Przykład
Gra na drobniejszej kompresji (15M, 5M).
Kilka świeczek wskazuje wzrost. W pewnym momencie cena zaczyna spadać. Czekamy, aż zacznie ponownie rosnąć (zostało wyznaczone lokalne min). Wchodzimy w L, jeżeli przełamie ostatni szczyt. Ustawiamy SL na przełamaniu lokalnego min. Ustawiamy TP=SL. Po zamknięciu pozycji czekamy na następny "ząbek" i zaczynamy od nowa.
Najczęściej nowy "ząbek" w przeciwnym kierunku, tworzy się po naszej przegranej (zaliczeniu SL). Taka sytuacja sugeruje zmianę trendu (lub trendziku).
To przykład "systemu". Nie daje żadnych gwarancji, ale stawia nas po stronie silniejszej ręki, a to już pewna przewaga. Budowa własnego "systemu" powinna polegać na znalezieniu bazy (jak powyższa) dającej szansę na grę "z prądem", a następnie jej udoskonalaniu. Np. można sprawdzić czy wyłamanie 1pkt czy może 2pkt, a może TP=1,5xSL, a może wyznaczyć jakieś min wielkości ząbka .......
Czasem grałem tak (podstawową wersją) drobniejszymi kwotami. Drobniejszymi, bo dla większych "poślizgi" mogą zniweczyć sporo pracy (pojedynczy zarobek, to kilka do kilkunastu pkt). Poza tym grałem tak "z doskoku" i raczej "dla sportu" (równolegle do mojego głównego Dyrygenta) co zaburzało efekt statystyki. Klika prób może dać stratę. Kilkadziesiąt, raczej zysk.
Jednak nie chodzi mi o "sprzedanie" na forum Świętego Grala, ale o przykład gry systemowej, w której sposób zajmowania i wyjścia z pozycji, może dać szansę częstszego znalezienia się po stronie "silniejszej ręki".
Naprawdę polecam szukanie takich rozwiązań. "System" (słabe słówko) chroni przed potraktowaniem FW jako ruletki. Uwolni Was od (nie zawsze trafnej) analizy otoczenia, fundamentów, słabszej formy psychicznej danego dnia (można grać na kacu).