• Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~SFV [185.177.126.*]
    Oglądałem dzisiaj webinar Zarządu. Przyznam, że pierwszy raz uczestniczyłem w takim wydarzeniu spółki, ale szczerze mówiąc, kompletnie nie rozumiem idei tego spotkania. Nawet pomijając fakt, że w szczytowym momencie uczestniczyły w nim tylko 44 osoby, ale machnijmy na to ręką.

Studio, które szczyci się przynależnością do światowej czołówki, nie potrafi zorganizować profesjonalnie wyglądającego wydarzenia. Dźwięk jak z beczki, a przedstawiciele zarządu sprawiali wrażenie zmęczonych i zmuszonych do udziału w spotkaniu. Panowie jakby zostali wyciągnięci ze starego klaseru ze znaczkami.

Jak można przygotować taki kadr z Panem Małekiem jako aktorem drugiego planu, jaki ktoś miał pomyśł (albo brak) też można na to machnąć ręką.

Z niedowierzaniem patrzyłem, jak prezes po ponad dekadzie obecności spółki na giełdzie tłumaczy czym zajmuje się firma i że akcjonariusze nie wiedzą a wręcz mają mylne pojęcie o tym co robi spółka. Pokrętna to logika. Zarząd tak myśli o akcjonariuszach mając ich za kogo? Brawo.

Po prostu przypadkowi ludzi zalogowali się na Youtube w ilości 40 osób.

Historie o Fatimie, Privisie, czy projekty filmowe przypominają stare, zakurzone kożuchy wyciągnięte z szafy. Pewnie nikt nie zauważył screena z filmu „Orzeł, ostatni patrol”, który był niskobudżetowym filmem, kompletną klęską w kinach. Łatwo to sprawdzić. To jest referencja VFXów?

Prezes, nie musi być ekspertem od technologii, ale po co wypowiadać się w tematach, o których nie ma pojęcia. Mówienie, że AI pomaga usuwać o „plamach na ubraniach” kaskaderów (to trackery) powoduje, że w ten sposób zarząd traci wiarygodność. Podobnie wypowiedzi Pana Małka na temat Steama i Early Accessu – przecież pan CFO nie ma pojęcia o tym co mówi.

Oczywiście nie winą zarządu jest sytuacja na globalnych rynkach jest trudna, ale mam wrażenie, że panowie żyją w świecie, którego już nie ma. To opowieści sprzed 10 lat.

Opowiadając o wizjach jak z Grand Canarii i pomysłach na refundacje kosztów. Jeśli to dopiero się tworzy to, kiedy biedny Fanpi doczeka się na VFX.

Co do AI – prezes twierdzi, że „nie boi się AI”, ale to tylko pokazuje, jak słabo rozumie zmiany na rynku. AI w końcu zdemokratyzuje proces produkcji filmów (ogólnie kontentu), podobnie jak kiedyś uwolnienie silników do gier zmieniło branżę. Marże spadną, a konkurencja stanie się jeszcze większa.

Również rynek się zmienia – filmy kinowe produkuje się w coraz mniejszych ilościach, a po ostatnim strajku ten rynek już nigdy się nie odrodzi do ryku sprzed 10 lat. Odbiorcy wybierają inne formy rozrywki, a nawet cinematiki do gier tracą na znaczeniu na rzecz treści generowanych przez społeczności i streamerów, czy przez community growe. To tam studia inwestują zasoby marketingowe. Zarząd tego niestety nie dostrzega.

Ostatnia rzecz, bo można ten webminar rozsmarować koncertowo. A więc gry.

Ostatnie dwa tytuły Jugglera, zniknęły w tłumie. Były sprzedażową klęska, bo przy braku funduszy na marketing (a studio ich nie ma) los tej gry z dużym prawdopodobieństwem czeka podobny los.

Studio ma ogromny potencjał projektów które zrobiło przez lata, ale jeśli nie zdefiniuje się na nowo, może nie przetrwać w obecnej formie.

