Na samym początku stwierdziłem, że określenie trendu z przeszłości jest łatwe. Poprawka: określenie zakończonego trendu jest łatwe. Niestety określenie kiedy się zakończył trend już jest dyskusyjne. Po pierwsze istotne jest na jakiej kompresji wykresu obserwujemy trend. Po drugie jakimi narzędziami posługujemy się do jego wyrysowania. Po trzecie jakie chcemy podjąć ryzyko przy diagnozie zwrotu. Podjęte ryzyko określi ewentualny zysk (lub stratę) związany z diagnozą.
Najprostsze określenie istniejącego trendu, to kanały trendowe. Jeżeli chodzi o narzędzia: można rysować zwykłe proste po szczytach i dołkach. Jeżeli już, to proponuję rysować proste równoległe. Zmniejszają ryzyko delikatnych fałszywych wyłamań. Swojego czasu @klapa (dawniej @arbez - ładniej) zwrócił mi uwagę na kanały regresji. Teraz je preferuję. Są bardziej obiektywne. Wyłamania są spóźnione ale zmniejsza się ryzyko błędów (coś za coś). W związku z tym, raczej nie nadają się do zawierania transakcji na wyłamaniach, ale bardzo ładnie opisują ogólny trend.
Obecnie FW od 10.2021 rysował trend spadkowy. Wyłamanie z tego trendu nastąpiło na październikowo-listopadowym wzroście (wg. mojego kanału - 10.11.2022). Na moje oko, to fakt. Ale można z tym dyskutować. Koniec mojego kanału regresji to 13.10.2022. Jednak kto inny mógłby go pociągnąć do wczorajszej sesji i to zmienia ogląd. Kanał, co prawda lekko dziwacznie się poszerza, ale sugeruje miejsce do potężnego spadku. Pozostawiam decyzję "rysownikom".
Oczywiście gra na tak "długim" kanale jest możliwa, ale w praktyce dostępna jedynie krezusom pokroju @klapy :-). Praktyczniejszym kanałem był taki rysowany od 16.08.2022 (zakończony również 13.10.2022). Jego wyłamanie to 25-26.10.2022.
Obecnie muszę uznać, że jesteśmy w trendziku wzrostowym, po wyłamaniu z konsoli w dniu 21.12.2022.
Powyższy wywód ma na celu pokazanie, że nawet wydawałoby się proste rysowanie kanałów trendowych, nie jest narzędziem całkowicie obiektywnym. Zależy od "rysownika". Niemniej każdy kanał jest pożyteczny. Pozwala określić aktualny trend, do którego chcemy się przykleić. Różnice polegają na wielkości akceptowanego ryzyka, oczekiwanym zysku jednostkowym, zasobności portfela (wytrzymałości depo).