• Raport i list do akcjonariuszy. Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Raport:

http://www.xtb.pl/strona.php?raport=140316

LIST DO AKCJONARIUSZY:

LIST PREZESA ZARZĄDU
    DO AKCJONARIUSZY ZAKŁADÓW AUTOMATYKI „POLNA” S.A.
    Szanowni Państwo,
    niniejszym przedstawiam Państwu list podsumowujący działalność Spółki Zakłady
    Automatyki „POLNA” S.A. w 2009 r.
    W 2009 r. rynek zarówno Polski, Europy jak i świata został dotknięty kryzysem,
    którego skutki w swoich działaniach odczuły także Zakłady Automatyki „POLNA” S.A.
    Trudna sytuacja na rynku inwestycji była bezpośrednią przyczyną spadku przychodów
    naszej Spółki, które wyniosły 26.918 tys. zł i porównując z rokiem 2008 były niższe
    o 21,9 %. Ten negatywny trend, dzięki wdrożeniu II etapu restrukturyzacji, o którym
    pisałem w Liście do akcjonariuszy w 2009 r. wskutek włożonego wysiłku przez Spółkę,
    udało się odwrócić. Osiągnięty wynik netto był drugi co do wielkości na przestrzeni
    ostatnich 10 lat i wyniósł 2.176 tys. zł. Jest to niewątpliwy sukces Spółki, biorąc pod
    uwagę niekorzystną sytuację na światowych rynkach.
    W roku 2009 Zarząd kontynuował działania w zakresie inwestycji i remontów
    maszyn oraz poprawy infrastruktury zakładowej. Dokonano wymiany linii kablowych
    zasilających hale produkcyjne Wydziału Obróbki Części oraz Odlewni, dzięki czemu
    wyeliminowano występujące z dużą częstotliwością awarie wewnętrznej sieci
    energetycznej. Zakupiono i uruchomiono zawiesiowe urządzenie turbinowe (śrutownicę)
    Capri 12/16 M, w celu poprawy rytmiczności produkcji, skrócenia realizacji zamówień
    i poprawy jakości odlewów. W tym samym celu rozpoczęto modernizację linii
    formierskiej HSP w Odlewni. Obecnie modernizacja jest w końcowej fazie ostatniego
    etapu realizowanego w ramach własnych zdolności wytwórczych Spółki.
    Kontynuowano również działania restrukturyzacyjne przenosząc gniazdo pras do
    hali montażowo–magazynowej i dokonując przemieszczenia sprężarkowi, co w znaczący
    sposób poprawiło logistykę wewnątrzzakładową. W celu dalszego usprawnienia
    procesów produkcyjnych rozpoczęto wdrażanie nowoczesnych metod zarządzania
    produkcją między innymi: Pięć „S” – metoda doprowadzania i utrzymania na bardzo
    wysokim poziomie standardów organizacji i stanowiska pracy, SMED – metoda
    pozwalająca na zdecydowane ograniczenie czasu poświęconego na przezbrojenie
    maszyn, TPM (Total Productivity Maintenance) – automatyczne utrzymanie ruchu.
    Niezależnie od powyższych działań Zarząd realizując postanowienia uchwały
    nr 47/2009 r. Walnego Zgromadzenia Zakładów Automatyki „POLNA” S.A. z dnia
    22.06.2009 r. w sprawie zmiany celów emisji akcji (rozszerzenie o możliwość
    przeznaczenia środków z emisji na przejęcie innego podmiotu z branży w przypadku
    pojawienia się szansy na korzystne ekonomiczne przejęcie) wytypował 31 podmiotów,
    które znalazły się w zakresie zainteresowania „POLNA” S.A. Podmioty te zostały
    poddane analizie pod kątem możliwości zaangażowania inwestycyjnego, a w przypadku
    jednego z nich (PONAR S.A.) przeprowadzone zostało już badanie due diligence. Zarząd
    w dalszym ciągu realizuje postanowienia uchwały kontynuując prace w zakresie badania
    i poszukiwania kolejnych podmiotów w których „POLNA” S.A. mogłaby się zaangażować
    inwestycyjnie.
    W 2009 roku Spółka z determinacją kontynuowała przyjętą strategię
    marketingową „bliżej klientów". Poprzez działania przyjęte w ramach tej strategii, Spółka
    nasza dysponuje coraz większym rozeznaniem na temat sytuacji rynkowej. Pozyskane
    informacje oraz coraz większa świadomość rynkowa, dają możliwość odpowiedniego
    reagowania na zmieniające się potrzeby rynku. Badanie rynku pokazało potrzeby zmiany
    i rozwoju oferowanych produktów dlatego wprowadzono nowe niestandardowe
    wykonania zaworów regulacyjnych szczególnie dla rozwijającej się branży energetycznej.
    Dokonano modernizacji siłowników P/R, filtrów siatkowych FS-1 oraz destylatorów.
    Ważnym elementem jest bieżący kontakt z klientem, jego kompleksowa obsługa
    i doradztwo. Zadanie to realizowane jest przez nowo powstałą komórkę w strukturach
    działu marketingu i sprzedaży.
    Spółka pod kierownictwem obecnego Zarządu realizuje długofalową politykę
    ukierunkowaną na aktywne i skuteczne pozyskiwanie nowych klientów. Uruchomione
    zostały działania mające na celu zakwalifikowanie „POLNA” S.A. na listach uznanych
    dostawców - potentatów światowych przede wszystkim w branży energetycznej. Spółka
    z powodzeniem przeszła kilka auditów kwalifikacyjnych dużych firm takich jak: ALSTOM,
    SIEMENS, CEZ, AUSTRIAN ENERGY. Jest to bardzo duża szansa dla naszej Spółki,
    ponieważ umożliwia w przyszłości dostawy wyrobów do nowych projektów i inwestycji nie
    tylko na rynku krajowym ale i światowym. Konsekwentne działania Spółki nakierowane
    na pozyskanie zagranicznych kontrahentów przyniosły wymierne rezultaty. Już w roku
    2009 od niektórych z odbiorców zagranicznych odnotowany został wpływ zamówień na
    wyroby „POLNA” S.A. (Rosja, Finlandia, Bułgaria, Dania).
    Rok 2010 będzie kontynuacją przyjętych działań w zakresie optymalnego
    zagospodarowania pozostałych środków z emisji akcji, optymalizacji procesów
    technologicznych, rozwoju nowych produktów (uruchomienie produkcji regulatorów typu
    ZSU, ZSC oraz zaworów odcinających i zwrotnych).
    Celem strategicznym w 2010 roku wyznaczonym przez Zarząd jest stabilny,
    systematyczny wzrost wartości Zakładów Automatyki „POLNA” S.A. wyrażający się
    rosnącą kapitalizacją giełdową Spółki. Wzrost, oparty będzie na wykorzystywaniu
    możliwych do uzyskania efektów synergii na wszystkich poziomach operacyjnych oraz
    maksymalnym wykorzystywaniem przez „POLNA” S.A. pojawiających się przewag
    konkurencyjnych.
    Oddając w Państwa ręce Raport Roczny, w imieniu Zarządu Zakładów Automatyki
    „POLNA” S.A. serdecznie dziękuję Akcjonariuszom, Klientom i Partnerom biznesowym
    za okazane Spółce zaufanie.
    Szczególne słowa podziękowania należą się Pracownikom „POLNA” S.A. za intensywną
    i wytrwałą pracę, która przyczyniła się do osiągniętych wyników. Wasza wiedza,
    umiejętności i zaangażowanie są bowiem decydującym czynnikiem sukcesu Spółki.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: mirek1997 [83.9.228.*]
    Raporcik bardzo dobry, jestem zaskoczony.Pozdrawiam:))
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: bolo7 [89.75.113.*]
    No, wyniki w zasadzie zgodne z przewidywaniami, dobrze, że nie wyskoczył jakiś kwiatek; jest niska baza z roku poprzedniego w przypadku zysku netto, to ciekawe czy i jak na to zareaguje rynek w poniedziałek ?
    Generalnie, jak na najtrudniejszy rok w ostatnim czasie, to chiba nie najgorzej

