To były przykłady dla zobrazowania mechanizmu średnich.
Excel to genialne narzędzie - obecnie system liczy automatycznie kilka wariantów:
- czysty system (rdzeń oparty na ichimoku z wariacją wynikającą z różnych TF)
- modyfikację z zamykaniem na noc
- modyfikację z TP opartym na średnich (o którym pisałem wyżej)
- modyfikację związaną z otwarciem pozycji, która pierwotnie miała być nie otwierana (na niższym TF jest wstrzymanie otwarcia z uwagi na słaby przeciwny trend na wyższym TF, jeśli wyższy TF zmieni trend, to wtedy system otwiera pozycję na niższym TF - ma to znaczenie przy schyłkowym impulsie, kiedy niższy TF wskazuje odwrócenie, ale wyższy jeszcze kończy poprzedni kierunek)
- modyfikację dot. wychwycenia konsolidacji (głębokie testy).
Porównuję wyniki, eliminuję pomysły nietrafione.
Myślę, że za kilka-kilkanaście dni będę miał wersję 1.0 gotową dla 15M...
Co do wyższych TF - oczywiście w sferze marzeń (jako spłukany spekulant ciężko planować dalekosiężnie) miałbym grę na D częścią kapitału. Jednak niższy TF daje poczucie większych możliwości reagowania na zmiany sytuacji. Myślę, że do D trzeba po prostu dojrzeć. Ja nie jestem na to gotowy mentalnie... Wahania na wykresie dziennych potrafią być po kilkadziesiąt punktów, myślę że to dla mnie byłoby za duże obciążenie (nawet niewielką liczbą kontraktów).
Ale najpierw faza testów (mój broker ma dane archiwalne dla TF 15M od lipca 2022 - więc tyle przetestuję (jakieś 200 sygnałów z ichimoku) - dobry okres, zarówno ze spadkami, wzrostami, jak i konsolidacją...
Jak się ogarnę z tym wszystkim i ze strachem w oczach otworzę pierwszą transakcję 1-2 kontraktami w ramach "nowego (5-go już) otwarcia" (gdzie te niemądre czasy, gdy miałem nonszalancko po 100 pozycji - patrz "frycowe"), to wrócę na forum i dam znać co do wskazań systemu... Na razie w testach grudzień 2022 roku, który był lekko (lub średnio w zależności od wariantu) minusowy na TF 5M, na 15M okazał się przynieść skromne zyski... Widzę więc potencjał. Zresztą już i tak włożyłem w to wiele godzin pracy, której trochę szkoda. Poza tym jest to świetne ćwiczenie intelektualne i dość dziwne, przyznaję, hobby...