No to dobrze, bo miałem trochę kaca, że Cię odwiodłem od zakupu. Zwyczajnie tak uważałem, wszystko na to wskazywało, i wydawało się, że tak będzie. Gdyby nie to info dziś to pewnie kurs by walnął w te 1.2. O digital avenue nie wiem nic kompletnie. Gratulacje za Columbusa. Dobra spółka, aż miło popatrzeć jak rośnie :)))).
Ale ta świeca na CLC to trochę mi przypomina 11bit jak przy 180-190 ruszył na 540..przychody mega duże, sam jestem ciekaw, gdzie się zatrzyma, jutro raczej kontynuacja. A co do VAR to nie masz wrażenia, że pilnowanie są wsparcia na fibo ...? Dzisiaj był nurek na 2,31 i na koniec wróciło na 2,42 ciekawe. Podobnie obserwowałem schematy na ULT i VVD teraz też tak to wygląda. Już niedługo zweryfikujemy przychody pod kątem epic games... oby Pan Rosiński nie udawał optymizmu, bo po doświadczeniu z Kościelnym z vvd jestem sceptyczny co do hurraoptymixmu
Nie wiem co z Columbusem jutro. W normalnych warunkach, moim skromnym zdaniem, jutro powinna być jakaś korekta zwłaszcza, że stoi pod oporem historycznym. Ale to co się ostatnio dzieje, ten hura optymizm, mnie przerasta i przeraża. Wchodzą ludzie bez żadnego doświadczenia kompletnie, kupują wszystko jak leci... nie wiem co zrobią jutro:))))). No ale może ulica tym razem przechytrzy zawodowców :). Takie zachowania to ja widziałem, ale na końcówce hossy przed 2008, jak się wszystkim wydawało, że już zawsze będzie rosło do niebbaaaa. Jestem bardzo ciekaw wyników gamingu po drugim kwartale, jak ludzie wypuszczeni na wolność będą biegać po łąkach a nie grać. W ciekawych czasach przyszło nam żyć :). Co do 11 bit, to obserwowałem to maniakalnie od premiery TWOM, ale wszedłem jak zaczęło na poważnie kipieć. A właściwie to rzuciłem Dino z dnia na dzień, i cały ze wszystkim się tam zapakowałem po uszy. Pięknie to chodziło technicznie. Trzy luki i wyspa odwrotu - jak skopiowane z podręcznika. Cudo :) Co do pszczółki to bardzo ładnie broni MA100 na 2.39, a do tego FIBO na 0,382 na 2.41. I ładna świeca dzisiejsza. Nie przywiązuję się jednak do tego zbytnio, bo jak mawia nasz wspólny fan: "to oszustwo i zaraz będzie sruuu na 2zł" :)))). Gdyby się udało, wycisnąć z Epic 2,5-2,8mln zł, to byłbym bardzo zadowolony. Bo taka kasa plus to co mają z Ovid, spokojnie wystarczy na dokończenie Gigantów i jeszcze sporo zostanie. Czekam na short, wejdę pewnie w poniedziałek w nocy. Celuję w 3020 na SP500 maksymalnie. Trzymaj kciuki.
Czesc Wers obserwuje z uwaga . Siedze dosc dlugo na VIVId i nie ogarniam wszystkiego co tam sie dzieje . Ty i Reznor to liga wyzej ode mnie, dlatego lubie sie poradzic kogos konkretnego . Kupilem dobrze CARBON srednia 17 i nie przypuszczalem ze tak pojdzie do gory podobno perespektywy jeszcze lepsze , Jezeli cos mozesz dodac do wyzej wymienionych firm to z gory dzieki . Kreci mnie ENTER i Rainbow bo jak uwolnia turystyke zagraniczna to moze byc ciekawie .pozdrawiam.
To dobrze, bo tam zamieszki na tym Infoscanie duże :). Sorry, że tak Ci wtedy odpisałem, ale często się zdarza że ludzie "w ciemno" kopiują zagrania a potem są do mnie pretensje. Corbon Ci podbiłem ostro ostatnio więc jesteśmy kwita :).