mi się podoba nowe podejście Zakonka do akcjonariuszy, przynajmniej w niektórych punktach :)
    to wszystko trzeba sobie spokojnie sczytać w weekend
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: mirek1997 [83.9.228.*]
    Prawdopodobnie rynek nagrodzi bardzo dobry raport,dość już dołowania tutaj kursu.
    miejmy nadzieję, że nagrodzi, bo męcząca jest ta kiszona na kursie... w sumie, wyniki dla nas niby do przewidzenia, ale rynek w takich sytuacjach woli mieć czarno na białym, że nic tam się strasznego nie zadziało, czyli powinna pojawić się odwilż, nie mówiąc o dyskontowaniu poprawy w handlu
    nie przebiłem się przez wszystko, czy coś napisali na temat planów akwizycyjnych w 2010?
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~kch [91.89.2.*]
    Wyniki sa spoko, kredyty - 0 problemow z pynnoscia - 0 i jesli to mial byc najtrudniejszy rok to w pon. bedzie up...
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~fan06 [83.26.211.*]
    raport, jak tak ta trudny rok, w mojej ocenie bardzo dobry:) Szybko policzyłem wskaźnik C/Z i C/WK i prezentują się one odpowiednio:
    15,34 i 0,84 /mam nadzieję, że nie pomyliłem się/.

• Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~Hektor [91.145.179.*]
    Miłe zaskoczenie, zwiększam pozycję licząc ,ze nie zleci się spekula i w rozsądnej cenie jeszcze coś będzie do dokupienia.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Moim zdaniem raport uspokoi akcjonariuszy obecnych i tych przyszłych. W poniedziałek jedziemy do góry.
    Co do kupienia po dobrej cenie może być ciężko. Cały weekend do podjęcia decyzji, więć luka może być spora. Ale o tym przekonamy się w poniedziałek.
    Posunięcie z LISTEM DO AKCJONARIUSZY bardzo dobre, duży plus dla Zakonka. Wysłałem do niego chyba z 15 maili z pretensjami o ubogi kontakt z akcjonariatem. Może coś w Prezesie pękło i postanowił się z nami podzielić dobrymi informacjami.
    Jak na kryzys i cięzkie czasy dla Polnej, kondycję firmy oceniam bardzo pozytywnie i ta chęć kontynuacji restrukturyzacji budzi większą ufność do spólki i zarządu.
    Nie rezygnują z akwizycji, sporo spółek na tapecie więc napewno coś wybiorą i to może w niedługim czasie.

Pozdrawaim.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: germany12 [86.63.119.*]
    w poniedziałek biore pkc
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: kaktus83 [79.162.14.*]
    trzeba rozbujać tą łajbę kasą z ideemu :)
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: raf-24 [83.20.209.*]
    i jak tu nie uśredniać na spadkach !!
    Jak było po 11,39 to tylko 8 setek kupiłem żeby średnia mnie nie wkurzała
    Mam nadzieję że historia się powtórzy ( moja ) jak PDA po 7,6X kupowałem ze łzami w oczach (wbrew trendowi i rynkowi ) i z myślą a niech tam .A za parę dni strzał na 12 zł

