Forum Giełda +Dodaj wątek
rankorze, widzisz.

Na razie to nam się ładuje do łóżka babeczka / facet, a my nawet nie wiemy, czy nie są szczerbaci.

Brak wyników badań I i II fazy jest dla mnie kluczem. Idą od razu w badanie III fazy. Moje pytanie dlaczego?
Pewność siebie? Chęć zyskania na czasie?
W przypadku farmaceutyków są to pytanie kluczowe.
We wszystkich innych gałęziach trefny towar jakoś sprzedaż. Nie w farmacji. Lek się fika w III fazie i wszyscy robią: pa, pa. Ileż ja widziałem przykładów z BigPharmy, gdy: "był już w ogródku i witał się z gąską...". Już była nazwa handlowa i robiony pre-marketing.

Dopóki nie będzie papiera, tak długo możemy bujać w obłokach.

Załóżmy, że jednak papier się pojawi.

ad1.
Wszystkim i nikomu.
Typowe firmy generyczne nie są w stanie zrobić biopodobnego. Chociaż, zamurowało mnie, że Gedeon Richter (Węgry, generyki, silny w Polsce) podpisał umowę z Lonzą (nic znanego), że razem wypracują podróbkę MabThery do... jakiś odległy termin. Potencjalnie każda firma generyczna mogłaby Mabion łyknąć, albo przynajmniej brać od niego molekułę. Potencjalny rynek zbytu idzie w miliardy.

TEVA się fiknęła ze swoją molekułą, wiec może ona? Jednak walka z Sandozem i Roche'em to będzie kopanie się z koniem.
Pozwól, że powtórzę: biotonizacja.
Bioton ma bardzo dobrą insulinę ludzką, ale w starciu z NovoNordisk, Ely Lilly, Aventisem nie ma szans na rynku międzynarodowym. Zobacz w jakie alianse wchodził Bioton, aby swój produkt, gdzieś dalej wypchnąć i czym się to skończyło.

Wszystko zależy jak wydolna jest platforma, którą posiada Mabion w generowaniu bio-podróbek. Na razie wygenerowała tylko jedną. Jeszcze nie sprawdzoną.

Moje wrażenie jest takie. BigPharma przeżywa kłopoty od jakiś 15 lat. Na choroby populacyjne (nadciśnienie, cukrzyca, hipercholesterolemia, rak sutka, płuca, jelita grubego) znaleziono dobre leki - nic się więcej nie wymyśli. Teraz jest zmuszona dłubać w niszach. Stąd jej zainteresowanie bio-podróbkami. Kiedyś to było nie do pomyślenia, aby BigPharma interesowała się lekami, które straciły patent.

ad 2.
Kiedy? Moim zdaniem nie wcześniej niż za 2,5 roku. Podawałem zresztą terminarz. Wystartował z badaniem teraz. Rekrutacja pacjentów - 6 m-cy. Okres obserwacji: 6 m-cy. Czyli zakończenie badania: po 12 m-cach. Ogarnięcie wyników min. 3 m-ce. I rok na rozpatrzenie przez EMEA. I to bez żadnych wpadek.

Mabion rozwija w tej chwili na poważnie tylko podróbkę MabThery - taki torcik na 7 mld. Dla mnie nie jest to PR lecz realne ciacho do konsumpcji. Jeśli nie MabThera to nic więcej, bo za każdym razem i tak wyłoni się BigPharma.

Już powinni podrabiać Herceptin - to był / jest ich drugi priorytet. A tu cisza. A w świecie głośno. Powinni zacząć podrabiać Humirę (8 mld$) a tu cisza, a tym czasem BigPharma (Boeringer) nie zasypia gruszek w popiele.

ad3.
Jakie są zagrożenia?
Dla mnie najgorsze, że nie będą mieli kasy na badanie, które teraz prowadzą. Jeśli będą na to badanie mieli 20 mln $ to będę spał snem niemowlęcia. Jeśli 10 mln$ to snem inwestora.
Pozytywne wyniki badania są "być albo nie być" .