Hej czosnek, po pierwsze dobrze, że masz Carbon i inne spółki, a nie tylko vvd. Ale co do vvd myślę, że najgorsze za nami. Dobrze, że otworzyli postępowanie i tak naprawdę sytuacja się zmieniła na plus - mam na myśli przychody i przejście na NS. Pisałem kilka razy do vvd, aby weszli w rynek nintendo jeszcze pod koniec 2018 roku, ale nie było zainteresowania w tamtym momencie z ich strony. Teraz, jak zaczęli współpracę z qubic, gdzie uważam, że CEO jest ogarnięty to powinien im pomóc w rozbudowaniu portfolio. Ale największym czynnikiem ryzyka jest sam zarząd. Wojczakowski to w zasadzie skupia się na biznesie akwarystycznym i chyba głównie Koscielny coś tam robi. Jeśli minie już termin z obligami to zapewne ruszy powyżej 2,xx. Pozostaje kwestia wyroku i układu. Tu nie wiemy kiedy i jaki zapadnie wyrok... liczę, że wejście RB2 na NS zmieni oblicze spółki i pomoże spółce przychodowo. Stąd to, co niektórzy wieszcza te 4,2 Może faktycznie się zmaterializowac. Zrezygnowali z usług doradcy od agresywnej optymalizacji podatkowej, gizy już nie ma, ale muszą pokazać, że trend budowania zysków się utrzyma. Myślę, że prognozy przebicia 3 mln zysku netto są bardzo realne i wówczas powinniśmy zobaczyć atak na 5-6 PLN. Trochę dokupilem akcji poniżej 0,99 i kupowałem przy 1,5-1,26, żeby obniżyć średnią. Aktualnie już nie będę zwikszal tam pakietu i jeśli udało się Tobie również coś podkupic przy 1,xx to też już możesz jedynie czekać na rozwój sytuacji. Ten rok będzie bardzo ważny i z pewnością przełomowy. Wspominałem, że sytuacja jest aktualnie bardzo podobna do tej na Foreveren kilka lat temu, a dzisiaj widzisz, co się tam dzieje :) stąd jeśli możesz to wytrzymaj z kwartał lub dwa i bedziemy zapewne zarobienie i tam. Jak dla mnie największa próba będzie przy 1,92 i przebiciem poziomu 2,00. Powodzenia w inwestycjach
Reznor, widziałeś "mój" Columbus? ! Mój Columbus.... ja pier...... Chyba wejdę na jakieś forum i zacznę wszystkich wyzywać o ruskich łajz :))))))))))))))))
Bardzo miło czyta się waszą rozmowę. Pozwoliłem się dołączyć i zapytać o pewnie spółki ponieważ zauważyłem, że w waszych wypowiedziach czuć życzliwość, a nie tylko i wyłącznie chęć kogoś oszukać tak jak zazwyczaj na forum bankiera bywa. Piszę na forum Var ponieważ jestem akcjonariuszem już od dłuższego czasu. Pamiętam czasu przejmowanie Your Image przez Pana Łukasza. Cicho sobie czekam na kolejne tytuły. Liczę , że wszystko co dobre na tej spółce jeszcze przed nami. Chciałem zapytać czy kojarzycie No Gravity Games i Synerga Fund ??? Spółki trochę powiązane z forum i Waszymi wypowiedziami. NNG powiązana z Var, a Synerga z CLC.
Cześć Tomek, ja niestety nie pomogę :(. Nie obserwuje tych spółek na tyle, żeby się fundamentalnie wypowiadać. Ps. dzięki za dobre słowo, słabo z tym tutaj ostatnio. pozdrawiam.
Hej Reznor. Po po 10 dniach łapania Shorta na sp500 nareszcie,! Jestem od czwartku małą pozycją a dziś dołożyłem ostro do pieca i zostawiam na weekend (!). Kierunek 2633 lub duzo niżej. Zobaczymy. Ty pewnie gdzieś nad Wisłą a ja nadal w robie :))). Zdrowko.