Ciekawe czy anty weterani się teraz zlecą typu Jetro ( na Hardexie robi dokładnie to samo co tutaj ) ale Basia i inni z Polnej go namierzyli i zdemaskowali .
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~Hektor [91.145.179.*]
    Czekam na komentarz Basi. Cenię mądre i wyważone opinie.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~Machine [212.244.235.*]
    Ja też czekam na Basię. Tych wypocin TWA nie ma co czytać!
    Panowie Hektor, a głównie Machine - jeśli nie odpowiada Wam, to co pisze zdecydowana większość forumowiczów Polnej (tekst: "Cenię mądre i wyważone opinie" informuje, że posty wszystkich pozostałych osób są niemądre i niewyważone), to proponuję Wam założyć prywatne forum.
    Za Waszymi postami przemawia niesamowita nieporadność i niesamodzielność inwestycyjna. Już pisałem to kiedyś, żeby zarabiać na giełdzie nie potrzeba być analitykiem finansowym. Choć pewna wiedza z tego zakresu jest przydatna, natomiast dostępne narzędzia i opracowania pozwalają samodzielnie podjąć wystarczająco dobre decyzje średnio rozgarniętym inwestorom. Biedni jesteście, że nie potraficie podjąć decyzji bez Basi, czekając na jej "werdykt"... Powodzenia we wszystkich Waszych inwestycjach i pamiętajcie o założeniu prywatnego forum, skoro tu piszą tylko debile. I zaproście tam koniecznie Basię, bo przecież bez niej nie jesteście w stanie sami podjąć decyzji, ręce mi opadają... Mam nadzieję, że Basia jest na tyle mądra, że chociaż skasuje Was za pracę, jaką wykona dla takich leni, jak Wy !!!
    Aaa, choć sami tak domagacie się jakichś "genialnych" postów, to jak tak patrzę na to, co napisaliście do tej pory na forum Polnej, to nie widzę choćby minimalnego błysku, czegoś, co by mogło innych w jakikolwiek sposób oświecić w kwestii Polnej. Ale krytykujecie innych. Dlaczego? Ano pijany też twierdzi, że to świat wiruje, a nie że z nim samym jest coś nie w porządku.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~ja [79.188.150.*]
    GWA wylazi im z butow :P
    a co znaczy GWA? :)
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~ja [79.188.150.*]
    GWA - grupa wzajemnej adoracji
    Podniecacie się wynikami a tu tymczasem jest -0,5mln zysku netto!

W pon lecimy w dół i żadne posty TWA tego nie zmienią :)

P.S. Ynwestory którzy skompromitowali się pisaniną o kilkudziesięciu złotych w zeszłym roku proszeni są o EWAKUACJĘ z forum.
    Ponadta niech sobie sprawdzą ile % wzrosła Polna w 2009 roku a ile WIG i zastanowią się czy nie lepiej trzymać kasę na lokacie zamiast w tej kobyle
    :)
    Polna wzrosła więcej niż WIG w swojej szczytowej formie.
    Kim Ty jesteś, że będziesz wypraszał uczestników forum?!
    Idż się podszkolić i wróć, to może pogadamy...
    rzeczywiscie żeś cool..... a nie kul......

Jak ktoś mnie wyprasza do prywatnego forum to nie zamierzam podijać ogona i milczeć. Zwłaszcza jak tym ktosiem jest jeden z największych naganiaczy zeszłego roku!
    Do domu panowie ynwestory.
    Biadolisz jak baba. To Tobie wiecznie nic się nie podoba... dlatego otrzymałeś propozycję, aby utworzyć prywatne forum i zaprosić tam "swoich" ludzi.
    Tutaj niestety trzeba zaakceptować wszystkich piszących, wiec nie życzę sobie wypraszania.
    Nie wiem skąd Ty piszesz, bo ja z cieplutkiego i przytulnego domku :)
    A ja piszę ze starego laptopa z rynku gdzie jest darmowy internet. Rzeczywiście trochę zimno tu na zewnątrz.

Weź się chłopie nie ośmieszaj....
    machine, kolego, sam się wyprosiłeś, bo jeśli jesteś w zdecydowanej mniejszości, gdyż wszyscy pozostali wypisują według Ciebie głupoty, to jaki jest sens, żebyś się męczył na tym kretyńskim forum, chyba, że tak lubisz...

co do Polnej, to chociaż rok 2009 był najgorszym od lat i wszystko wskazuje na to, że 2010 i kolejne będą lepsze, to całkiem niezła ta "kobyla lokata", na której moje aktywa wzrosły o 44% przez 13 miesięcy z ryzykiem porównywalnym do tego, gdy się posiada kasę na lokacie;
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~wasyl [83.31.145.*]
    Bolo,

Przede wszystki gratulacje. Ze swoimi 44%-ami jesteś dla mnie Warrenem Buffetem Polnej. Ja nie chcę krytykować Ciebie tak jak ed, Basia, czy inni, bo uważam, że nie masz złej woli tylko patrzysz przez różowe okulary. Kupiłeś więc naganiasz innych bo chcesz zarobić. To jest w sumie OK, bo każdy ma własny rozum i sam inwestuje.

Ale śmieszne jest jak Ty i TWA podniecacie się danymi za 2009, które odzwierciedlają słaby rok. Popatrzcie sobie na wynik operacyjny, szczególnie w ostatnim kwartale. Pod tym względem nie ma żadnego rekordu i rynej musi się mocno odbić, żeby Polna poprawiła sprzedaż i wyniki. Ja zakładam taki scenariusz w tym roku, a giełda dyskontuje przyszłość.

Będzie dobrze, ale Panowie - więcej obiektywizmu, i mniej wypocin mniej rozgarniętej części TWA.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~wasyl [83.31.145.*]
    Dodam jeszcze jedno. Wbrew temu, co tu pisała na forum oszołomiasta część TWA, Polna została przeprowadzona przez kryzys bardzo dobrze, i spółka naprawdę zminimalizowała straty związane ze spadkiem zamówień. To było widać przez ostatnie miesiące, więc szczególnie dziwne jest, że jeszcze kilka tygodni temu było wieszanie psów na dwóch panach, a teraz taka euforia...
    Absolutnie nie jestem usatysfakcjonowany wyciągając przez trochę więcej niż rok zaledwie 44% z giełdy. Lecz jeśli ktoś to każe mi porównać z trzymaniem pieniędzy na lokacie, to ja wybieram "kobylą lokatę" na Polnej, zakładając, że ryzyko było porównywalne :)

