oszaleli już całkiem, nowe ATH na na nasdaq ! No ja myślę, Nadrukowali papiera bez pokrycia i stąd to wszystko. Giełda już dawno przestała być odzwierciedleniem gospodarki ale to co się teraz wyrabia to już mega przegięcie. Sam się zastanawiam jak to teraz będzie rozgrywane. Trump nie jest głupi, żeby przed wyborami fikać z Chińczykami. Z drugiej strony nie wytrzyma prawie pół roku... :). Musi coś ostro jeszcze jebnąć na szerokim i wtedy też u nas się posypie. Są kupujący - będzie spadać. Pytanie co będzie trigerem ? i kiedy ?
Poczytaj o softblue jestem tam trzeci raz kupowałem dzisiaj też. Ostatnio jak napomowalo kurs to z 0,4 gr sprzedawałem ok 1,88. Aktualnie 1,12 i zapewne będzie się jeszcze bujać, ale kolejny poziom będzie powyżej 2,xx. Wers spółka zaczęła się zajmować tematem zapotrzebowania na wodę + gospodarka zasobami energetycznymi. To może być ciekawy temat pod kątem monitorowania zasobów wodnych. Temat, który od dłuższego czasu poszukiwałem również za granicą. Za 1,5 roku ma powstać centrum naukowo badawcze, które będzie takim hubem dla spółek z kraju i zza granicy. Temat do rozważenia. Daje znać póki jest tanio
Zaraz nas tu zwyzywają znów od spółdzielni.... :))). A w sumie - pierdziele. Zawsze pisałem to co myślę i w sumie jak kilku matołków skopiowałoby ostatnie moje wejścia to byliby nieźle zarobieni.
Co do Softblue poczytam. Dziękuję Ci Reznor. Ale powiem Ci, że o ile Ty wyjeżdżasz bo chcesz odpocząć, to mnie się najlepiej odpoczywa jak nie mam lub mam możliwie najmniej zdywersyfikowany portfel.
Dokupiłem trochę Inteliwise - mogę wiedzieć jakim volumenem jesteś tam zapakowany? Ja mam w tej chwili ok 10k i chyba starczy, co?
Na ITL mam w tej chwili niecałe 20k planuje więcej, ale jak będę miał info, obiecałem, że dam znać :) jaka spółdzielnia Wers, normalni inwestorzy z dłuższym stażem i niejednym kryzysem na karku. Może co niektórzy nie uwierzą, ale da się dorobić majątku na giełdzie, jeśli jest się systematycznym i obiektywnym. Najgorzej jest wyłączyć emocje kiedy krew się leje i wrócić do podstaw, na których oparło się swój wybor danego waloru. Jeśli powiedziałbym, że inwestując 6-7 lat temu - kupa czasu w sumie, 60-80 k na dzisiaj z jednej pozycji mam prawie zysk na 3,1 mln to nikt mi nie uwierzy, ale taka jest prawda. Kiedyś może się uwiarognie i wkleję wyciąg z rachunku, ale nic nikomu nie muszę udowadniać. Po drodze były inne też grube tematy o czym jawnie pisałem, jak choćby TEN od debiutu czy Dino. Zaraz się pewnie zacznie obrzucanie gównem no cóż tak już jest. Teraz mam strategię inwestowania w spółki, które mają ciekawe pomysly stąd m in VAR i inne. Kiedyś, jak będzie okazja to pogadamy.
O stary, jak kiedyś będzie okazja to popijemy :))).
A co do zarobków to ja tam nie narzekam. Ale ostatnio słyszałem, że niejaki Albert Rokicki (którego wypowiedzi o Var nieraz tu niestety wklejałem) pokazał PIT swoim subskrybentom na zachętę i miał tam całe 250.000 brutto :). To jest dopiero miszcz po 20 latach na rynku :).
