Forum Ogólne

rzeczywista przyczyna bezrobocia

Jedyną szansą na mniejsze bezrobocie jest obniżenie kosztów pracy i działalności. Mamy za wysokie składki na ZUS i za wysokie podatki. Póki to się nie zmieni, Europa będzie mieć problemy z bezrobociem.

Potwierdza to zdanie bezrobotnego:

Jestem bezrobotny, bo musiałem zamknąć własną działalność usługową. Wykończyły mnie koszty. 700 zł ZUS, to bardzo dużo jak się wyciąga brutto ok. 1500 zł na miesiąc, jak dobrze idzie. Jeśli się wszystko fakturuje to jeszcze VAT do tego, plus konto w banku, plus koszty paliwa, obsługa księgowa itd. Żeby wyjść na swoje trzeba mieć minimum ok.4 tys. przychodu, tj. ponad 150 zł dziennie w każdym dniu roboczym. Prowadziłem serwis komputerowy. Ceny w moim rejonie to 50 za instalacje systemu, 30 zł za prostą usługę (brutto dla klienta indywidualnego). Stąd wniosek że trzeba wykonać dziennie ok. 5 usług. Jest to nierealne w kraju złotych rączek. Dotyczy to wielu branż usługowych.

Cześć! - jestem w takiej samej sytuacji. 32 lata pracowałem i z powodów zdrowotnych (nie otrzymawszy renty) straciłem pracę. Rozpocząłem własną działalność gospodarczą. Z powodu tego złodziejskiego ZUS-u musiałem zlikwidować firmę. Z podatkami nie jest jeszcze tak źle - wychodzi, to płacisz - nie wychodzi, to nie płacisz. Ale czy "interes" dobrze idzie, czy nie - zanieś 700 złotych do ZUS. Zasiłek dla bezrobotnego - 400 zł, a ZUS 700. Bandyctwo. […] I te idiotyczne pomysły na zlikwidowanie bezrobocia. Wydaje mi się że tych problemów nie mają chłopcy z Wołomina. Pozdrawiam!

Powyższe wypowiedzi pochodzą z innego forum. Dopóki rządzący tego nie zrozumieją, niewiele na świecie się zmieni.

Akcja wymierzona przeciwko przedsiębiorcom, których sytuacja zmusza do zgłaszania przerw w działalności, przyniesie dla kraju wiele szkody. Poza tym bezprawie w majestacie prawa, odstrasza wielu od podejmowania działalności gospodarczej. Niektórzy ryzykują więc pracę na czarno, inni wchodzą na drogę przestępczości. Czy tak musi być?