Też wierzę, że w tym roku będzie dobrze na Polnej i że powinno to znaleźć odzwierciedlenie w cenie akcji spółki i oddać to, czego nie dała nam Polna do tej pory do jesieni 2009 (do tego czasu już by nas tu nie było), zanim nie przyszła informacja o spadku zamówień. Mogła ładnie wzrosnąć tak jak prawie wszystkie pozostałe spółki na fali hossany (a jeśli poodjeżdzały bankruty, to rzeknę: tym bardziej), a już na pewno świetny na to był czas po publikacji raportu za II kw., gdzie Polna wszystkich bardzo miło zaskoczyła, a spółki publikowały wówczas naprawdę nieciekawe raporty, na dodatek pojawił się drugi większy akcjonariusz, do tego jeszcze plany przejęcia Ponaru... Naprawdę, porównując do wielu, wielu spółek, mieliśmy prawo oczekiwać ładnych wzrostów na tej mało płynnej spółeczce. Nic to, miejmy nadzieję, że 2010 rok nie zawiedzie.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~pit [109.243.63.*]
    faktycznie niezła dzida z rana... normalnie jedziemy do nieba... ;]
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~slowan [89.174.214.*]
    Rośnie nieźle ale kaktus....Zaraz braknie pewno akcji bo popyt w głowach niektórych może rozwalić im mózgownice...czyli powtórka z rozrywki obsuwamy sie pomalutku...najtaniej kupowałem po 11,22-,11,4-11,5 no ale na co miałem czekać aż znów wrócimy do tych poziomów...jak spadnie to znów kupie...długoterminowo super walor....
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    witam forumowiczów. Wynik jaki jest każdy widzi. Mam jednak małą prośbę do jednego z moich ulubieńców czyli bolo7. Piszesz, że takiego wyniku można było się spodziewać i że w gruncie rzeczy to dobry wynik jak na kryzysowy rok. A co z oceną samego 4 kwartału. Jakie były trzy pierwsze kwartały to my już wszyscy widzieliśmy i jedynie niewiadomą pozostał kwartał czwarty.
    Piszesz, że w gruncie rzeczy to jest ok, ale nie oceniasz merytorycznie raportu, nie oceniasz najważniejszych pozycji czy to bilansu czy też rachunku wyników. Za to rzucasz stwierdzenie, że nie będzie huraoptymizmem liczenie na cenę 30 PLN do końca roku. Takie stwierdzenia z twojej strony to my już widzieliśmy.
    A wracając do raportu to jest wręcz przeciwnie niż twierdzisz. Na pierwszy rzut oka, to czwarty kwartał wypadł gorzej niż można było się spodziewać, ale jak zajrzysz w szczegóły to ten obraz jest mniej pesymistyczny. Ciekawa jednak jestem, skąd wziął się twój pogląd, że raport wygląda dość dobrze. Popolemizujmy.
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~Scenarzysta [81.15.171.*]
    W końcu ktoś rozsądny...

Ja Basiu niestety nie będę z Tobą polemizował. IV kwartał był bardzo zły. 41% spadku przychodów, 77% spadku zysku EBITDA, ale z pozytywów mamy utrzymanie marży zysku ze sprzedaży na relatywnie dobrym poziomie (28.8% vs. 30.5% w 3Q2009) no i obniżenie długu netto (ujemnego zresztą) o 124 tys zł. dzięki obniżce kapitału obrotowego w firmie. Ja natomiast osbiście spodziewałem się dużo gorszego całego roku 2009 (ponad 16% marży EBITDA to świetny wynik).

Przygląjąc się różnym spółkom z sektora industrial w kryzysie muszę stwierdzić, że Polna radzi sobie zadziwiająco dobrze (redukcja kosztów, redukcja kapitału obrotowego, brak widocznych problemów z należnościami, etc.). Chociaż jej wycena dziś 5.7x EV/EBITDA jest sporo gorsza od tej na podstawie 12 miesięcy 4Q2008-3Q2009 (4.6x) to i tak jest to korzystna wycena dla spólki bez długu i ze sporym potencjałem cyklicznego wzrostu (bounce back effect).

Myślę, że ten rok będzie sporo lepszy dla Polnej jesli chodzi o ożywienie na rynku przemysłowym (widzę to w kilku firmach osobiście). Dlatego też ja osobiście zwiększyłem swoją ekspozycję na Polną zgodnie, chociaż na 30 zł na pewno nie liczę w tym roku...

Pozdrawiam

Basiu, mówiłem o całym kryzysowym 2009 roku, a nie wybiórczo o najgorszym z kwartałów, czyli IV. Według mnie, targiczny IV kwartał to byłby taki, że zeżarłby cały zysk z trzech poprzednich kwartałów, albo i więcej i finalnie spółka mogłaby wyjść po 2009 na minus. Jak kryzys, to kryzys.
    Nie pisałem, że na pierwszy rzut oka to, albo tamto... Jeśli nie dostrzegasz ewidentntch pozytywów w raporcie za 2009 (wskazałem kilka elementów, które zwróciły moją uwagę na innym wątku), to temat szczegółowiej rozwinął scenarzysta.
    Co do 30 zł w tym roku - nie napisałem, że według mnie cena akcji Polnej osiągnie NA PEWNO taką wysokość w tym roku. Sformułowałem to wydaje mi się w formie pytania, czy coś takiego jest możliwe w tym roku. A jeśli ktoś uważa, że nie, to fajnie byłoby, żeby napisał w związku z tym, jak ocenia możliwość wzrostu ceny akcji w tym roku. Bo samo to, że będzie lepiej, to innym nie pomaga. Jeśli forumowicze oczekują interpretacji raportów, to znaczy, ze oczekują też prognozy możliwego zachowania się kursu, dlatego więc chciałem sprowokować pytanie. I chcę wiedzieć, czy FACHOWCY, którzy ŚWIETNIE się na tym znają, pisząc, że akcje powinny rosnąć, mają na mysli, że akcje te w tym roku mogą wzrosnąć do 14 zł, do 20, a może do 30 zł. Zakładając oczywiście, że są to tylko osobiste zdania poszczególnych ANALITYKÓW.
    Drogi Bolo,

Zacznij się uczyć, weź jakąś książkę, poczytaj raporty finansowe, poanalizuj noty i sprawozdanie zarządu, analizuj statystyki GUSu, sprawdż sytuację potencjalnych odbiorców Polnej i ich plany inwestycyjne, pogadaj z kierownikami projektów w firmach inżynieryjnych, ludźmi od utrzymania ruchu, itp., a potem sam zrób sobie analizę potencjału wzrostu akcji dowolną możliwą metodą i przede wszystkim NIE PISZ DO MNIE DUŻYMI LITERAMI !!!

