w okresie styczeń - marzec 2021 (IV kwartał roku finansowego 2020/21) wyniosły 12,66 mln USD i były o 39,6% wyższe od osiągniętych w IV kwartale 2019/20 roku finansowego.
w okresie styczeń - marzec 2021 (IV kwartał roku finansowego 2020/21) wyniosły 12,66 mln USD i były o 39,6% wyższe od osiągniętych w IV kwartale 2019/20 roku finansowego.
W okresie październik - grudzień 2020 r. (III kwartał roku finansowego 2020/21) skonsolidowane przychody wyniosły 12,17 mln USD.
te 39,6% jest rok do roku natomiast kw do kw wyniosły - 12,17 mln usd za 3 kw i 12,66 mln usd za 4 kw , czyli równe 4 %
miałem sie nie odzywać bo jak wiadomo ściągam do siebie tabakę , dla mnie idealny moment na podwójny szczyt lub fałszywe wybicie i ubranko, bo wyniki cieniutkie jak do aktualnej wyceny , a co będzie sam jestem ciekaw , bo strenik pilnuje kursu i jest zdeterminowany chyba że mu inni nie pozwolą , a że mała tu płynność to i se harcować może , z kolei śmieszne to info , bez zapowiedzi , przed długim weekenedem świątecznym ? tak dla ochłody ?
Kw do kw rzeczywiscie szału nie ma ale tak jak piszesz porównywanie 4kw (sty-mar) do 3kw (paź-gru), to niewiele mowi. Dopiero kolejny kw pokaże czy to standardowe noworoczne spowolnienie czy cos wiecej. USD miał lecieć a w ostatnich tygodniach raczej pomaga.
Najbliższe konkretne dane pod koniec czerwca/poczatek lipca (roczne wyniki, jaki zysk i dywidenda, szacunki przychodow za kolejny kwartal itd). Do tego czasu brak jakis impulsów ale kto wie, nie znaczy ze kurs musi stać przez 3 miesiące...
no wlasnie jezeli kurs ma kiedys zareagowac to teraz, bo juz wszystkie dane masz łatwo do policzenia na duzym poziomie zaokragleń: przychody roczne - 180mln pln Zysk netto - 104 mln Dywidenda pewnie koło 3.40 na akcje, czyli jeszcze po 2.50
No i P/E na poziomie 30.8x - i kazdy sam zdecyduje czy to duzo czy mało, ale podejrzewam ze wlasnie we wtorek a nie za 3 miesiace;)
Nie chcialbym nikogo zasmucac przed swietami, ale na moj gust spadnie i to zdrowo i na wtorku sie nie zatrzyma, bo trudno sobie wymarzyc lepsze otoczenie makroekonomiczne niz pandemia, a tu rozczarowanie, po ludzku, paliwo sie do wzrostu skonczylo
żeby poszło w okolice 150 - 200 zł muszą przychody przekroczyć 10 mln $ ,zyski 150-200 mln zł rocznie , a dywidenda powyżej 6-8 zł na akcje , przy obecnych zerowych stopach procentowych wycena jest ok lecz dość wymagająca i wysoka, c/z 20 jest atrakcyjna ale c/z 30 już musi wykazywać się dynamiką większą niż 20 % rocznie
Falubaz, nie sadze zebys byl w stanie zasmucic kogos swoimi przemysleniami, troche za mały autorytet:) wyglada to raczej na pisanie dla samego siebie - sprzedałem, wiec musze powtarzac, że dobrze zrobiłem, bo jak nie to mi bedzie przykro;)
nie wiem o jakim wzroscie pod wyniki mowisz, bo z tego co widze od miesiaca krecimy sie w przedziale 115-125, a ewentualna podbitka moglaby sie wydarzyc jak zwykle w drugim tygodniu miesiaca. no chyba, że też patrzysz na ruch w wartosciach nominalnych, ale jak juz ustaliliśmy - to słaba logika
jak chcesz mozemy spojrzec z drugiej strony na wyniki i może Ty sie zasmucisz:) otóż: różnica q-o-q miedzy 1szym i drugim kwartalem wyniosła ponad 10%, miedzy drugim i trzecim kwartałem juz tylko ponad 6%, mimo że 3 kwartał powinien byc rekordowy. Wtedy tez pojawili sie eksperci zaklinacze wieszczacy spadki na 95zł i... nic z tego! Jezeli zatem tempo wzrostu spadło z 6% na 4% ale miedzy historycznie mocnym kwartałem a historycznie słabszym, to dlaczego miałoby negatywnie wpłynąć na postrzeganie spółki?