Potem możemy się zastanawiać, co będzie, gdy zabraknie kasy na budowę fabryki.

Ja tu widzę inną pułapkę dla inwestorów.
Kasy na badanie wystarczy. Badanie da pozytywne wyniki. Inwestorzy rzucą się na kolejną emisję, aby zgromadzić kasę na fabrykę. Tyle tylko, że już będzie na wszystko za późno. Weź pod uwagę, że wyniki badania to tak najwcześniej za półtora roku. Patent na MabTherę kończy się za pół roku. Rok po wygaśnięciu patentu w farmacji to już spalone pola. A gdzie jeszcze decyzja EMEA?

Firmom generycznym opłaca się wdawać w procesy z BigPharmą o naruszenie patentu. Ryzykują milionowe odszkodowania, ale nagrodą jest, że jeśli uda im się obalić patent, to FDA przyznaje im 180 dni wyłączności na wprowadzenie swojego leku generycznego.
Rozumiesz? 180 dni jest atrakcją, aby ponosić takie ryzyko.

ad4
Target.

Dla mnie, tylko Polska.
EU i USA tam będą Roche i Sandoz, a w "dzikim świecie" ten indyjski Dr. cośtam.

Chyba, że ktoś BigPharmy się na swojej molekule fiknie (Teva już to zrobiła) albo ktoś z grubych generyków się nimi zainteresuje i zechce komercjalizować.

Tu możliwości jest wiele, ale i nie wiele. Sandoz bio-podróbki sprzedaje od jakiś 8 lat, a jakiegoś poważnego konkurenta nie widzę.

ad 5.
Kto ich wykończy?

W ciągu dwóch lat?

Koszty badania klinicznego. Koszty budowy fabryki. Koszty uruchomienia produkcji w dużej skali.

Weź, proszę pod uwagę, że nie czytałem ich sprawozdań finansowych. Nie wiem ile mają kasy w kasie. Jeśli chodzi o finanse tym razem byłem ponad tym :-)
Nie chciej, abym za Ciebie odwalał całą robotę: otoczenie biznesowe + jeszcze finanse spółki. To chyba za dużo oczekiwań? :-)

ad 6.
atut nad konkurencją na GPW.

NewConnect nie analizuję.

Bioton?
Nie wiem, bo jak wcześniej pisałem, kompletnie przestałem się nim interesować. Dla mnie to kadawer.
Chociaż skoro miał platformę, aby wyprodukować ludzką insulinę... To są w sumie te same umiejętności czym czaruje Mabion. No może te same.

Cormay? Nie!
To jest firma z zakresu diagnostyki laboratoryjnej i odczynników.
To zupełnie inna liga. Chemia kliniczna, ale nie farmacja.
Swoją drogą, to mnie ta firma też intryguje. Chociażby dlatego, że próbuje się kopać z końmi typu... Roche,

ad7.
zawojować rynek. Płynność.

rankor2!
Bo za chwilę stanę się taki wdzięczny wobec Cibie, jak Ty wobec hehepłaczka!

Zrobienie dobrej bio-podróbki jest wielkim osiągnięciem, tylko że póki co, nie wiemy, czy to jest dobra podróbka.

Ok! Przepraszam. Zlały mi się moje odpowiedzi udzielone teraz z Twoimi pytaniami zadanymi wczoraj. Tak jakby to była płynna rozmowa.

rankor, zawojować rynek?
Roche ma swoją koncepcję obrony MabThery poprzez formulację podskórną.
Sandoz ma swoją molekułę. Może mają z nią jakieś problemy
Pfizer ogłosił rok temu, że wdraża badania.

=================

Dla mnie, stosując terminologię brydżową, to jest gra na duży obrót.
Licytujemy szlema w bez atu, albo lecimy wysoko, albo głęboko w malinach.

Jeśli grasz w brydża.
Chodzi o to, czy jest as na drugiej ręce (pozytywne wyniki badań) i czy jest dama pod impasem (znalezienie partnera do komercjalizacji).

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.