Rozwalił mnie tekst:
    "A jeśli ktoś uważa, że nie, to fajnie byłoby, żeby napisał w związku z tym, jak ocenia możliwość wzrostu ceny akcji w tym roku. Bo samo to, że będzie lepiej, to innym nie pomaga."

Bolo, czy komus pomógł którykolwiek z Twoich komentarzy (szczególnie ten o 30zł)? Jeśli chcesz analiz i niezależnych rekomendacji inwestycyjnych to wyjdz na rynek i je sobie kup. Ja nie prowadze działalności PSEUDODORADZTWA INWESTYCYJNEGO NA FORUM BANKIERA i szczerze mówiąc nie zamierzam nikomu nic rekomendować/naganiać i słuchać później czyichś skarg i zażaleń.

Bolo, ja kupiłem dziś rano te akcje i czuje się z tym dobrze, ale ja nie gram na horyzoncie 1 miesiąca i nie sram po nogach, jak spadnie do 11. That's life - weż się w garść!

Pozdrawiam

P.S. No i zastanów się czy aby inwestowanie w akcje to coś dla Ciebie...

Dokupiłem za zysk z Reinholda.
    cyt.: "przede wszystkim NIE PISZ DO MNIE DUŻYMI LITERAMI !!!" - czy masz jakieś kompleksy?

drogi kolego, piszesz na forum, które czyta różna maść mniej lub bardziej zorientowanych w kwestiach analiz finansowych forumowiczów; większość osób czytających Twoje "mądralińskie" posty nie wyciągnie dla siebie żadnego sensownego wniosku: czy potencjał wzrostu akcji Polnej od tej pory jest duży, czy mały? Jaka w przybliżeniu to może być skala wzrostów w jakim czasie? Itd. nie mówiąc o tym, że Twój nick zobowiązuje, ale z tym ostatnim to oczywiście żart;

"nie sram po nogach, jak spadnie do 11. That's life - weż się w garść!" - no to brawo, dzielny rumaku! Zaimponowałeś mi! A poza tym jesteś mało spostrzegawczy kolego, tutaj dawno nie ma ludzi, którzy sraliby po nogach z takiego powodu... natomiast o Ciebie mógłbym się bać w niektórych sytuacjach;

generalnie, wyluzuj, bo jesteś dopiero pierwszy dzień na Polnej i na tym forum, a już siejesz popelinę
    do Scenarzysty:
    polemizować chyba rzeczywiscie nie będziemy bo patrzymy na sprawy podobnie.
    Zwrócę tylko jeszcze Twoją uwagę na fakt, że zapasy + należności czysto handlowe miały na koniec roku wartość 6907tys. a zobowiazania handlowe tylko 766tys. W momencie odbicia na rynku (pierwsze przebłyski tego widać już) są w stanie bez problemu podnieść wartość zapasów i należności bez zmniejszania pozycji gotówki netto, bo na chwilę obecną mają maksymalnie skrócone terminy płatności dostawcom (pewnie otrzymują za to jakieś drobne upusty). W chwili obecnej mogliby zainwestować lub oddać akcjonariuszom 10mln i ciagle pokazywać zerowe zadłużenie finansowe.

Do bolo:
    zacznę od tego, że kilka tygodni temu twierdziłeś iż mówienie o "kryzysie" to wielka ściema. Co do samego czwartego kwartału to rzeczywiście się nie odniosłeś bo podejrzewam, że masz problem z obliczeniem jego rezultatów (to skomplikowane odejmowanie od całego roku tego co było na koniec Q3). A mówienie o tym, że źle byłoby wtedy gdyby czwarty kwartał zjadł zyski trzech poprzednich świadczy o tym, że nie masz nawet śladowego pojęcia o tym, w jaką firmę zainwestowałeś.
    Piszesz, że wskazałeś jakieś pozytywne elementy raportu na innym wątku. Ty jedynie zacytowałeś obszerne fragmenty listu Prezesa do akcjonariuszy. Sam nie wskazałeś niczego, bo i nie potrafisz. A już określenie, że Scenarzysta coś rozwinął, co ty wskazałeś, jest po prostu kpiną. Do pięt mu nie dorastasz i pewnie nigdy nie będziesz potrafił zrozumieć określonych rzeczy. Zresztą sam to przyznajesz słusznie pisząc, że nie pojmujesz jego "mądralińskich postów". On nie napisał niczego skomplikowanego i z faktu że ty tego nie rozumiesz nie wyciągaj pochopnie wniosku, że inni też mają z tym problem.

Co do wypowiedzi „fajnie byłoby, żeby (inny forumowicz) napisał w związku z tym, jak ocenia możliwość wzrostu ceny akcji w tym roku. Bo samo to, że będzie lepiej, to innym nie pomaga. Jeśli forumowicze oczekują interpretacji raportów, to znaczy, ze oczekują też prognozy możliwego zachowania się kursu, dlatego więc chciałem sprowokować pytanie”.

Zrozum, że forumowicze niczego od siebie nie oczekują. A już na pewno nie twoich prognoz odnoszących się do przyszłych cen akcji. Wystarczy, jak poczytają twoje prognozy z kwietnia/maja 2009 aby dokładnie zrozumieć coś za koleś. Ludzie czytają forum zwykle po to aby znaleźć oceny innych, a nie po to by dowiedzieć się co aktualnie wróżysz na przyszłość.

