Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Dziękuję za miłe słowa. Rzeczywiście przez jakiś czas nie odzywałem się, ale zapewniam, że z uwagą śledziłem wszystkie wypowiedzi. Proszę jednakże o uwzględnienie faktu, że moje wykształcenie nie tylko nie jest prawnicze, ale wręcz antyhumanistyczne - stąd specyficzny może sposób wywodów i rozumowania.
Jeszcze słów kilka ad rem.
Wydaje mi się, że aspekt zysku jako atrybutu działalności gospodarczej należy rozpatrywać w rozumieniu po pierwsze celowościowym, a po drugie dynamicznym. O celowości napisałem kilka słów.
Dynamiczne rozumienie zysku w funkcji czasu porównać można z krzywą oscylacyjną (raz "nad kreską", raz "pod kreską"), co może wynikać nie tylko ze specyfiki działalności, ale też być celowe. Jeśli rozpatrywany przedział czasu zadamy dostatecznie mały, to punkty krzywej będą znacznie rozrzucone (dochód-strata). Wraz ze zwiększaniem rozpatrywanego przedziału czasu (kwartał, rok, kilka lat) krzywa ulegnie znacznej stabilizacji i jej punkty będą (przynajmniej w założeniu - celu) mieściły się powyżej zera (dochód). Zawieszając działalność świadomie punkty krzywej lokujemy poniżej zera, gdyż nawet nie wykazywane fiskalnie koszty są praktycznie ponoszone. Ponoszone w jakim celu ? Chyba właśnie w celu uzyskania w przyszłości zarobku/dochodu. Czy taki stan jest działalnością gospodarczą ?