Nigdy nie będziemy bogaci, gdy poprzeczka będzie szła w górę, a dwóch
przedstawicieli pokolenia 40+ będzie raczyło nas takim poziomem myślenia i kreatywności.
linklink Paweł Borys to taki odpowiednik nowoczesnego R.Petru w PiS, który przez 20 lat żył na koszt i kosztem uczestników OFE, a jego obecne dziecko PPK to nic innego niż zapewnienie sobie i zarządzającym funduszami OFE i IKE Prywatnego Kapitału Emerytalnego przez następne 20 lat.
https://www.bankier.pl/forum/temat_sztafeta-pokolen-petru-balcerowicz-dietl-morawiecki,31729797.html Piotr Kuczyński otwartym tekstem przyznający się, że zainteresował się OFE dopiero w 2014. W 1999r.
nie musiał wybierać ... ZUS, czy ZUS i OFE, a jego kapitał emerytalny to 30% akcje i 70% obligacje skarbu Państwa.
Nota bene nie rozumiem jak można przepracować 9 lat więcej niż ja i mówić (7 minuta), że jego emerytura stanowi 45% stropy zastąpienia.
Obaj wiedzą do czego służyły OFE, ale obaj udają greka (reforma OFE nie zakładała dziedziczenia) i mieszają w głowach pokoleniu 30+ (prowadzącemu, który udaje, że rozumie co mówią). Obaj kombinują jak koń pod górkę, aby nie powiedzieć, że dobrowolność nie może być przymusowa.
Na szczęście w 1999r.
miałem wybór i wybrałem. Znałem projekt ustawy, ale do chwili obecnej nie posiadam w swoim komputerze pierwotnego projektu założeń reformy OFE przygotowanej i realizowanej "
w zespole".
Nie wszedłem w OFE - zostałem w ZUS, ponieważ od 1991 roku zaczynając od 4 mln starych zł. (400 nowych zł.) tworzyłem własny Prywatny Kapitał Emerytalny (PKE), który w 100% będzie dziedziczony.
Mam dwa proste filary emerytalne ZUS i PKE, które zapewniają roczny budżet emerytalny na poziomie ubiegłego roku i przyrost kapitały emerytalnego tylko z otrzymanych tantiemów o 4% w ciągu ubiegłego tygodnia.
Fundamentalnie nieuczciwy jest mówić że:1/ OFE były dobrowolne, a środki z OFE miały być dziedziczone. Środki z OFE były, są i będą środkami publicznymi do czasu, gdy politycy będą traktować uczestników systemu emerytalnegojak "ciemny lud to kupi".
Nie były dobrowolne i nigdy nie miały być dziedziczone.2/ OFE działały w interesie uczestników i powodowały, że zwiększą się oszczędności przyszłych emerytów.
Działały w swoim interesie i interesie zarządzających tymi funduszami.3/ Wiedzieć jaka jest mentalność i ekonomiczna świadomość Polaków i wykorzystywać ten fakt do tworzenia kosztem obywatele „dobrowolnego” PPK i przekazać ww. środki z systemu emerytalnego OFE w ręce zarządzających Funduszami, którzy przez 20 lat udowadniają jak można zamienić te środki na Prywatny Kapitał Emerytalny.
https://www.bankier.pl/forum/temat_777777-rozsmieszyles-krotki-komentarz-do,32000871.htmlOptymalny Plan Odpowiedzialnego Rozwoju i Strategii Rynku Kapitałowego powinien zakładać: 1/
Likwidację OFE i przekazanie wszystkich aktywów zgromadzonych w OFE na stan Funduszu Emerytalnego utworzonego wg. metody zastosowanej przez Norwegów.Zarządzanego przez wybranych w drodze transparentnych postępowań kwalifikacyjnych z pośród fachowców i inwestorów, a nie polityków oraz nadzorowanych przez Radę Nadzorczą powoływanych w tym samym trybie.
W takim Funduszu nie ma miejsca dla uczniów i praktykantów oraz osób, które mówią i realizują zasady”
"- „NIE WAŻNE CO ZROBIMY WSZYSTKO DA SIĘ UZASADNIĆ” oraz - „Co ty z tego będziesz miał, gdy wprowadzimy proponowane przez ciebie rozwiązania (propozycje miały na celu przywrócenie zaufania inwestorów do GPW
)? Jaki masz w tym INTERES, aby je wprowadzić?”. "oraz nie udowodnią własnym rachunkiem inwestycyjnym i osiąganymi wynikami zdolności do zasiadania i kierowania takim Funduszem emerytalnym.
https://www.bankier.pl/forum/temat_sztafeta-pokolen-petru-balcerowicz-dietl-morawiecki,31729797.htmlWynagradzanych (zasadnicze niskie oraz wysoka prowizja od zysków) od zysków jakie ten Fundusz Emerytalny uzyska w wyniki stosowanej polityki inwestycyjnej i alokacji kapitału. Wymienianych rotacyjnie co 2 lata.
Odebranie obecnym Zarządzającym funduszami emerytalnych oraz IKE I IKZE zabawek w postaci prowizji i możliwości manipulacji i korzystania ze środków publicznych, kupowania aktywów od Skarbu Państwa drogo i sprzedawania tanio. Wykorzystywania otrzymywanych dywidend i reinwestowana ich w rentowne i uzasadnione ekonomicznie aktywa.
2/
Uchylenie ustawy o Pracowniczych Programach Kapitałowych.3/
Wprowadzenie ustawy o Prywatnych Kapitałach Emerytalnych (PKE) dających możliwość dobrowolnego oszczędzania – inwestowania, prowadzenia indywidualnych kont emerytalnych oraz ustalających minimalne warunki podatkowe bez ograniczeń wartości zainwestowanego kapitału.
link