Zresztą nikt rozgarnięty nie podejmuje się takiego wróżenia, bo ceny akcji zależą od tak wielu czynników, że ktoś kto twierdzi że wie ile akcje X będą kosztowały za rok albo rzeczywiście to wie (bo sam kurs kreuje) albo jest niespełna rozumu.
    "kilka tygodni temu twierdziłeś iż mówienie o "kryzysie" to wielka ściema" - twierdziłem tak od dłuższego czasu w przypadku Polnej i powiedz mi w końcu wprost (nie zasłaniaj się IV kwartałem, który nie zmienił znacząco obrazu całości roku) - co takiego strasznego stało się w Polnej w 2009, że zasługiwałoby to na miano strasznego kryzysu?

"On nie napisał niczego skomplikowanego i z faktu że ty tego nie rozumiesz nie wyciągaj pochopnie wniosku, że inni też mają z tym problem." - nie napisałem, że ja mam problemy ze zrozumieniem tego; jeśli masz wciąż tak duże problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, to zastanawiam się nad wartością Twoich postów;

"Zresztą nikt rozgarnięty nie podejmuje się takiego wróżenia, bo ceny akcji zależą od tak wielu czynników, że ktoś kto twierdzi że wie ile akcje X będą kosztowały za rok albo rzeczywiście to wie (bo sam kurs kreuje) albo jest niespełna rozumu." - nie manipuluj, nikt nie żada od Ciebie, żebyś napisała, że Ty wiesz, ile te akcje będą kosztowały, bo nie ma takiej osoby na świecie, tylko Twoim zdaniem jak w przybliżeniu może zachować się kurs w określonym czasie. Nie pisz oczywistości, że cena akcji zależy od wielu czynników, bo to każdy wie i dlatego zagląda na forum, żeby poznać również opinie innych osób na ten temat i sobie samemu wyciągnąć wnioski, oprócz tych, do których doszedł po samodzielnej analizie. Migacie się jak piskorze z odpowiedzią na moje proste jak drut pytanie. Wystarczy napisać, że to jest przypuszczenie itd. To miałoby dla innych w tej chwili największą wartość, ale to co najważniejsze, nie piszecie, bo by ktoś mógł łatwo za jakiś czas Was wypunktować. Jesteście niestety cienkimi cwaniaczkami, migającymi się od zajęcia stanowiska w kwestii przybliżonych prognoz wzrostu ceny akcji. Nie macie takich prognoz dla siebie? To na jakiej podstawie jedna, czy drugi podejmuje decyzje zostając tu? Kiedy i w jakim stopniu zwróci się Wam ta inwestycja?
    za odpowiedź na twoje wątpliwosci i pokaz twojego zdroworozsądkowego myslenia przypomnę twoją wypowiedź sprzed roku (05.03.09). Ja wiem, stary odgrzewany kotlet ale dobrze cię portretuje:
    "Czołem towarzystwo,
    tak sobie cały czas główkuję, jak nie będzie wezwania i będę musiał kontynuować rozmowy z pewnym fundem, czy nie zrobić jeszcze lepszego biznesu. Jest pewien człowiek, z dosyć grubym portfelem (jak dla mnie), nie inwestuje w zasadzie na giełdzie. Nawet całkiem niedawno z nim rozmawiałem o jakimś ewentualnym wspólnym przedsięwzięciu. Myślę, że byłby skłonny namówić się na skup akcji Polnej w takim zakresie, jaki byłby potrzebny do naszego pakietu do tego, żeby mieć wpływ na działanie firmy. Chodziłoby o ewentualną wymianę prezesa i ściągnięcie przez profesjonalną firmę headhunterską "rasowego" menadżera, być może wymiana na stanowisku dyrektora marketingu, finansów (to raczej na pewno - za te opcje) i inne, które byłyby konieczne, a które wskazałaby firma doradcza (ja sam mam zbyt małą wiedzę, żeby o takch rzeczach decydować, a i ten cichy wspólnik jest spoza branży i też wolałby skorzystać z profesjonalnego doradcy). Tak mi rozmowa z tym jegomościem przychodzi na myśl, bo fundusz to dałby nam conajwyżej 20-30 zł. więcej to musiałbym się bardziej postarać (bez szczegółów, wiecie o co chodzi...). A tak to możnaby doprowadzić skoordynowanymi działaniami do wzrostu kursu w ciągu kilku miesięcy do minimum 70-100 zł (to też by nam wyceniła firma doradcza). Oczywiście to w sytuacji, gdy nie będzie wezwania, bo inaczej to rządzi Jakubas i liczymy tylko na jego działania związane z aktywacją Polnej. Na razie taka luźna propozycja. "
    Niezłe. Dobrze wiedzieć z kim się rozmawia
    Nie podejrzewałem Ciebie o tak zaawansowaną blokadę w uczeniu się i przyjmowaniu nowych informacji; ostatni raz Ci powtórzę, sprawa (ściśle: luźna sugestia) przestała być aktualna w momencie, gdy Jakubas zrobił wezwanie, nawet Ty nie powinnaś mieć problemu, żeby to zrozumieć z tekstu, który przed chwilą sama przytoczyłaś. Poza tym "góral" podszedł pod 5%, ale tylko z wiadomych mi przyczyn nie chciał go przekroczyć. Niektóre osoby na stare lata mają taką chorobę, nie pamiętają nic z tego, czego nauczyli się w dalszym życiu, tylko wspominają cały czas wydarzenia z dzieciństwa - zastanawia mnie, jak w tym świetle ktokolwiek ma odwagę brać poważnie pod uwagę cokolwiek, co tu wypisujesz....

