Forum Giełda +Dodaj wątek
Dzięki za poswięcony czas na szukanie i na napisanie...
Ja od siebie dodam kilka uwag i innych spraw:
1/ Tez uwazam, ze Solo niekoniecznie jest tu atutem, raczej to karta neutralna i - jak to ująłeś - majaca tendencje do nadrzędnego korzystania z okazji, jakie może przysporzyć nie tylko midas. Ale ma ten plus, ze jeśli cyfrowy polsat z czymś zaistnieje rynkowo, to i midasa oswietli przed akcjonariatem. Obawy o ryzyko i przetrminowane technologie podzielam, a do tego mam watpliwosci, czy razie jakichkolwiek problemów zadł€żeniowych, przeinwestowania, opóźnien itd. - moze być docisniety do ściany jak bomi... Mnie tu jeszcze niepokoją te przetargi, które tak przeciagały się, oraz niejasna dla mnie przewaga (lub niedowaga) konkurencji... midas ma niby potencjał, ale nie wiem, jak ten potencjał ma sie do potencjału Hawe i gdzie moze pojawić sie strefa konfliktu...

2/ nie poruszyłes kwestii emisji, a to wciąż drazliwy temat w kazdej spółce, zwłaszcza intensywnie inwestujacej. Zarząd niby uprzedza, ze ten rok jest raczej inwestycyjny i zysków nie należy sie spodziewać, więc niby grają OK, ale... Zerknij w wolnej chwili na cene ostatnich pp oraz pda i akcji midasa w tamtym czasie. I o ile wzrosły od tamtego czasu na jakich wolumenach...

3/ z wycena aktywów mam podobnie mieszane uczucia, bo tu tez troche jakby była inwestycja w... logo. Wyliczenia aktywów, o których wspominasz, też kojarzą mi si8e z niebezpiecznym nie jmyśleniem, ale wyliczeniem zyczeniowym...

4/ o brak dywidendy żalu nie mam. Ale to moje indywidualne podejscie, bo wolę jak spółka inwestuje i rośnie jej wartość niz bawi się w dywidendę. Dla zysk ma wynikać z rynkowego wzrostu wartosci spółki, jej popularności (płynność) i bez spekulacyjnych zagrywek. Dla mnie ostatnie wjazdy na poziom 0,90 pln był typowa zabawa kilku spekulantów i nie zdziwiłbym się, jakby tu idm kombinował... Podkręcili obroty, zrobikli windę jak na bomi i poubierali... podobne wrazenie mam po dzisiejszej obserwacji lubawy...

5/ w przypadku trendu byłbym ostrożny - to spółka mocno inwestujaca, wiec nalezy brać poprawkę na ostrożność rynku. Problem jednak moze być w zdeklarowanym akcjonariacie, którego mozna łatwo wypłoszyć, jak pokazał obecny zjazd na poziom 0,80. niby korekta, ale...

6/ Napisałeś "Zawsze będzie potrzebować kasy, aby budować coraz bardziej fikuśne maszty." I tu uznanie za genialną zwięzłość. Tu tkwi sedno moich obaw związanych z midasem. Tez obawiam się, ze to moze być nieustanne gonienie króliczka zwanego unowoczesnianiem... gonienie, gdzie koszty sa na razie nieprzewidywalne, a zyski - jeszcze bardziej.

7/ fundamentalnie wyglada niby OK, ale to OK ma powyższe ale, gdzie dla mnie akurat największa niewiadoma jest wiedza o midasokonkurencji. Tu ciekawi mnie strategia spólki pod koatem przejęć, fuzji itp. czy w ogóle kimś się interesują (na powaZnie) lub ktoś nimi sie interesuje (nawet w sensie wrogiego przejecia).

8/ nie ukrywam, ze o strukturze tej grupy kapitałowej wiem najmniej i dlatego nie wypowiadam się. Ale ma nieufna natura nakazuje mi dystans, by okazało sie, ze jakaś słaba midasocentrala wykonczy jakiś obecnie dobrze działajacy midasorabat...

Ja na razie najintensywniej obserwuję boryszew i wydaje mi się - przynajmniej na razie - obecnie najb. obiecująca spółką. Podkreślam, ze ze wszystkich obserwowanych NA RAZIE taką mi się wydaje. kapitalizacja i ilość akcji za duża dla drobnej spekuły, płynność przyzwoita, fundamenty OK, aczkolwiek zarzadzanie już niekoniecznie wzorowe podobnie jak realcje z inwestorami. W każdym razie nie widzę w tym względzie poprawy po zamianie Iwanejko na Szeligę. Majac do wyboru midasa i borka - wybrałbym z przekonaniem borka. Długoterminowo i fundamentalnie, a obecnie takze technicznie. Midasa lepeij poznamy po wynikach za 1 i 2Q. jeśli nie będzie gwałtownych zmian i pogłebiajacej się nietransparentnosci, wówczas mozna by wejść pod technikę. na razie jestem jestem wobec midasa MOCNO wstrzemięźliwy, aczkolwiek jest wciąż wysoko jhna mojej lisci rezerwowej.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.