No ba, czekam teraz na VAR 6 dni sesyjnych do raportu i OVID mam nadzieję, że niedługo się dowiemy kiedy IPO. A co do pcc niedługo będę sprzedawał. Kilka firm, które znam kupuje od nich chemię i muszą szukać kolejnych źródeł, bo nie nadążają z produkcją. To tak na marginesie. Miałeś Inteliwise ? Taki młody livechat się zapowiada. Myślę, zebybtam też coś podkupic, ale po sprzedaży pcc lub columbusa, nintroche tych spółek mam w portfelu. Myślę, że infoscan jest blisko odbicia. Myślałem, że dzisiaj padnie 1,xx a tu nie chce dalej lecieć. Longa na Dax założyłem dzisiaj i trzymam do jutra tak, żeby zamknąć na weekend. N ropie wracam od poniedziałku Chyba, że klimat się popsuje, ale myślę o zajęciu pozycji w przyszłym tygodniu i tak. Carbon trzymasz czy już wywaliłeś ?
Zobacz jeszcze 01CYB tam dopiero się rozkręca korekta wzrostowa. Columbus wzrósł, Novavis też to teraz czas na CYBka. Zapewne ostatnich szczytów nie przebije, ale do 10,xx powinien podbić, zawsze kilkadziesiąt %. I wiem, że się powtarzam, ale obserwuj CLN. Jak obstawiasz premiera cyberpunk, mam akcje, ale przed premierą myślę o tym, żeby całość sprzedać i wejść w krótką, moim zdaniem sukcesu, aż takiego nie będzie, jak się wszyscy spodziewają, ale korzystam aktualnie na fali sentymentu. A kupiłeś w końcu torpol lub trakcje ? **********************************************************************************************************************************************
Wers do Reznora
Witam w piątunio. Piszę tutaj żeby nie przeszkadzać w merytorycznych dyskusjach :).
W zasadzie już wczoraj zacżąłem opijać PCC EXOL i dopiero wstałem :). Dzięki za wystawienie spółki Reznor ! Wczoraj wystawiłem zlecenie sprzedaży na 3.71 (zgodnie z FIBO) i wpadło :). Sprzedałem większość ale jeszcze sporo mi zostało. Myślę, że będą jeszcze grzali przed raportem. Fajna spółka, szybka akcja, duży zysk. Jutro kupuję za tę kasę skuter wodny, więc nie będzie mnie mniej na forum - sam chciałeś :).
Co do CARBON to nadal trzymam i to też zarobiona pozycja. W sumie to wiszę Ci sporo forsy za te Twoje typy.. Mam nadzieję, że ten Infoscan w końcu odbije bo aż mi głupio.
Co do CDR to nie wiem co Ci doradzić (?). Tam już chyba miliony analityków obliczyło, że aktualny kurs dyskontuje sprzedaż ok. 15 milionów sztuk. Ale może być rożnie. Na tydzień przed premierą pojawi się Keanu, pierdnie, i kurs podskoczy o 100zł. Zachowania tłumu nie przewidzisz. Świetnie o tym pisze LE BON w " Psychologii tłumu" - polecam jeśli nie czytałeś. Świetna pozycja dla spekulanta.
Co do TRAKCJI - to tak. Będę kupował tego trupa :). Jak tylko da jasny sygnał techniczny i przekroczy linię trendu spadkowego. Stała niedawno pod oporem kilka dni ale sobie poszła :(. Ja poczekam, mnie się nie spieszy.
Dzięki Wers, że odpowiedziałeś. Pomyślałem trochę o Twoim pomyślę odnośnie trakcja/torpol. W tej chwili głównie odbywa się transport lądowy, mam na myśli pociągi + TIR-y. Samolotów nie ma za bardzo, pojedyncze transporty. Stąd może faktycznie rząd położy większą kasę na modernizację i rozwój tej gałęzi. Jeśli przyjmiemy, że epidemia będzie wracać jak bumerang to może być dobre dyskonto tych przyszłych wydarzeń. Taka refleksja mnie dopadła. Wklejam też artykuł o CLN zobacz na ich stronie raport bdb https://stooq.pl/n/?f=1352362 zysk powyżej 40% r/r :) A zawsze jakaś dywersyfikacja oprócz gamingu
Cześć, fajnie się was czyta, kilka ciekawych pomysłów można podłapać. A macie może jakieś zdanie o XTB i Farmie? Farm pewnie beznadziejny raport teraz pokaże ale myślę, że może coś wystartują niedługo z tym ww3. Pozdrawiam i miłego weekendu
Co do infoscan to się nie przejmuj, mam to ile chciałem papiera i dzisiaj jaj widzisz poszła korekta. Aktualnie średnia 1,19 :) czas mam i gdybym nie widział potencjału to bym nie zainwestował, więc się nie stresuj :) fajny prezent sobie zafundowales Good 4 U. Ja skromniej zamawiam sobie upatrzonego gravela :) takie hobby spokojnego weekendu
Panowie, nie chciałbym psuć zabawy na IST, ale proszę zapoznajcie się z modus operandi funduszu Alpha Blue Ocean. Znam to od kuchni i zalecam ostrożność. Tylko tyle.