Panowie jest już 2025. Weźcie kogoś na pokład, kto rozumie branże, która zarządzacie a przede wszystkim patrzy do przodu.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.201.*]
    Dokładnie tak. Ten webinar jeszcze zwiększył moje wątpliwości co do przyszłości tej spółki. O kursie nie będę wspominać bo poziomy 20zl tutaj w najbliższych 2 latach nie zawitają, jeżeli w ogóle.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    juggler nie jest spółką należącą do platige
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~SFV [138.199.7.*]
    Wspominałem o grze a nie spółce. Poza tym jakie to ma znaczenie jak spółka ma 80% we wspólnej spółce tworzącą wspólny projekt. To po coś CFO o tym wspominał? Coś trzeba było powiedzieć o grach to CFO powiedział a ze z tego nic nie będzie to już inna sprawa.
    Mnie bardziej przeraza poza brakiem treści forma jak to przebiegło, smutni panowie dwaj.

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.15.*]
    @SFV

Audio i video delikatnie mówiąc słabe, ale ocenianie kogoś po temperamencie to prostactwo albo urażona duma! To nie konkurs piękności! Już byli w spółce weseli artyści w zarządzie i jak to wyglądało gdy branża kwitła to ja doskonale pamiętam choć wtedy byłem akcjonariuszem tylko z doskoku na kolejne kółeczko!
    Nie podobało mi się to że nie udzielali odpowiedzi na niektóre pytania, a wyświetleń na tą chwilę jest już 222.Mnie to akurat nie dziwi w przeciwieństwie do ciebie bo przecież sporo ludzi w robocie i nie mają możliwości obejrzenia na żywo.
    Rynek się zmienia to fakt ale przecież PLI stawia głownie na VFX dla streamerów i to być może w kilku sezonach jeśli wypali Otherland!
    "Panowie jest już 2025. Weźcie kogoś na pokład, kto rozumie branże, która zarządzacie a przede wszystkim patrzy do przodu."
    Może nie pisz tego na bankierze tylko napisz do trzech właścicieli bo to oni decydują kto zarządca ich majątkiem!
    Nie jestem zbytnio zadowolony z całej sytuacji, ale biorę pod uwagę, że skoro dwa znaczące studia pasły to faktycznie otoczenie było i jest bardzo ciężkie i nie wiem czy to fart cy przezorność Żbikowskiego że nie poszli mocniej w VFX których nie było i nie ma!

A USD/PLN już 4,16 :)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~SFV [93.190.140.*]
    Mylisz pojęcia., Napisałem o tym jak to wyglądało i to ma się nijak do dumy czy prostactwa. Tobie mogło się podobać, dla mnie to dwóch zagubionych smutnych panów bez energii i pomysłu.
    Jak prezes wspomina projekt Miasto ruin sprzed 10 lat, jako przykład działania w sektorze kultury to wybacz, albo te bajki o strategii developmentowej.

Inna rzecz. Wyszedł nowy teledysk Quebo Futurama 3 - zrobiony przez Andrzeja Dragana całkowicie w AI. To jest dokładnie to co pisałem i demokratyzacji tworzenia kontentu. Czy zwykłym śmiertelnikom przeszkadza brak detalu jak to określił prezes mówiąć o AI - otóż nie. Liczy się kreacja, szybkość tworzenia. Zgadzam się z tym co Dragan napisał- to już droga tylko w jedna stronę.

Btw. Gdybyś Ty widział jakie stawki maja strimingowe sieci na produkcje (i to jeszcze w tej części świata) to byś tak radośnie nie czekał, ale czekaj na VFX. A z jakiego powodu chociażby Witcher wygląda jak wygląda, pewnie nie skojarzyłeś, że tam też umieją liczyć.

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.15.*]
    Fajnie, że mamy znawcę branży od kuchni na forum. Czemu Sikora i Sawko nie wezmą cię na prezesa? Nie szanują swoich pieniędzy? dziwne, co? A może jednak inaczej to widzą niż ty? Rzadko, który prezes zna swoją firmę od podszewki chyba, ze ją sam tworzył. Tu prezes to jest od trzymania fantazji wesołych artystów co to brali wszystko do roboty nie licząc kosztów i ewentualnych zysków. Do trzymania w ryzach własnie smutni panowie jak ich nazywasz są potrzebni! Ok ja czekam ty nie czekaj is serio nie martw się o kasę moją i innych ludzi....
    Zobacz na jak Żabce ubrano ulice poprzez OFE i PPK i drobnych bezpośrednio! Wcześniej na Allegro i Pepco i .... wielu, wielu innych.