Także ja bym sie raczej nie przywiazywał szczególnie do wpływu tych 4% na kurs. Znacznie poważniejszym czynnikiem decydujacym o kierunku, jest udostepnienie dokładnych wartosci ARPU dla poszczegolnych produktow. Przychodzi czas weryfikacji założeń w modelach i moim zdaniem przeszacowanie badź niedoszacowanie tych wartosci bedzie mialo wiekszy wplyw na ewentualne ruchy kursu w dół lub w góre:)
Czyli podsumowujac spolka caly czas polepsza wyniki z kwartalu na kwartal, ale wciaz zle bo powinna podwajac zyski? Prawda jest taka ze jest duzy skok r/r co jest dowodem na to, ze nie jest to spolka typowo covidowa, trzyma caly czas wysokie zarobki, a nie ze wystrzal podczas 1 fali, a pozniej to juz tylko w dol.
Jeszcze pewnie pobuja co jakis czas to moze dojdzie do poziomow ktore Ci pasuja. Zobaczymy co powiedzą przy okazji wynikow rocznych tj dane ilościowe i jakościowe roznych produktow, moze cos o strategii i planowanych zmianach itd. Bo w ostatnim roku zaczęły byc kapitalizowane inwestycje z ostatnich 2-3 lat (nowe produkty, integracje, zmiana cennika, rozwój zespołu sprzedaży, kupione domeny itp). Oczywiscie COVID tez swoje zrobił. Jestem ciekaw czy poza dalszym rozwoju rynku enterprise cos jeszcze planują, poza taktycznymi ruchami jak dodawanie nowych funkcjonalności itd. Zapewne trzeba poczekac do konca czerwca...
czyli "cietniutkie wyniki" zaprowadzily nas na all time high - wiec to tak dziala formacja "wodospadu", "podwojnego szczytu" itd. Interesujace!
gdyby ktos znowu chcial nas uraczyc fachowa prognoza wynikow i ich wplywu na kurs, kolejna okazja juz 25 czerwca!
mała podpowiedz: Tym razem faktycznie jest potencjal zeby bylo tam cos slabego, wiec sa ponad 2 miesiace na przygotowanie jakiejs ciekawej formulki, bo "slabiutkie wyniki do obecnej wyceny" juz sie przejadlo.
a dla zainteresowanych wyjasnienie, co bedzie "slabego": w zeszlym roku spółka rozpoznala całą ulgę IP BOX dopiero w raporcie rocznym, przez co miala spory skok zysku netto w czwartym kwartale. W zwiazku z tym w tym roku wystapi problem tzw "wysokiej bazy", bo bedziemy sie porownywac do nieproporcjonalnego wyniku z zeszlego roku. W tym roku ta sama ulga byla juz czesciowo rozliczona na połrocze, wiec jej udzial w wynikach 4kw bedzie wygladal na mniejszy.
Także trzeba sie liczyc z "eksperckimi opiniami" w stylu: "no moze i wyniki sa wyzsze rok-do-roku o 40%, ale 4kwartal vs 4kwartal slabiutko! paliwo do rozwoju spolki sie skonczylo! ratuj sie kto moze! wodospad! podwojny szczyt i ubieranko!"
pusta tabako ale się napisałeś ho ho a jakie treści intelektualne tu przemyciłeś , jestem pod wrażniem wychodzenie przez ciebie z nory, nie wiem tylko czym sie podniecasz? , obrotami jak w warzywniaku ? bo po ile jesteś bogatszy od wczoraj na lvc o 5 zł czy 50 że taka euforia cię ogarnęła he?
ja misiaczku zarabiam od okolic 6 na pewnej spółce energetycznej i przeniosłem kasę do innej spólki ukraińskiej , mnie tu ewentualne wybicie nie rusza dla mnie sa to wzrosty na oparach przy małym obrocie , po korekcie zapewne szansa na wybicie wielka bo tu wszystko można zrobić na takim papierze. ale czy nastąpi wybicie na długo i co potem jestem sceptykiem i tu sie kłania stara szkoła , kupuj jak wszyscy się boja i sprzedawaj jak wszyscy są chciwi . Jak tu jestem aby patrzeć jak chciwość się rozwija. Co dwa dni w parkiecie naganiają lvc do portfela a dopiero dziś drgnęło . Dla mnie przy tych poziomach i płynności atrakcji nie ma . Niech wam rośnie tylko nie lubię jak niektóre pchły kaszlą i tyle w temacie .