Dzięki, pamiętam, jak opoznili ujawnienie tej informacji o zawarciu umowy z zagranicznym funduszem sekurytyzacyjnym. Domyślam się, że chodzi Tobie o warranty i obligi zamienne na akcje... tam było chyba ok 20 mln PLN dofinansowania, ale w części tylko zrealizowane. Taki fundusz potrafi przed informacja o wykonaniu opcji nieźle napomowac kurs po czym wykonać opcje. Mam tego świadomość, ale dzięki za info myślę, że nieco ponad 2,xx na jakiś czas wyjdą i będę sprzedawał stąd, nie zamierzam na długo wiązać się ze spółką.
REZNOR, co do Trakcji - to załamanie paradygmatu gospodarki opartej na globalizacji, już raczej jest faktem. Pytanie co dalej? Nie wiem na ile wirus i jego ewentualny powrót, wymuszą nacjonalizację gospodarek. Trakcja, jest w fatalnej kondycji finansowej i na pierwszy rzut oka, nie powinno się tego tykać. Ale tam problemy finansowe wyniknęły ze skokowej podwyżki cen materiałów i robocizny. Taki to biznes, że wygrywasz przetarg a jak kończysz robotę za 5 lat - to już nic Ci się nie spina. Oni mają kilka postępowań sądowych i wydaje się, że odzyskają kasę. Poza tym, jest już tak źle że gorzej być nie może :). Nastawienie rynku i inwestorów jest tak skrajnie negatywne do spółki, że jest to dobry moment psychologiczny na wejście. Firma jest "państwowa" i w zasadzie nie ma konkurencji na rynku. Tak jak napisałem, będę w to wchodził. Czekam jedynie na dobry sygnał techniczny. CINU, dzięki za info. Odzywaj się częściej :). Ja Infoscanu poniżej 4 zł nie oddam :).
Wers: inteliwise też dobry strzał, chociaż płynność z d.... No ale cóż za jakiś czas może się zmieni, obstawiam teraz ZUE do wzrostu po trakcji, zobacz na wskaźniki i wykres jakby się zbierał do odpalu. Pcc trzymam dalej, dobra sesja do czyszczenia ST była, a LVC już przebił 60,xx :) teraz czas na VAR obstawiam piątek większy ruch up i dopiero poniedziałek większą reakcja kursu. Wyniki będą zapewne po sesji, a może będzie niespodzianka i w ciągu dnia... zobaczymy
Byłem na zajęciach z babeczką Blue Ocean na kursie na DI jakiś czas temu (prowadziła je). Raczej ogarnięta się wydawała - niestety to były czysto teoretyczne zagadnienia jak to do egzaminu no więc.. nie wiem jak z praktyką..
Pozdro chłopaki posiadam trochę towaru ale wieżę firmę narazie pod wodą ale przyjdą nasze czasy. Jak ktoś szuka czegoś spokojnego dewidentowego polece z innej beczki Kruszwica. Pozdro do raportu pszczoły.