p.s i czytaj ze zrozumieniem o moim zadowoleniu lub jego braku :)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~1234 [95.155.113.*]
    Haha! Bialo, Ty to jestes czasem smieszny a czasem zalozny. Facet tu pisze sensowne podsumowanie, ale to nie pokrywa sie z Twoim i Fanapli urojeniami i odrazu musisz sie wystukac te swoje dyrdymaly, haha
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Vlad [80.66.69.*]
    bialocostamcostam "prezes to jest od trzymania fantazji wesołych artystów co to brali wszystko do roboty nie licząc kosztów i ewentualnych zysków"
    zwyczajni artysci nie mieli wplywu ani na zlecenia, ani na koszta ani tym bardziej na zyski,
    moze to raczej towarzystwo wzajemnej adoracji artysci-koledzy polozyli jakosc koszta/zyski
    (patrz. ten gniot wiedzmin dobrze ze juz przerwany)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.176.*]
    A walnij se jeszcze z 10 postów ze dwóch trzech nicków przez VPN xD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.201.*]
    Bialocz czy fanpli nie mają żadnych argumentów oprócz że będzie lepiej bo może jakiś projekt bądź bo konkurencja też słaba - niewiele się to merytorycznie różni od wpisów negatywnych tutaj które pokazują że branża się zmienia i zdecydowanie będzie trudniej PLI i innym, wystarczy spojrzeć na jakikolwiek research branżowy.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~SFV [37.19.205.*]
    Szanowny Bialoczerwony

W sumie mógłbym zapytać Ciebie o to samo. Czemu panowie Sikora i Sawko nie zatrudnili Cię w zarządzie jak masz tak wspaniałe wizje i znajomość rynku?
    Może akcjonariusze złoża petycje do zarządu, w końcu taki optymista byłby jak złoto. Staram się pisać racjonalne argumenty, Ty fantazje i tak średnio pogadamy.

Co do AI to jeszcze pamiętam taką rzecz. Tu pisze do Pana Karola być może przeczyta, być może nie.

Znam te opinie z USA, że klienci nie chcą AI, bo prawa i w ogóle AI w biznesie to jest fe. Jeśli pan to powtarza i w to wierzy to niedobrze, ale zakładam, że to narracja na potrzeby akcjonariuszy.

Jeśli coś się da zrobić taniej i szybciej to nikt nie będzie robił drożej i dłużej. Coca Cola zrobiła nowa reklamę świąteczną i podpisała jak podpisała. Marki modowe, które podobnie. Da się? Da się. Adobe też podaje, że płaci twórcom. Rynek to błyskawicznie zweryfikuje i zoptymalizuje, gdyż to gigantyczne oszczędności i tu wg mnie nie ma odwrotu. Cash is king.

A co z Chinami, Azja, Indiami, gdzie jest generowane mnóstwo kontentu. Tam ktoś będzie się takimi kwestami przejmował, czy raczej tym, że jest taniej.

Czy uważam ze AI jest dla Platiga zagrożeniem? Ogromnym, w kwestii marżowości i zmiany rynku, ale też szansą na transformację. To już większy temat nie na to forum.

Prawda też jest taka, że w każdym pitch decku Platiga i każdego studia, są referencje innych grafików/studiów, concept artyści na potęgę zrzynali dawniej z CGChannel, CGtalka, teraz z Artstation, Pineresta. Czym to się różni od AI? Tym, że AI przyśpiesza nudną robotę.

Bialoczerowny pewnie nie znasz tych serwisów a widzisz mógłbym Ci napisać historie ich powstania.  
    Wybacz ale nigdzie nie napisałem, że jestem mądrzejszy niż prezes czy Małek i że mam jakiekolwiek wizje. Opieram się tylko na wycenie spółki i na tym co przedstawia zarząd oraz biorę pod uwagę, że jednak ten kryzys był i jest i to nie jest mój wymysł. Nie jestem też jakimś nadwornym optymistą i doskonale zdaję sobie sprawę z zagrożeń ale i szans! Ja mając wątpliwości pytałem o nie podczas webinaru. Ty nie mając wątpliwości tylko jak twierdzisz wiedząc nie pokusiłeś się żeby zapytać o to i owo w konkretnych pytaniach?