czasami musze sie odezwac, zebys sie nie bał ze zajmuje ci miejsce w norze w ktorej sie schowales po ósmej(?) czy dziewiatej(?) z rzedu nietrafinej prognozie. ostatni sufit ktory wyznaczyles ze swoich kresek to bylo chyba ze 103 zl - no to wlasnie jestesmy 25% wyżej
w ukrainskie spolki poszedles? jak wybrales coal energy to tam faktycznie ruch o 5zl w jedna lub druga strone bedzie mial istotny wplyw na portfel:) a i kieszonkowe od mamy wystarczy zeby pokryc caly dzienny obrot
tabako kupuj synku kupuj bo ci sie wykres załamie , znafco wiejskich jajek i sufitów , popatrz sobie na wykres kursu i wykres rsi ,a potem zobacz w necie co to oznacza jak kumasz cokolwiek z tego co napisałem , pajacu , sternik bardzo zbiera na 127, 8 , zbierze tysiąc o 17 żeby zrobić plus i wpadniesz w euforię
Dzień dobry, czytam Państwa posty i się zastanawiam, czy już tezy po drodze nie zgubiłem. Czy mogę prosić o rozjaśnienie kwestii? To jest prośba do Pana pg. Czy mam rozumieć, że kurs runie? Poproszę o informację ile jeszcze będzie rosło według Pana i ile następnie spadnie zanim zacznie na nowo rosnąć (i o ile wtedy urośnie ?) dodatkowo mam pytanie- czy trzymać do końca czerwca, czy się już pozbywać. Gdyby Pan mógł również rozjaśnić kwestię wykresu rsi w powiązaniu do wykresu kursu - co to oznacza według Pana?
Pozdrawiam
Dnia 2021-04-13 o godz. 14:41 ~Trening napisał(a): > Dzień dobry, czytam Państwa posty i się zastanawiam, czy już tezy po drodze nie zgubiłem. Czy mogę prosić o rozjaśnienie kwestii? To jest prośba do Pana pg. Czy mam rozumieć, że kurs runie? Poproszę o informację ile jeszcze będzie rosło według Pana i ile następnie spadnie zanim zacznie na nowo rosnąć (i o ile wtedy urośnie ?) dodatkowo mam pytanie- czy trzymać do końca czerwca, czy się już pozbywać. Gdyby Pan mógł również rozjaśnić kwestię wykresu rsi w powiązaniu do wykresu kursu - co to oznacza według Pana? > > Pozdrawiam
O jaki miły podchwytliwy post Panie kolego podszyty sarkazmem , Jaki był Pana poprzedni nik bo bardzo mnie to ciekawi . Szanowny Panie , skończyłem z podawaniem poziomów , boi jak wiadomo zgodnie z najnowszym niusem Pana Tabaki nigdy nie trafiam to i po co , po wtóre własny czas jest też cenny . Co do RSi kupa informacji jak czytać ten wskaźnik w necie polecam . Niezależnie od wszytkiego życzę sprzedaży akcji za cenę wyższa od ich zakup , czyli innymi słowy zysku
Funduszowy sternik o 17 został ubrany ? niedługo się wyjaśni . póki co pachnie to tabaczku dystrybucją mała zmienność ale duże obroty . Głupki nie nie chcą sprzedąć za 200 zł wolą 127,8 no ale ty za mnej niż 200 nie oddasz nigdy w życiu
oj pionku, niczego sie nie nauczyłes:) myślę, że nawet średnio ogarnięty szóstoklasista skojarzyłby juz że nie rzucam przyszłymi cenami akcji i nie okreslam poziomu do ktorego dojdzie/ma dojsc itd.
oceniam perspektywy długoterminowego rozwoju firmy, licząc na to, że rynek wyceni je tak samo jak ja - i jak na razie idzie nam to całkiem nieźle.
