Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,15 zł , zmiana od tamtej pory: 363,26%

3.01.2019 po sesji.

Witam kolegów i koleżanki też w pierwszym moim wpisie Nowego Roku.
Fakt, nie śpieszyło mi się na forum. Musiałem podgonić nieco moją książkę, a że w część druga poświęcona jest Teorii Fal
Ralpha Elliotta, czyli tematowi trudnemu i na dodatek muszę to wszystko opisać w sposób zrozumiały dla każdego, więc albo rybka,
albo akwarium, wybrałem pisanie książki.
Dzisiaj jednak po sesji, która była fatalna, chciałbym przypomnieć mój scenariusz na 2019 rok.

Podtrzymuje założenie, które od IV kwartału 2017 roku stanowi mój drogowskaz opisujący zachowanie rynku.
Bessa zaczęła się w Polsce w styczniu 2018 roku. Teraz mamy styczeń 2019, więc niedługo będzie rok.
W tym czasie na parkiecie mieliśmy do czynienia z falą A, oraz weszliśmy mocno w falę B korekty stopnia cyklu A B C.
W tym miejscu przytoczę wam cytat z książki Frosta i Prechtera pt. Teoria Fal Elliotta.
strona 31 od góry

"Wydłużenia fal piątych, skrócone piątki i ukośne trójkąty zwiastują to samo:
radykalne odwrócenie trendu.Podczas niektórych punktów zwrotnych dwa z pośród tych zjawisk, występowały obok siebie, na różnych stopniach fal, przyczyniając się do bardzo gwałtownego zwrotu na rynku."

Tyle cytat, a jak to u na było ?
Ano było tak, że fala V była trójkątem ukośnym, a jej maksimum nie utrzymało się powyżej szczytu fali trzeciej z lipca 2007 roku
tworząc tak naprawdę falę załamaną, czyli podwójny szczyt.
Taki układ fali piątej, pokazywał niezbicie, że szykuje nam się bardzo mocna i długotrwała bessa, tak w czasie jak i w cenie.
Dlatego spodziewałem się w fali B należącej do korekty stopnia cyklu, że przybierze ona postać trójkąta i jak dotychczas rynek ten scenariusz potwierdza.
Tłumaczy również ludzkie zachowania i optymizm jaki jeszcze cały czas obserwuje na forum.
Dlaczego tak się dzieje ?
Dlatego, że dla wielu spółek, słaba fala piąta wzrostowa na rynku, była falą spadkową dla danej spółki. Mocna przecena każe spodziewać
się odreagowania, zwłaszcza kiedy fundamentalnie papier jest mocno niedowartościowany. Niestety bessy dużych stopni nic sobie
z tego nie robią, bo kierują się przede wszystkim emocjami a nie rozumem. W tym czasie ci co próbują podchodzić do rynku na zasadzie "zdrowego rozumu" dostają potężne lanie.
Bessa jest nieunikniona. Natomiast to w jaki sposób ono przebiega, zależy od tego co dzieje się dookoła nas, czyli co dzieje się
we Francji w Niemczech w Anglii, w USA i jak z kryzysem radzi sobie rząd i w jaki sposób się do tego przygotował.
Moim zdaniem sytuacja w Wielkiej Brytanii to stan przedzawałowy. Brexit doprowadzi do recesji. We Francji, to sami widzicie co się dzieje. W Niemczech skończyła się pewna epoka Angeli, która dała ciała.
U nas idziemy do Budapesztu. Ktoś kiedyś tego chciał, nieprawdaż ?
Czy w związku z tym nowy plan kapitałowy w postaci pistoletu Jamesa Bonda coś tu zmieni ?
Moim zdaniem w czasie bessy nie odegra on żadnej roli. Dlaczego zapytacie ?
Ano dlatego, że jest on mniej więcej w takim stadium realizacji jak przekop Mierzei Wiślanej, czy budowa super lotniska.
Na razie zapowiadany przez polityków, a ja z gruntu politykom nie dowierzam.
Kiedyś mówiłem - nikt ci tyle nie da co ci Tusk obieca, ale Morawiecki już Tuska pokonał.
Poza tym ewentualny napływ środków z PPK na giełdę, przynajmniej w swojej początkowej fazie będzie powolny, bo jest to nic innego jak dodatkowe opodatkowanie przedsiębiorców, przed którym będą się zapierać rękami i nogami, no i czekające nas, a odłożone jedynie w czasie podwyżki cen energii.
Dzisiaj na wigu, wigu 20, oraz na kontraktach powstały wszędzie formacje świecowe Oszusta. Niestety to zapowiedzi dalszych spadków. Nasz trójkąt się buduje zgodnie z zasadami i teraz mamy jego falę "D".
Czy tego wszystkiego możemy uniknąć ? Moim zdaniem nie. Jest to wybór pomiędzy cholerą i dżumą , skąd my to znamy ?
Trudno trzeba odchorować, szkopuł jedynie w tym, że to choroby śmiertelne.
Przyjdzie jeszcze wzrostowa fala "E" trójkąta, jako ostatnia szansa na pozbycie się akcji niezależnie od tego, czy ktoś ma stratę, czy
jej nie ma. Potem czeka nas już tylko powolny jednostajny spadek w którym wezmą udział praktycznie wszystkie papiery.
To tyle moi szanowni koledzy (i koleżanki też). Droga jest wytyczona, a w jaki sposób będziemy się po niej poruszać, to się okaże.

Jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Zdrowia i przemyślanej gry na GPW.

chodzik księżycowy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TAURONPE -0,85% 9,96 2026-04-20 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.