Benedyktyńska praca?
Nie.
Ja się po prostu tym interesuję. "Dla własnej intelektualnej uciechy". Z powodów całkowicie nie zrozumiałych dla hehepłaczka.
Lubię wiedzieć, kto z kim śpi i dlaczego, w tej branży.
Mówiąc o "biotonizacji: miałem na myśli: "z dużej chmury mały deszcz", "góra urodziła mysz"?
Zjadła azjatycka grypa?
Finansowanie.
Dla mnie jest to tylko objaw, jak nasze instytucje rządowe są bezradne.
Z jednej strony chciałyby wspierać coś nowego, coś przyszłościowego. Biotechnologia brzmi fajnie. W sumie ileś tam u nich nabierze doświadczenia.
Z drugiej strony spójrz na kapitalizację. Ktoś tu utopił 100 baniek. Zanosi się na nową emisję. Nie wiem na ile, bo bez bicia przyznaję, że finansowych nie czytałem.
Co do finansowania nie mam zastrzeżeń. Spółki tego typu muszą pochłaniać kapitał.
Zgadzam się. Nie jest to spółka krzak, która obiecuje dwugłowe cielęta. Generalnie koncept biznesu mnie się spina.
BIOTONIZACJA.
Jak wcześniej pisałem. Nie wiem, co Bioton wyczyniał. Przestał mnie interesować, gdy zobaczyłem, że giganci weszli do gry z produktem, którego Bioton nie pokona.
Mówiąc o biotonizacji miałem na myśli, że to co w tej chwili wydaje się atrakcyjne, to w momencie wejścia na rynek może okazać się spóźnione. Gdyby Bioton wszedł na rynek 10 lat wcześniej to jedynym zmartwieniem wszystkich akcjonariuszy byłoby... jak leżąc na hamaku się wachlować.
Kto może wejść?
Naturalnym wydaje się Polpharma. Mają z nimi podpisaną umowę na: "białkowy lek metaboliczny". Czochrałem się długo. Jedynym pomysłem, który przyszedł mi do głowy to próbują podrobić któryś z ANALOGÓW insuliny ludzkiej. Gruba kasa.
3 (?) lata minęły, a w tym temacie cisza.
Polpharma mogłaby zacząć komercjalizować ich CD20 w kraju i w jakimś umiarkowanym stopniu na Wschodzie.
Polpharma na tym Wschodzie rzeźbi i rzeźbi i niczego wyrzeźbić nie potrafi. Myślę o regionie bRic (brazylia, Rosja, indie, chiny)
Polpharma miała kompleksy. Chciała operować jak firmy z BigPharmy, przynajmniej na rynku polskim.
Kto mógłby ich przejąć?
Wszystko zależy od ich platformy generującej kopie leków biologicznych.
Jeśli jest mocna to cała BigPharma stoi otworem. W pierwszej linii Sandoz od Novartisu.
Jeśli jest kiepska to firmy generyczne. Tu Ci nie bowiem dokładnie, bo jest ich kilka. Teva? Hexal? ale tam się dzieją przejęcia i fuzje, a ja tego nie śledzę.
OK!
Co jest na stronie www.?
Cd20 - tu znamy sprawę
A dalej? Marzenia nastolatki.
anty: HER, EGFR, VEGF, TNF-alfa
Byłbym o wiele spokojniejszy, gdybym usłyszał komunikat, że już coś się udało zsyntetyzować, nawet w skali laboratoryjnej.
rankor!
Ja z tą spółką mam szalony problem.
Dla mnie jest to przykład, że jestem człowiekiem, który wie za dużo.
Kto z inwestorów, ba analityków, wie o otoczeniu tego biznesu tyle co ja? Więc kto bierze to pod uwagę, to co ja wiem?
Nieznane informacje nie są dyskontowane. Czyż nie?
Przecież ja prorokuję, to co może stać się za 2 - 3 lata!
Kogo obchodzi tak odległa perspektywa?!
Dlatego dyskusja z Tobą o tej spółce ma dla mnie szczególną wartość.
P.S.
O Boryszewie nie obiecuję, że coś napiszę.
"Nie mam jasności w temacie Marioli"