@samkam,
trudno się ustosunkować do czyjegoś systemu, ale moje ogólne spostrzeżenia są takie:
- jeśli system ma pokazywać kierunek to ma "grać na okrągło" nie warto się wypinać w trendzie czy to uznając że "może" nastąpić zwrot czy to z innych przyczyn np. koniec sesji. Zmiana następuje tylko na "zlecenie" przez system kierunku przeciwnego. Ja od dłuższego czasu tak robię i nie stosuje SL.
- testuj system małą pozycją (opanowanie chytrości) będzie efektywny - powoli zwiększaj - i udoskonalaj.
- praca, rodzina, gra na giełdzie - jakoś to trzeba pogodzić - przemyśl test systemu na D1 - M15 nie daje wytchnienia. Spróbuj potestować na D1, naprawdę nie ma się czego obawiać. Po zakończonej sesji analizujesz wykres na spokojnie bez ostrzału arkusza zleceń, info, forum itp. Na D1 trzeba robić to codziennie i nanieść dane, ale transakcje są rzadko, jasne że nieraz się skumulują ale przeciętnie to nie więcej niż jedna na miesiąc.
Mnie jeśli system "zleci" zmianę to wykonuję ją na najbliższej sesji równocześnie z rozpoczęciem notowań rynku kasowego czyli w przypadku fw20 o g. 9.00. Próbowałem o 8.45 i o 10 - tej ale 9 - ta chyba najlepsza.