Spokojnie Izdek, krytyczne spojrzenie jest mile widziane. Znasz się, przedstawiasz swoje propozycje w sposób kulturalny nikomu nie ubliżając także nie wpadaj w żadną ekscytację.
Co do Phoenix Point (mam wrażenie, że już były te porównania tutaj na forum) Ta gra jest zrobiona przez Varsav na Unreal ale to nie oznacza, że Bee dostanie mniej niż Snapshot Games, który robił ma Unity (nie na silinku Epica). Jest tylko jeden bardzo istotny szczegół Phoenix Point było robione jako jako konkurencja dla gry z serii XCOM:) (kto gra - np ja to wie) i tutaj było duże pole do negocjacji. Ta gra rozpaliła wyobraźnię wielu osób lubiących tego typu produkcję - okazała się generalnie niewypałem. (Nie dramatycznym ale jednak do XCOM 2 to nawet nie da się porównać). XCOM 2 na steam 89% obecnie - bardzo wysokie opinie.
Reasumując: Epic był gotowy zapłacić Snapshot Games dużo za Phoenix Point bo mógł zgarnąć dużą ilość graczy takim ruchem:) bo nie było (i nadal nie ma) konkurencji w tym gatunku obecnie. No dobra prawie:)
Czy przy Bee jest podobnie? NIE WIEM
Varsav prawdopodobnie płaci znacznie mniej za korzystanie z silnika Unreal.
"Unreal Engine 4, the latest version of the game engine developed by Epic Games, is now completely free for anyone to use, the company announced today. Epic originally launched Unreal Engine 4 in March 2014 for "early adopters" with a subscription model, charging $19 per month plus a royalty fee of 5 percent on sales."
Nie wiem czy możemy brać te liczby, możliwe że zapłacili np 2,5% albo nic za korzystanie z silnika jako, że jest launch tylko na Epic Store.
Natomiast co do $$$ od Epica to myślę, (Phoenix dostał 2,25 mln $) to hmm celuję w 1 mln $ maksymalnie. (Po prostu wtopili hajs ale z Phoenix też wtopili także wiecie - próbują zwiększyć liczbę graczy jak tylko się da, są w tym podejściu bardzo agresywni. Nie dziwi bo startują przeciwko Steam (a także GOG pozdrawiam CDP) - tak wiem, że to margines.
Pozdrawiam, co myślicie? Życzę zdrowia:)