Rzeczowo, odpiszę Ci bo pamiętam jak serdecznie się ze mną pożegnałeś jak napisałem o sprzedaży akcji VAR. Wers ma niestety bardzo dobrą pamięć :). Z tego co wyczytałem to masz rok doświadczenia, kupujesz akcje „na wyczucie”, „raz się uda a raz nie” – Twoje słowa ;). No nie może tak być. Musisz wprowadzić jakiś system MM – zarządzania kasą. Wiem już, że na giełdę przeznaczasz 10proc – 20proc miesięcznie. Czy to jest kasa, którą można spokojnie stracić? Czy raczej szkoda by było i raczej planujesz „odkładać na giełdzie” i patrzeć, żeby rosło? No właśnie...
Jeśli nie chciałbyś poświęcać dodatkowo czasu, czytać, uczyć się rynku, to w normalnych warunkach proponowałbym wybór spółek dużych, płynnych i takich które płacą rok rocznie dywidendę. Dlaczego? Bo bez względu na kurs, miałbyś kilka ładnych procent rocznie z palcem w nosie. A spółki, które płacą dywidendę, muszą się rozwijać i mieć z czego ją płacić – więc muszą mieć zysk. Kurs takich spółek w długim terminie też zwykle zwyżkuje (nie piszę o anomaliach typu COVID!).
Jeżeli natomiast planujesz aktywnie spekulować, to powinieneś mieć strategię na giełdzie, To Ty masz wiedzieć czego chcesz i jak to będziesz rozgrywał. Nie tylko to, że chcesz zarobić. Każdy chce zarobić. To nie jest strategia. Rynek nie może wodzić Cię za nos. Możesz się mylić, ale nie możesz się kręcić :).
Zanim cokolwiek kupisz, zastanów się czy kupujesz na chwilę czy na dłużej. I czy jak kurs pójdzie nie w tę stronę, to czy chciałbyś związać się z taką spółką na kilka lat? Jeżeli nie, to jej nie tykaj. To jest podstawowy błąd, który robi wielu świeżych inwestorów, kupują na krótko a potem kiszą latami straty ze spółek, których nigdy w portfelu nie chcieliby mieć na dłużej. Dobrze jest inwestować w spółki, oparte na biznesach na których się znasz i/lub które rozumiesz. Będziesz wtedy wiedział, ile „waży” dany komunikat i czego spodziewać się po kursie. No, nie może być tak, że Ci spółka dała 200proc. zarobić a inna Ci to wszystko zeżarła :(. Jeśli chodzi o technikę to nie zawsze się sprawdza ale nie znać jej to duży błąd. Bo skąd masz niby wiedzieć, czy kurs spada bo jest korekta?, a może spada bo się trend załamał i przed Tobą miesiące spadków i zwyczajnie trzeba spieprzać? No właśnie…
Musisz też się nauczyć prowadzić pozycję. Kiedy do danej pozycji dołożyć a kiedy redukować – tutaj też niezbędna jest technika. Na Twoim miejscu jednak ustawiałbym stop loss, jeśli nie możesz obserwować rynku non stop. I tutaj też trzeba wiedzieć gdzie ustawić, żeby Ci kasy chłopcy nie zabrali na fałszywym wybiciu. Są całe biblioteki książek o tym, jak dzielić kapitał i jak tym zarządzać. Jak wybierać spółki na krótko i długo.
Poza techniką i fundamentami, to o kursie decyduje tłum i jego emocje. Nie ma gracza giełdowego, który nie rozumie swoich emocji, emocji tłumu i jego zachowań. Jak już wszystko obmyślisz, wybierzesz spółkę, sprawdzisz jej fundamenty, to trzeba będzie pracować nad sobą. Higiena zawierania transakcji, radzenie sobie ze stratą, przyznanie się do błędu… ponowne wejście bez obciążeń przeszłych nieudanych transakcji. Masa roboty.
PS. Nie tykałbym opcji, kontraktów i lewarów z rocznym doświadczeniem na rynku. Ale jeśli się upierasz to ćwicz na DEMO. Byle nie za długo, bo granie fikcyjną kasą znieczula mocno i uczy szarlatanerii.