Przecież on teraz shortuje caly czas wszystkie indeksy, chyba, że nie pozamykal wszystkich pozycji na koniec 2019 i stąd taki picik może w rzeczywistości ma te mega zyski, cholera wie. Ale jakoś mnie drażnią jego wypowiedzi, zauważyłem z kolei, że ostatnio nie jest aktywny Zaorski, a nawet lubiłem posłuchać jego spekulacji, bardziej się sprawdzaly niz np tradera21, który teraz pcha swoje podręczniki przy każdym podcascie. Też czasami posłucham, ale nie wiem czy on żyje z podręczników czy z giełdy:)
Mam prośbę Wers mógłbyś rzucić swoim analitycznym okiem na rafako...? Wydaje mi się, że powinna być korekta do 1,2 i dzisiaj liczyłem, że spadnie poniżej 1,4x, ale się pomyliłem i za nisko ustawiłem kupno, a to jedna że spółek, która mnie krótko mówiąc przecwiczyla na rynku. Czy zostanie domknieta luka do 2,2 najpierw czy zjazd do 1,2 ?
Reznor, za cholerę nie widzę luki na 2.20 :). Ale nie ważne. Napiszę co uważam:
1. Najbliższym silnym wsparciem jest poziom 1.42. (o poziomie 1.25 już bym raczej zapomniał). Nawet na tygodniowym widać, że to wsparcie jest respektowane więc nie powinno być niespodzianki.
2. Kierunek najbliższy to 2.28 - silny opór.
3. Zwróciłbym uwagę tylko na całkowite wykupienie na RSI na poziomie 80 (!) - przydałoby się trochę schłodzić :)
4. Moim bardzo skromnym zdaniem, główny kierunek to 2.28,ale najpierw zatrzymanie na aktualnym poziomie, lub w okolicach 1.8 - 1.82.
5. Rafał Zaorski zbankrutował. Wszedł w longa na DAX i L na ropę w piątek i zostawił pozycię na weekend. W nocy z piątku na sobotę był sławetny zjazd na minus 30 proc. na czarnym złocie :(. Rafał sprzedał mieszkanie w bloku z basenem i tyle go widziano :))).
Ok to wszystko tłumaczy z Rafałem szkoda chłopa, ale nie postawil wszystkiego chyba... dzięki za Rafako chodzi mi właśnie o ten poziom 2,2-2,28 bo to mi wygląda jakby wykres chciał uderzyć w ten poziom i znowu walnąć w dół do1,2 tylko nie wiem do końca czy starczy paliwa na pokonanie 2,00. Wolałbym, aby RGR sie zrobil teraz to wiedziałbym, co robic. Ok to mi rozjaśniłes sytuację. Dzięki za pomoc. To do później
A dej Ty mi z nim spokoj....Siedzi to pahole i narzeka bezustannie: A to że się "polewamy szampanem" po Pccexol'u - to go nudzi. A to, że rozmawiamy o innych spółkach niż Var na tym forum - a on tego nie lubi....
A to że spółdzielnia, a to że za dużo rozegrań pokazujemy..... Dopieprza się do wszystkich i wszystkiego. Zielarz go dobrze wyjaśnił ostatnio co o nim myśli.
Dzięki Reznor, ja cie kojarzę ze można z tobą podyskutować nawet jeżeli mamy zupełnie inne zdania, po tym się poznaje klasę. Dla wersa jestem persona non grata. Ostatnio nie wyłapał ewidentnego żartu, potraktował to na poważnie, wziął się za tłumaczenie a potem oburzył się jak dziecko gdy okazało się ze to o nim. Aż dostaliśmy jakieś jego gadki motywacyjne o pokazywaniu jaj.
Reznor się zwyczajnie pomylił. Nie masz za co dziecko dziękować. Siedzę na tym forum od roku non stop i jeszcze w życiu nie zamieściłeś ani jednej analizy technicznej żadnej spółki !
Ale zróbmy tak: ty znajdziesz analizę techniczą z oporami i wskaźnikami, oraz swoim komentarzem do niej, wkleisz ją Tu, a ja wszystko odszczekam i jeszcze cie przeproszę. co? czekam.
