Forum Ogólne

Re: przedawnienie?

Czesc Kasisko.Dzieki za materialy ale teraz to dopiero mam mentlik.Na moj oglad sprawa o ktorej piszesz mnie nie dotyczy. Ja swoja firme wyrejestrowalam w 1999r.12 wrzesnia 2007 przyslali mi upomnienie i chce sie dowiedziec czy moge liczyc na przedawnienie czy nie. Wedlog mnie lamana jest tu zasada nie dzialania prawa wstecz.Tym bardziej ze zus zadzialal na moja nikorzysc informujac mnie o fakcie braku wplat po 8 latach co zaskutkowalo olbrzymimi odsetkami.Czytajac twoje materialy mam obawy czy my wogole cos zdolamy wywalczyc pojedynczo.Tonacy chwyta sie brzytwy wiec moze wymyslic jakis protest bo w przeciwnym razie wszyscy bedziemy bankrutami.TO jest tak daj mi czlowieka a znajdzie sie paragraf.Mieszkam w starej kamienicy i byla awaria pradu na klatce.Przyszedl elektryk pracujacy w jedynej w naszym miasteczku fabryce. Mowi ze jest na przymusowym urlopie bo fabryka stoi gdyz okazuje sie ze nie placili zusu.Dodam ze jest to firma zatrudniajaca okolo 1500 osob no i jedyna w naszym miasteczku.Naprawde cos czeba zrobic ztym zusem moze jakis strajk w Warszawce.Gornicy tak robia i maja co chca.Mam swiadomosc ze wiekszosc mikrobyznesmenow takich jak my z przyczyn ,,wiadomych,,poprostu nie placila moze nie wszystkich ale po czesci skladek bo reforma przelomu 1999/2000 nie przygotowala nikogo do tak znaczaco podwyzszonych kosztow pracy.Kazdy z tych biedakow liczyl na przedawnienia i rzadzacy dobrze o tym wiedzieli zmieniajac ustawe a tym samym okres przedawnienia.Przecierz zalozenia ubespieczen w momencie jej wprowadzenia byly inne niz teraz.Tak naprawde to moje pokolenie a mam czterdziestke o pogodna starosc [o ile jej dozyje]musi zadbac samo bo zus gdyby tak zatrudnic bezstronnego fachowca od ekonomii potrafilby wyliczyc termin zdokladnoscia min.5 lat ogloszenia upadlosci tej niesprawiedliwej zerujacej na ludzkiej krzywdzie firmy.Trzymam za ciebie kciuki.Jak bedziesz w sadzie to pomysl sobie ze nie jestes sama ,nie jestes bandyta tylko osoba bardzo ale to bardzo odwazna stawiajaca czola silniejszemu od siebie.Masz za soba rzesze takich nieszczesnikow jak ja i wiesz mi bez wzgledu na to co sie na sali wydarzy to i tak sprawy w zusie smierdza a ten smrod kiedys wyplynie i my tego dozyjemy.Jak masz czas to prosze odpisz.Co mysliszo takij spontanicznej akcjiw obronie nas ,,dymanych,,przez zus.