500 akcji na zamknieciu po najnizszej cenie dnia to ubieranie? strach pomyśleć jakimi ty kwotami musisz operowac...
zastanawiam się pajacu tabako w jakiej kolejce stałeś bo zapewne nie po rozum od 40 zł do 21 aż do chwili obecnej jesteś jak kupa przyklejona do buta i tak już zostało i mało rozumiesz chłopczyku z tego co dzieje się na wykresie wiec nie dziwi mnie że żadnych poziomów cen nie określasz skoro nie masz o tym zielonego pojęcia.
Dnia 2021-04-14 o godz. 10:39 ~pg napisał(a): > Dnia 2021-04-14 o godz. 09:26 ~tabuse napisał(a): > > ostatni rok dobitnie udowodnił że ty tez nie;) > > a to ciekawe ? co ty łykasz chłopie ?
Dzień dobry, bardzo dziękuję za odpowiedź. Odnośnie mojego wpisu, to faktycznie z jednej strony chciałem sarkastycznie, ale z drugiej chciałem raczej przeczytać jakieś poziomy i konkrety. Odnośnie Rsi to nie wiem o jakim okresie czasu Pan pisze i co konkretnie z tego Rsi Panu wynika. Tu bardzo proszę o odpowiedź, ja nie jestem osobą, która się naśmiewa albo obraża kogoś. Odnośnie mojego nicka (historycznego) to nie ma znaczenia - straciłem już mnóstwo kasy i popełniłem mnóstwo błędów inwestycyjnych (ale mam i sukcesy) i dalej się tylko uczę.
Raczej jestem zainteresowany jakimiś ciekawostkami na które warto zwrócić uwagę. Raczej w LiveChata inwestuję na perspektywę dłuższą i przynajmniej do tej pory wirtualny zysk jest duży, ale zastanawiam się co dalej... stąd mój chat... Chętnie przeczytam jakieś Pana wskazania.
Dnia 2021-04-14 o godz. 09:51 ~Trening napisał(a): > Dzień dobry, bardzo dziękuję za odpowiedź. Odnośnie mojego wpisu, to faktycznie z jednej strony chciałem sarkastycznie, ale z drugiej chciałem raczej przeczytać jakieś poziomy i konkrety. Odnośnie Rsi to nie wiem o jakim okresie czasu Pan pisze i co konkretnie z tego Rsi Panu wynika. Tu bardzo proszę o odpowiedź, ja nie jestem osobą, która się naśmiewa albo obraża kogoś. Odnośnie mojego nicka (historycznego) to nie ma znaczenia - straciłem już mnóstwo kasy i popełniłem mnóstwo błędów inwestycyjnych (ale mam i sukcesy) i dalej się tylko uczę. > > Raczej jestem zainteresowany jakimiś ciekawostkami na które warto zwrócić uwagę. Raczej w LiveChata inwestuję na perspektywę dłuższą i przynajmniej do tej pory wirtualny zysk jest duży, ale zastanawiam się co dalej... stąd mój chat... Chętnie przeczytam jakieś Pana wskazania.
Panie Kolego pachnie mnie tu marną prowokacją ze stajni Pana Tabuse , ale niech będzie . Proponuje jak nie masz aplikacji do AT skorzystać ze stooqa i tak sobie popatrzeć na wykres w ujęciu dziennym , tygodniowym, moim zdaniem tylko na świecach japońskich ,a potem np 4H i zobaczyć gdzie kupuja i gdzie sprzedają , jakieś średnie se ustawić dłuższe , krótsze i popatrzeć. jak reaguje na nie dana świeca Kaźdemu kto tu pisze radziłbym zacząć od 3 krotnej lektury tej pozycji bo to dobra rzecz i zawsze warto mieć ją pod ręką
O, dzięki bardzo.
Odnośnie „marnej prowokacji”, starałem się jak najdelikatniej zaczepić, żeby przeczytać właśnie taką odpowiedź. Dzięki, a książkę mam już w koszyku.
Odnośnie wymiany zdań na zasadzie ataków itp, to wydaje mi się, że strata Pana czasu. Udowadnianie własnych racji komuś, kto nie chce słuchać nie ma sensu.
Pan tabularasa nie zostanie przekonany i kropka, a że Pana atakuje, to ja tego nie rozumiem, ale wiem, że są tacy ludzie... a to trzeba po prostu olać.
Odnośnie spółki to się zastanawiam czy sprzedać już teraz, czy uczepić się prawdopodbnego poziomu 137...