No nie będę się wciskał jak specjaliści rozmwiają :-) A tym bardziej wypowiadał o tym na czym się nie znam czyli systemy automatyczne. Nie będę też pytał o tajniki Waszej gdy bo pewnie Ty i Arbez obawiacie się że ja jak to ja z takim pytaniem wyskoczę ;-)
Ale skoro się odezwaliście to pogadać ogólnie o potrzebie posiadania systemu, psychologi czemu nie.
Można by się w sumie zastanawiać czym jest system mówiąc ogólnie i nie ograniczjąc się tylko do systemów automatycznych.
NIe wiem czy mam rację czy to głownie matematyka powiązana ze statystyką. Algorytm który analizuje dane z poprzednich okresów wyszukuje w tym schematu i obecne zachowanie rynku próbuje dopasować do schematu oraz obliczyć prawdopodobieństwo na to że coś się zmieni lub nie w w sumie trendzie który zakłądam że wychwycił.
Tak ja to rozumiem ale może się mylę....
W sumie gdyby się zastanowić to ja też mam jakiś system gry nie nazywam tego systemem ale gram na podstawie jakiś zasad. Czy zasady to system chyba trochę tak.
Jeśli automatyczny system to algorytm to czy może być lepszy niż jego autor. Czy dyrygent może być skuteczniejszy niż Benitor ? Według mie nie. Ale... zawsze jest ale. Maszyna nie ma uczuć, maszyna się nie zawacha. Ale co w momencie gdy przyjdzie niestandarodyw rok. Gdy schematy przestaną być podobnie rozgrywane ? Kto szybciej to zauważy? Gracz grajacy w ciemno i posłusznie zgodnie z systemem automatycznym czy inni ? Nie wiem nie mam porównania. Choć wydaje mi się że znam odpowiedź.
Myślę że klucz do sukcesu to jednak w dużej części głowa. Odpowiednia psychika, zasady, czucie rynku też wystrczą dla amatora by wygrywać na rynku może system automatyczny lepszy ale to dla zawodowców.