Jeśli całą odpowiedzią na moje łatwe (dla normalnych ludzi), a zarazem trudne (dla cienkich cwaniaczków lub osób nie potrafiących wyciągać elementarnych wniosków z "profesjonalnie" przez siebie analizowanych raportów, sytuacji rynkowej itd.), to po raz kolejny gratuluję. Więcej nie zadaję więc Tobie (oraz scena... coś tam..) pytań, skoro to jedno przerosło Ciebie na tyle, że już musisz wyciągać rzeczy, o których normalna osoba wie, że zdezaktualizowały się wieki temu. Nie mówiąc o tym, że była to zupełnie luźna propozycja forumowa, ale oczywiście Ty do tej pory tym żyjesz, śni Ci się to po nocach. A może masz coś wspólnego z Zarządem Polnej i tak się panicznie przestraszyłaś, że jeśli Jakubas odpuściłby sobie Polną, to inna miotła chętnie zrobiłaby tam porządek? Są terapie, można się od tego uwolnić przy odrobinie wysiłku.
    Hahahahahaha...ale się ubawiłem! Basiu, dzięki za odgrzanie, bo choć nie jestem na forum Polnej od wczoraj (przypomnę, że dopiero od dzis sieje popylinę) to aż tak dawno tutaj nie siedzę:) Nawet szkoda, że ten mityczny inwestor nie posłuchał Bolo, bo wtedy Bolo miałby mniej czasu na siedzenie na forum,a przynajmniej siedziałby w ukryciu...

Bolo odpowiem Ci co w moim odczuciu zmienił znacząco IV kwartał, żeby uzmysłowić Ci o czym mówi Basia. W przypadku Polnej nie ma jednoznacznej silnej sezonowości sprzedaży natomiast następuję opóźniona reakcja na cykl koniunkturalny np. jeśli firma rozpoczęła dużą inwestycję w 2008 roku to nie może łatwo nie kupić jej zamówionych elementów w roku 2009 stąd też popyt w początkowym okresie 2009 może zostać utrzymany. Natomiast brak ciągłości inwestycji w dłuższej perspektywie lub wstrzymanie się z decyzjami do np. 2010 roku możę oznaczać, że będziesz miał dziurę popytową do 3Q 2010, gdyż w tym momencie polna zacznie dopiero sprzedawać pod nowe inwestycje. Z punktu widzenia akcji możesz mieć 2 sezony pokazywania wyników relatywnie słabych ze względu na efekt bazy co wyśle Twój kurs poniżej 10 zł (kombinacja spadku przychodów, wysokiej dźwigni operacyjnej, statystyczny efekt bazy).

Konkludując wynik 4 kwartału znacząco zmienia sposób patrzenia na 2009 rok, jeśli weżmiesz pod uwagę funkcję trendu kwartalnych przychodów (IVQ2009 do IVQ2008 to ponad 40% spadek sprzedaży i 15% spadku do 3Q2009).

Aż sam się sobie dziwię, ale odpowiem Ci też na Twoją prowokację związaną z "prorokowaniem" cen akcji w przyszłości. Ale że ja nie lubię łatwych sztuczek i prostackiego naganiania (hurrra na 30 zł;) to podam Ci bazę do moich kalkulacji w sposób trochę bardziej wysublimowany. Zakładam, że w przeciągu tego roku po powstrzymaniu trendu spadkowego w przychodach spółki mnoznik EV/EBITDA powinien wzrosnąć do rozsądnego poziomu 6.5-7.0x przy znormalizowanym poziomie EBITDA ok 10-15%% wyższym niż w 2009 roku i zwiększonym długu netto związanym z 20% wzrostem zapotrzebowania na kapitał obrotowy. W związku z bardzo niska płynnością mam też nadzieję (upside) na potencjalnie dużą zmienność intraday, która pozwoli mi wygenerować przy odrobinie szczęścia dodatkowe 5-10% na moim zaangażowaniu w Polną...

Basiu, zabiłaś mnie ostatnim swoim cytatem z Bolca, Stolca, czy jak mu tam... rewelacja!!!

o Jezu....znalazłam coś jeszcze lepszego twojego bolec autorstwa. Wszystkich, którzy tego wcześniej nie czytali informuję, że ja nie dodałam w tym tekście nawet literki. Tekst ukazał się już po wezwaniu.
    Dla przypomnienia zatem:

"Re: Informacja dla Pana Zbigniewa Jakubasa
    Autor: bolo7 [89.78.115.*], 2009-05-09 11:20
    Szanowny Panie Jakubas;
    trochę odjechaliśmy - trzeba było posłuchać mojej pierwszej rady jakiś czas temu i zaproponować w wezwaniu minimum 12 zł, przy kursie 8-9 zł zebrałby Pan tyle, ile potrzeba od niecierpliwców i skończyłaby się ta zabawa. No, chyba, że chciałby Pan jednak przejąć wszystkie udziały w spółce i dalej kontynuowana by była ta farsa...

Teraz prawdopodobnie nie wystarczyłoby i 15 zł, które na tamte warunki wydawało się rewelacją dla wielu.

Nie udało się zebrać po wysknerzonej cenie, to proszę teraz albo zaproponować nową cenę (najlepiej od razu 25 zł - to nie ja odpowiem na to, ale to jest minimalna cena godziwa i zbierze Pan wtedy bardzo dużo). W przeciwnym razie proszę po męsku dać sobie spokój z Polną, jeśli Pana nie stać na tą spółkę. Są inni chętni.

Pan nie dotrzymał słowa, w związku z tym i ja jestem zwolniony ze swojej obietnicy (chodzi o KNF). Blokowanie przez Pana kursu przestaje mnie już bawić i jestem zmuszony podjąć kolejne kroki, które umożliwią swobodny handel na Polnej i naturalny wzrost kursu. Jak się mam zabrać za te Pańskie blokady? Są 2 sposoby:
    1) KNF,
    2) nowy, świeży popyt przy jednoczesnym nie oddawaniu akcji przez niecierpliwców na obecnych poziomach.