Co będzie za 5 lat? Co za 10 lat? A kto to wie....
    Nie neguję twojej znajomości branży tylko ocenę pracy prezesa. Na mojego szefa też większość kadry mi podległej narzeka bo oni wiedzą lepiej jak prowadzić firmę przynajmniej tak im się wydaje bo znają naszą robotę od dołu. Tylko, że prezes nie musi jej znać. ma ogarniać dyscyplinę finansową, dyscyplinę i atmosferę pracy, koordynować pracę podległych mu dyrektorów czy managerów,, reprezentować firmę na zewnątrz jeśli branża w której działa tego wymaga, wdrażać strategię itd itd
    Dla mnie to swego rodzaju zakład, zresztą każda taka inwestycja to zakład bo kto miał pewność kilka lat temu, że Bloo odniesie sukces? Kto miał pewność kilkanaście lat temu, że MCI odniesie sukces? Kto miał pewność kilka lat temu, że SFD odniesie sukces? Itd, itd. Niewielu! Oczywiście wielu firmom się nie udało...

To że jesteś grafikiem to czuć. Podejrzewam też, że byłym pracownikiem PLI bo nikt tu na forum nie napisał o Żbikowskim "pan Karol".
    Dzięki za altruizm, że próbujesz chronić mnie innych przed stratą kasy.Serio nie żartuję dzięki za twój czas i że ci się chce :)

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: zumwalt [31.182.240.*]
    Niestety SFV ma rację. W pełni zgadzam się z poniższym:

‘Studio, które szczyci się przynależnością do światowej czołówki, nie potrafi zorganizować profesjonalnie wyglądającego wydarzenia. Dźwięk jak z beczki, a przedstawiciele zarządu sprawiali wrażenie zmęczonych i zmuszonych do udziału w spotkaniu. Panowie jakby zostali wyciągnięci ze starego klaseru ze znaczkami.
    Jak można przygotować taki kadr z Panem Małekiem jako aktorem drugiego planu, jaki ktoś miał pomyśł (albo brak) też można na to machnąć ręką.
    Z niedowierzaniem patrzyłem, jak prezes po ponad dekadzie obecności spółki na giełdzie tłumaczy czym zajmuje się firma i że akcjonariusze nie wiedzą a wręcz mają mylne pojęcie o tym co robi spółka.’

A wystarczy podpatrzeć jak to robią chłopaki z CDR....

Moje przemyślenia po webinarze:

1. Własne IP
    Podczas webinaru Prezes podkreślił, iż podstawowa działalność grupy to działalność serwisowa (usługi dla podmiotów trzecich). W pełni się tu zgadzam. Nie znaczy to jednak, że nie należy wchodzić w nowe obszary jak w przypadku Amazona z 1P do 3P i AWS, czy w przypadku firmy Neuca z hurtu w produkcję leków i badania kliniczne. Wg mnie zasoby kapitałowe Platige są na tyle ograniczone, iż wchodzenie w segment gamingu było złą decyzją. Działalność ta powinna być wygaszana. Zdecydowanie lepszym wyborem byłoby postawienie na rozwój własnego contentu zaczynając od animacji a w perspektywie kilku lat tworzenie filmów/seriali.

Głównym problemem działalności serwisowej jest brak możliwości skalowania. Jedną z największych zalet Internetu jest to, iż umożliwił dystrybucję dóbr cyfrowych przy niemal zerowym koszcie oraz zredukował do niemal zera koszt krańcowy produkcji każdego kolejnego produktu potencjalnie zwiększającego przychód.

Dlatego też, Platige powinien rozwijać swój content. Tak jak to robą Ghibli, Pixar, Marvel i A21. Platige został założony w 1997 roku, Google w 1998 a Facebook/Meta w 2004. Nie trzeba być wielkim analitykiem aby stwierdzić, iż Platige drepcze w miejscu. Na webinarze Prezes stwierdził, iż jedynym projektem Platige, który dał możliwość partycypacji w zyskach był Budda. To zdecydowanie za mało. Zarząd musi postrzegać Platige nie tylko jak dentystę, który zarabia swoim czasem, bez możliwości upside, a trochę bardziej jak MrBeast’a gdzie własny, skalowalny content przyciągnie widzów. Poza tym, nie wydaje mi się aby taki Jimmy Donaldson narzekał na strajki i kryzys w branży. Tak więc moja rada dla Zarządu: rozwijać działalność serisową oraz tworzyć swój content ala: Arcane, Edgerunners, Secret Level.

