w sprawie WZA to chyba wszystko prospekt mówi.
2,15 za akcję i max 58 mln akcji na okaziciela.
Czyli dać im może ~125 mln kasy na Solidarność.Ciekawi mnie skąd reszta, ale nie widziałem ostatnio żadnych komunikatów o znaczących kredytach, więc pewnie kapitał własny.
To, że uchwały zostaną przyjęte jest w zasadzie pewne patrząc na fakt, żę Kolański ma 62% udziałów.
Kurs nie może się wydostać z kanału 2,25 - 2,05 od miesiąca i pewnie tak potrwa do momentu zaklepania zakupu. Ewentualnie szansą mogą być wyniki za Q4.
Podtrzymuję tezę, że jest to spółka o dużych możliwościach wzrostu. Niskie zadłużenie, C/WK daje nam ponad 4 zł na akcje, spółka moim zdaniem zarządza mądrze, o czym świadczą przejęcia Goplany, Kaliszanki, teraz Solidarności, stały wzrost exportu (obecnie 30 krajów), tworzenie nowych produktów (wafle z musem, przyprawy Appetita), 30 mln złotych na inwestycje z własnych środków... to nie jest firma z problemami finansowymi :)
Wskazniki bardzo dobre, majątek zwiększa się i są to konkretne budynki, nowoczesne fabryki, know-how z certyfikatami jakości.
Żeby nie było, że widzę tylko zalety, to widzę, tez i wady tej spółki:
- autorytarna władza 1 człowieka (choć z wizją i dobrze zarządzającego) to jednak ryzyko zupełnego braku wpływu pozostałych na dalsze losy spółki.
- brak zainteresowania inwestorów i funduszy (co pewnie troche wynika z powyższego)
- prawdopodobnie przepłacają za solidarność - to pewnie wynika z determinacji własciciela "musze to mieć"
dla mnie Colian to typ AAA - w tej cenie perełka, choć nie jest obecnie zauważana przez inwestorów :) W średnim terminie powinna dać zarobić, a w przypadku długo oczekiwanej hossy (2014-2015) może być tylko lepiej :)
Czas pokaże