Forum Zakładanie firmy

Re: punkt opłat

Do Pana Piotra
Nie mam w zwyczaju atakować nikogo bezpodstawnie a wymianę poglądów, "walkę na argumenty" - cenię ponad wszystko.
O ile poglądy polityczne nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia
o tyle w temacie (jak to określił Bartosz) "tworzenia tworów" chcę zapytać, czy Pan Piotr zdaje sobie sprawę z kosztów "opieki prawnej"
takiej grupy podmiotów. Prawnicy to chyba najbardziej "krwiożercza" grupa zawodowa w naszym Kraju, zatem korzystanie z usług prawników proponuję ograniczyć do niezbędnego minimum.
Zdecydowana większość samodzielnych podmiotów ( mam na myśli punkty opłat), to działalność ledwie wystarczająca na zaspokojenie codziennych potrzeb - na przeżycie, zatem obciążanie ich dodatkowymi kosztami budzi strach a nawet przerażenie. Szczególnie teraz, kiedy
"rany" są świeżutkie, kiedy codziennie muszą udowadniać swoim klientom, że "nie są wielbłądami" - trzeba unikać nie tylko propozycji, ale nawet samych rozmów o "tworzeniu tworów"...
Poczekajmy na uspokojenie się sytuacji na rynku płatności masowych, poczekajmy to co wyniknie z prac nad implementacją Dyrektywy Unijnej, poczekajmy na informacje jakie wymogi bedą musiały spełnić takie punkty, by działać na rynku...
Niewątpliwie część podmiotów i spółek działajacych na rynku płatności masowych spełnia, lub przy niewielkich modernizacjach, bedzie w stanie spełnić wymogi stawiane przez UE. Niewątpliwie cześć podmiotów nie bedzie w stanie spełnić warunków i siłą rzeczy "zniknie" - tym niemniej rozmawiać można i trzeba rozmawiać
o standardach jakie powinne obowiązywać przy prowadzeniu tego typu działalności a nawet wymieniać sie doświadczeniami.
Pozostaje tylko pytanie (i to bardzo zasadne) czy można "odkryć się"
na forum, bez narażenia się na późniejsze opluwanie z Imienia i Nazwiska nie tylko tutaj ale i w całym internecie.
Pozostawiam to do oceny tym wszystkim, którzy "żądają" przedstawiania sie na tym forum z Imienia i Nazwiska i żądają danych z działalności etc...