Forum Giełda +Dodaj wątek
Moją opinię Colionie już znasz.

Nie jestem specjalnie biegły w branży telekomunikacyjnej. Przyjrzałem się trochę Midasowi i pojawiły się u mnie wątpliwości. Przecież o wątpliwości Ci chodzi najbardziej.

1. Obecność Solorza. Paradoksalnie.
Przyjrzałem się powiązaniom z Polkomtelem i Polsatem Cyfrowym i wyrysował mi się taki obraz. Plus będzie się bawił najnowszymi technologiami, ale zabaweczki kupi mu Midas. Ewentualne zyski spłyną przede wszystkim do Polkomtela, ale ryzyko powodzenia biznesu wezmą na siebie inwestorzy Midasa.

Powodzenie komercyjne technologii LTE wcale nie jest przesądzone. Póki co maszty zostaną wybudowane za pieniądze Midasa. Dzisiaj sobie porozmawiam z dobrze poinformowanymi, więc może uda mi się dowiedzieć więcej. Na chwilę obecną mam taki ślad pamięciowy, że operatorzy częstotliwości chętnie brali, ale do stawiania masztów się nie palili.

2.
Niejasna sprawa wyceny aktywów. Opłata za przydział częstotliwości wliczana jest jako aktywo. Super. Tylko jakie jest to rzeczywiste aktywo. Jak z takiego aktywa wycisnąć kasę, gdyby cokolwiek.

3.
Wieloletni trend spadkowy. Przecież on spada od 2009r. bez przerwy.
Co mnie w sumie nie dziwi, bo co kwartał to strata brutto. Ja rozumiem, że inwestycje w nowe technologie kosztują, ale jednak spółki są po to, aby w końcu zacząć generować zyski. O wypłacie dywidendy nie wspomnę.

4.
Niezrozumiały dla mnie aktualny trend wzrostowy. Co się wydarzyło, że nastąpiło odwrócenie trendu? Pod co toczy się gra? Pod koncesję i zyski z LTE? Czy tylko owczy pęd?

5.
Spółka z kategorii "nowe technologie". Bańka internetowa nauczyła mnie wstrzemięźliwości dla tego typu przedsięwzięć. Takie moje osobiste uprzedzenie. A fundamentalnie. Zobacz jaką radość wzbudzał internet mobilny. Potem było 512 kb/s. Potem 3G, a teraz LTE. Moja obawa jest taka, że zanim zamortyzują się nakłady na LTE wejdzie nowa technologia, przez co Midas stanie się taką studnią bez dna. Zawsze będzie potrzebować kasy, aby budować coraz bardziej fikuśne maszty.

6.
Struktura grupy kapitałowej.
Zobacz, że sam Midas nie prowadzi praktycznie żadnej działalności operacyjnej. Gdy cały wynik finansowy jest generowany w spółkach zależnych niepublicznych, a więc nie zobowiązanych do publikacji pełnych, szczegółowych, cokwartalnych sprawozdań finansowych, to jakże łatwo jest w raporcie skonsolidowanym ukrywać trupy w szafie, w wersalce, czy na fotelu przykryte byle jak kocem.

Do tego pojawia się nietransparentność udziałowców w tych spółkach, przepływu kapitału.

Przykład Rabatu. Przecież nieomal do ostatniej chwili wydawało się, że to kura znosząca złote jaja, a okazało się, że to tylko zamrażarka odcięta od prądu pełna kur, po których chodzą już muchy plujki.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.