Mogę się tylko podpisać pod tym co napisał Benitor.
Jestem parę lat krócej na giełdzie ale doświadczenia te same.
Wszyscy którzy grają na giełdzie zdając sobie z tego sprawę lub nie, grają na podstawie Analizy Trendu, gdyż nawet daytrader wypatruje mikro-trendów podczas sesji i stara się je wykorzystać.
Stosując AT (analizę trendu) szukamy miejsc jego przełamania a nie maksimów czy minimów, dlatego moim zdaniem łatwiej jest uchwycić to miejsce poruszając się w dłuższych interwałach, ja ewoluowałem z M30 do D1. Na D1 rozpocząłem jakoś z początkiem 2022 roku i system sprawdził się na W20, Sap, Dax co nigdy dotychczas mi się nie udało gdy stosowałem niższe interwały czasowe. Dodatkową ale istotną zaletą jest to że nie trzeba „ślęczeć” podczas sesji a przeanalizować „na spokojnie” po sesji i jeśli jest potrzeba do dać zlecenie na następny dzień.
Moja opinia jest jednoznaczna – rysujmy trendy, przyglądajmy się nim analizujmy je, śnijmy o nich – oswajajmy się z nimi – z czasem będziemy widzieć więcej – nie starajmy się sterować giełdą - że dojdzie tu czy tam - tylko podążajmy za trendem – szukajmy miejsc zwrotnych i stosujmy się do nich. Nie każdy zwrot przyniesie nam sukces ale bilans powinien być dodatni.