Forum Ogólne

Re: przedawnienie?

Drogi Marku.Matma nigdy nie byla moja mocna strona.Chce tylko podkreslic,ze nie istnieje rzaden wzor matematyczny zatwierdzony ustawa,ktory mozna stosowac w obliczeniach odnosnie zaleglosci ZUS.Instytucja ta robi to z pominieciem prawa. Dzis odpisal mi ZUS w zwiasku z moim zapytanim odnosnie przedawnienia.Tlustym drukiem przytoczyl nastep.tresc ,,naleznosci z tytulu skladek ulegaja przedawnieniu po uplywie 10-u lat, liczac od dnia,w ktorym staly sie wymagalne...,,Z calym szacunkiem , gdzie tu jest mowa o wstecznym trybie zastosowania. Chyba kazdy srednio rozgarniety potrafi to zauwazyc. Gdzie interes spoleczny ludzi. Nawet banki informuja dluznika o zaleglosciach natychmiast aby klient mial swiadomosc co go czeka. Ktos zrobil przestepstwo dzis,dostal kare i siedzi.Wchodzi nowelizacja prawa gdzie za ten wyczyn kara jest surowsza.Czy dany delikwent staje ponownie przed sadem i dolicza mu sie do wyroku, czy tez odsiaduje zasadzony? A propos odsetek mam pytanie. Co z nadwyzka, ktora powstanie na koncie.To chory kraj.Tu juz sie nie da nic zrobic.Nie zaplacenie skladki uroslo do problemu afery FOOZ tylko , ze w przypadku owej afery sprawa ulegla przedawnieniu.W tym kraju zostana tylko emeryci i administracja. Pytanie , kto ich bedzie utrzymywal.