A jeśli chodzi o mnie. To wielokrotnie uwalałem całe konta i zaczynałem od zera. Potem znów uwalałem i znów odrabiałem. To kwestia uporu i ambicji. Na dzisiaj udało mi się zgromadzić jakąś kwotę, którą gram i którą staram się sukcesywnie pomnażać. Dzielę kapitał na rynek akcyjny i forex. Stosuję MM, analizę fundamentalną i techniczną. O wejściu w daną spółkę decydują wyłącznie fundamenty, natomiast wychodzę zawsze kierując się techniką. Kiedyś mocno dywersyfikowałem portfel, trzymałem spółki po kilka lat, a teraz ograniczam się do kilku 6-max 8 z 2-3 branż. Wchodzę za to zdecydowanie większym kapitałem i na max 2 lata. Im dłużej gram, tym częściej dochodzę do wniosku, że w ciągu roku warto zawrzeć 2 góra 3 transakcje , które warto wyczekać, i one w przeciągu kilku miesięcy zapłacą Ci za wszystko. Staram się nie rozdrabniać. Nie parzy mnie gotówka na koncie. Brak pozycji to też pozycja. Nie gonię rynku. Patrzę i czekam. Kiedy widzę, że spółka nie dociąga fundamentalnie wywalam ją natychmiast z portfela! Przeważnie inwestuję w wartość, natomiast zdarza mi się kupić spółkę na krótko spekulacyjnie jeżeli np. widzę „techniczną okazję” i jakieś tło fundamentalne do rozegrania.Gram od września do marca po kilkanaście godzin dziennie, bo wtedy mam największą zmienność. Nie ustawiam zleceń zabezpieczających. Latem robię selekcję portfela akcyjnego, szukam pomysłów i zaczynam od nowa. Pozwodzenia.
TRAKCJA odpaliła, i uważam, że to początek wzrostów a przynajmniej silnego odreagowania, Najpierw w stronę 2.5 -2.9 i dalej. Tam wskaźniki dłuuugoterminowe pokazały całkowite wyprzedanie. Podaż wyschła, spodziewam się wzrostów (Chyba że na szerokim coś nawali). Najbliższe wsparcie 1.45-1.55. Nie widze takich wskaźników na ZUE. Tam dopiero uklepuje się dno. Ale trzeba być czujnym. PCC EXOL - całości się juz pozbyłem w okolicach 3.70. INFOSCAN - trzymam. VAR - ładnie broni się cały czas technicznie. Zobaczymy co z EPIC. Jeśli raport będzie dobry, to podadzą rano :). Cały czas trzymam ten Short na SP500 od 2930 do 2630. Jak widzisz nie odpuszczam. Żałuję że DAX nie shortowałem. Jutro, najdalej w poniedziałek - planuję bardzo duże wejście w jedną ze spółek FMCG. Nie będę pisał jaką, bo nas tu czytają, i chłopcy podbiorą mi tanie akcje :). ps. skuter spisuje się bosko, zdrówko.
uspokój się ruchaś. będzie wyciąganie na koniec sesji na 2..38-2.39. a jutro to się okaże.... Dziś spadki są spowodowane tym co na rynku szerokim i wczorajszymi wypowiedziami Powella.
Moim skromnym zdaniem, na szerokim potrwa. Ja nie byłem od początku wielkim entuzjastom tych ostatnich agresywnych odbić m.in. na gamingu. Pisałem o tym nie raz. Ustawiony jestem od dawna na szortowanie indeksów, też pisałem. Nie wiem tylko jak to się przełoży na nasz rynek? czy 1 do 1 ? W Polsce odbicie dołka z marca sięgnęło zaledwie 38 FIBO , a w Stanach nieomal doszli do pełnej korekty ostatnich spadków. Amerykańce mają z czego sadać a nas może czekać test ostatnich dołków. Żeby była jasność, nie piszę o VAR. Tutaj dużo zalezy od jutrzejszego raportu. Patrząc na co się dziś dzieje, myśę że niektórzy nowi spekulaci co niedawno założyli rachunek mogą się nieźle posrać ;).
Jeżeli zakupy zrobli w maju to faktycznie ostry stres na dzień dobry.
Ja raczej nastawiam się na dłuższe trzymanie papierów spółek, które mam, więc obecne spadki biorę na przeczekanie. Ciągle wszystko na plusie, ale zobaczymy jak długo. Mam nadzieję, że papier szybko zmieni właściciela i nastąpi odbicie.