Ad. 1) KNF - nie mówię o słaniu pism, to zdaje się być mało skuteczne; będzie się to wiązało z bardzo mocnym zaangażowaniem służb Komisji w manipulacje kursowe, których się Pan dopuszcza na Polnej; to sobie zostawię może na razie w rezerwie, jak już wyczerpią się możliwości rynkowe naszego działania

Ad. 2) nowy świeży popyt zapewni nam grupa nowych inwestorów, których skusi obecna, bardzo niska wycena tej rewelacyjnej spółki, a którzy skutecznie odbiorą ostatnie akcje blokującym kurs; wtedy wystarczy maluteńki impuls (rynek, info lub błyskawica), żeby kurs poszybował w górę;

Możemy - i będziemy to robić - nagłaśniać sytuację Polnej na innych forach, przekonywać kolejne osoby za zainwestowania w Polną; przy tej kapiatalizacji spółki działania takie są dosyć skuteczne.
    A może przyspieszymy to trochę - jakaś kampania reklamowa Polnej. Bałbym się tylko, żeby na tak mało płynnej spółce, po zrobieniu pozytywnego szumu medialnego, Polna nie skoczyła w tydzień do 100 zł - po co ma ktoś to potem zawieszać... To może na początek delikatnie - na razie pierwszy, interesujący artykuł w prasie, przedstawiąjący Polną we właściwym świetle; musimy jakoś przecież nadrobić tą ciszę dotyczącą spółki, którą nam Pan celowo zaserwował. No, oczywiście przy okazji należałoby coś też wspomnieć o Pańskich metodach inwestorskich - świat finansowy powinien dowiedzieć się coś więcej o moralności Prezesa Polskiej Rady Biznesu*.

Ja jak zwykle nie żartuję.

* dla własnego bezpieczeństwa o wszystkim już poinformowałem odpowiednie służby "
    naprawdę Ciebie to podnieca? nie dużo potrzeba Ci do szczęścia;
    zaczynasz znów mylić mój nick na pejoratwynie brzmiący, co świadczy, że po raz kolejny przestajesz nad sobą panować, a do tego włączyła Ci się zdaje się nieuleczalna mantra zatrzymania się w przeszłości; halo! mamy marzec 2010! pobudka!
    przypomnieć Ci akcję, jak Cię chcieli forumowicze usunąć z forum za agresję, napastliwość i inne upierdliwe dla pozostałych rzeczy?

może jednak odpowiesz mi na proste pytania, które zadałem wyżej, doczytące oceny BIEŻĄCEJ sytuacji Polnej, możliwego zachowania kursu w 2010 roku przy wiedzy, którą wszyscy teraz posiadamy? Czy to jest dla Ciebie tak trudne, że jedyną rzeczą którą potrafisz, to wyciągać stare posty... Nie sądziłem, że tak łatwo się poddasz... A może jednak spróbujesz? Odwagi!
    twój nick nigdy mi się nie "mylil". Po prostu tak cię kojarzę, co zrobić.

A o jakiej akcji usuwania mnie z forum piszesz? Rozumiem, że chodzi o moment kiedy znudzona trochę przydługim zwolnieniem lekarskim zajełam się przez moment tepieniem idiotyzmów twoich i twojego funfla trelo-ciula. Tamten oszust poszedł sobie na inne spółeczki. Ciebie nikt nie wygania, tylko już przestań silić się na udawanie człowieka wyważonego i sensownego. A we wspomnianym momencie to was dwóch zaczęłam lekko uwierać. I cała ta akcja fotumowiczów sprowadzała się do waszych apeli do moderatora by mnie odciął, bo przeszkadzam w sianiu głupoty.

A tak w ogóle to wspomniałam niektóre z twoich wyważonych opinii i sadów aby pokazać tym, którzy nie śledzili forum Polnej w roku ubiegłym, z kim mają do czynienia. Tak po prostu aby nie myśleli, że jestem do ciebie bolec uprzedzona bez powodu.
    czyli jednak nie dasz rady odpowiedzieć mi na kilka prostych pytań, co zapewne mogłoby w ten, czy inny sposób zainteresować forumowiczów?

P.S. Czy znów jesteś na zwolnieniu?
  • Re: Raport i list do akcjonariuszy. Autor: ~wasyl [83.31.246.*]
    Basia, to jest kopanie leżącego. Nie sięgam tak głeboko pamięcią, ale te dwa teksty bola są rzeczywiście dowodem oszołomstwa. Nadal jednak uważam, że to w miarę nieszkodliwe. W przeciwieństwie do Jethro trula, który jak widziałem kłamie teraz na innych spółkach i również tam przedstawia swoje prymitywne pseudoanalizy.

Bolo to trochę inne buty, to chyba niepoprawny optymista, który chce dobrze, ale nie ma podstawowej wiedzy. Nie tęp go tak mocno, bo się chłop załamie. On przynajmniej jest w miarę kulturalny
    masz chyba wasyl racje z tym kopaniem leżącego. Odpuszczam. Przynajmniej na razie.
    A wiesz, z czego wynika fenomen Bola? On pisze to co ludzie chcą przeczytać. To gość podobny do tych, co gadają w telewizji. A że niezleżnie od faktów przedstawia optymistyczne wizje, ludzie idą za nim.
    Za Tobą nie pójdą, bo piszesz prawdę. Dlatego Ty będziesz tylko złym analitykiem, który pisze prawdę, a on będzie Guru tego forum, który daje ludziom marzenia. I nawet jak jego zapowiedzi się nie sprawdzą, winna będziesz Ty.
    no nie, tu to przesadziłeś. Przeczytaj jeszcze raz jego wypowiedzi, które przytoczyłam i powtórz, że to jest to czego ludzie chcą słuchać. Jednak nie sądzę. A zresztą, czy z faktu że głupota zawsze znajdywała posłuch ma wynikać, że powinnam ją akceptować? Ja zresztą nie chę być czyimkolwiek guru.
    ale niestety żyjemy w kraju głupoty, a to forum to potwierdza, patrz post bola niżej
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.