A ponieważ wiem że się nie doczekam (ha ha), to nie widzę powodu żebyś wchodził dziecko w moje wątki, które kieruję do konkretnej osoby. Po co czytać wpisy kolesia którego nie szanujesz?
Sam buduj społeczność wokół siebie na forum w oparciu o swoją wiedzę i doświadczenie (jeżeli jakiekolwiek masz), gromadź ludzi, którzy chcą z tobą gadać, bo są ciekawi co myślisz. Może się tacy znajdą...
A póki co dziecko, to dla ciebie Pan Wers. Bez odbioru.
Piecze, co nie? Tak kurczowo trzymasz się analizy technicznej, a powiedz jak bardzo pomogła ci ocenić potencjał sprzedażowy Bee Simulatora? Bez odbioru.
Panowie, zanim przejdziecie do etapu: twoja stara a twój stary, to ja tylko zapytam o CRB. Reznor, co o tym sądzisz. Trochę jakby zaczęło brakować paliwa w postaci dobrego info.
Komar luz będzie info, najważniejsze wysokie oceny gry, jak wejdzie patch to będzie blisko 95% zadowolonych, na bank przełoży się na sprzedaż. Dajmy trochę czasu a teraz można dobierać spokojnie. Mówiłem czekam głównie pod WH, dobrze, że była premiera Dark, spółka będzie jeszcze bardziej rozpoznawalna
W sumie racja Reznor. Fajnie, że zaplanowali dodatki na każdy kwartał. To zawsze może podziałać na plus i tak jak piszesz, że przed WH dobrze być trochę bardziej rozpoznawalnym. Zatem, dobre pół roku wyczekiwania i dobieranie w okolicach 50zł. Niżej chyba na dłużej nie spadnie. BTW. Ale miałem dzisiaj ubaw na forum CRB. "Wodospaty", "gurki", "bankróty" i gronie :). Dawno tak się nie ubawiłem.
Akcjonariat na CRB mocno wierzy w przyszłość, free float też mały. Tylko ze widać ze sprzedaż Wizardów jest słaba (na spółce nie-VR taka premiera to byłby zjazd o dużo większe wartości), a mówimy o okresie po premierze HL:A jednej z najlepszych gier ostatnich lat wogóle. Takich tytułów AAA musi być więcej bo ten jeden nie podkręcił wystarczająco sprzedaży urządzeń. Bez dalszych zmian to premiera WH za jakieś pół roku może się dużo nie różnić mimo dobrej licencji. Jak będzie to widać w kolejnych raportach to kolejni mogą się wykruszać z akcjonariatu powodując dalszy zjazd kursu
Myślę, że większym problemem jest cena urządzenia. Teraz trzeba zapłacić ok. 3,5k zł lub więcej. Obstawiam, że za dwa max. trzy lata spokojnie bedzie można kupić dobre urządzenia w granicach 1500 zł. Jeżeli chodzi o premierę DT to nie uważam, że jest słaba. Gra zbiera dobre opinie. Na YouTube jest trochę filmów, że sporą ilością wyświetleń + dużo like-ów. Tak naprawdę nie wiemy ile sztuk sie sprzedało. Niestety seria Wizzards przynajmniej na razie nie ma szans dorównać Half Life, który jest klasyką samą w sobie. Dlatego też dla CRB, WH może być dobrym kołem zamachowym. Należy również pamiętać, że CRB zajmuje się nie tylko grami, a to również daje "kilka" $ w ciągu roku.
Niby tak. Ale są w tym usa, mają umowę z amerykańskim jednorożcem, pandemia też powinna im sprzyjać no i ten kontrakt. Ja obserwuje. Chociaż jakby znalazł się ktoś konkretny to bujnie tym momentalnie i wtedy trudno będzie podjąć decyzję czy wskakiwać. Tylko ten Styczeń. Chyba średnio ogarnięty jest.
panowie a co powiecie na Tbull, po mega wtopie w ostatnich latach wygląda, że wyciągnęli wnioski, kurs nadal można powiedzieć że raczkuje dopiero do góry, a dzisiaj wyszedł raport i widać skokową poprawę