2. Gen AI
    Prezes stwierdził, iż Gen AI nie stanowi dużego ryzyka dla działalności Platige. Nie zgadzam się z nim do końca. Konkurencją dla Platige nie są modele typu Sora i Runway a nowopowstające studia, dla których Gen AI będzie podstawowym narzędziem pracy. Jest wiele prawdy w tym co mówił Prezes, iż obecna sytuacja w branży jest taka, iż najwięksi zleceniodawcy nie zezwalają na używanie Gen AI w tworzeniu produktów ze wzgledu na problem z ochroną własności intelektualnej. Nie znaczy to jednak, iż to się nie zmieni. Na powierdzenie cytat z wypowiedzi Sony Pictures CEO: "We'll be looking at ways to use AI to produce films for theaters and television in more efficient ways, using AI primarily."

Sprawa w tym temacie jest na złożona ale moja rada dla Zarządu: dwie lektury ‘The Innovator’s Dilemma’ i ‘Only The Paranoid Survive’ oraz rozmowa z Tim Sweeney (nie można sobie wyobrazić osoby bardziej zorientowanej w przyszłości branży; na pewno da się to załatwić).

3. Projekt “Halny”
    Platige to nie tylko Zarząd oczywiście. Przydałoby się przewietrzyć, jak w tytule, całe towarzystwo. Eldorado na rynku się skończyło. Platige jedzie na stracie. Nie zamierzam tu niczego sugerować ale medytacje i yoga naszych Artystów tu raczej nie pomogą….Zacząłbym tu od zaznajomienia ich z lekturą MrBeast Memo.

4. Wycena
    Przezes twierdzi, i ja się z tym zgadzam, iż obecna wycena giełdowa spółki nie odzwierciedla jej wartości. Weźmy jednak dla porównania inne spółki z GPW o podobnym poziomie sprzedaży:

• Grupa Recykl; przychody (ttm) 136 mln; zysk netto 13,4 mln; kapitalizacja 124 mln
    • Mex Polska; przychody (ttm) 100 mln; zysk netto 3,4 mln; kapitalizacja 33 mln
    • Platige; przychody (ttm) 130 mln; strata netto 9,4 mln; kapitalizacja 38 mln

Patrząc na powyższe liczby nie można jednak stwierdzić iż Mr. Market jakoś nadzwyczaj depresyjnie wycenia Platige. Tak wyglądają fakty. Nie znaczy to jednak, iż obecna wycena Platige dyskontuje prawidłowo możliwe scenariusze w horyzoncie powiedzmy pięciu lat. Osobiście widzę w spółce duży potencjał i szansę na znacznie lepsze wyniki wynansowe. Będzie to jednak wymagać wiele wysiłku od Zarządu, głównych udziałowców oraz pracowników… oraz wyrozumiałości inwestorów. Jeden trzyma za Was kciuki. Excelsior
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.51.*]
    Może dlatego po odsłonie przez 200 osób, material zakopano na dobre. Serio, pierwsze co jak popatrzyłem to zadałem sobie pytanie czy oni są poważni. Klasyczna niszowa spółka z zapomnianego przez Boga NC, na smutnym webinarze nagrywanym kalkulatorem. Firma zajmująca się produkcją i podprodukcja. Dramat. Nawet jakby ktoś chciał się przekonać do spółki to raczej zrobili wiele, by tak sie nie stało. Nie mówię oczywiście o fanatykach Platiga, zbiasowanych bez względu na wszystko. Zero energii i jakości w materiale. Niby myśl przewodnia taka, że raczej powolutku coś więcej zacznie tej roboty spływać, redukcji więcej nie powinno być, tylko jak pamiętam rok temu z takim samym optymizmem patrzyli w przyszłość. Jakoś niespecjalnie przekonali mnie, ze kontrolują sytuację. Pożyjemy zobaczymy, podtrzymuję co twierdziłem. Słaby 4q i słaby 1q przed spółką.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~gluś [37.143.129.*]
    Słabe wyniki w 4q i 1q.
    To znaczy jakie?
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.51.*]
    Ujemna rentowność przy spadających przychodach rok do roku. Dokładnie to samo co miałeś w kilku kolejnych kwartałach. Wciąż mają zbyt mało roboty. Wpływające przychody z Wiedźmina tego nie zmienią.
    Prawie 13 mln zl z 22.11.2024 też nic nie zmieni? Hmmm poczekamy, zobaczymy
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Jachu [193.111.166.*]
    AI - ewidentnie rynek wycenia to jako ogromne zagrożenie dla spółki, nie ma co z tym dyskutować.
    Umocnienie złotego w średnim terminie - też wpływa na wycenę (tak wiem że ostatnio się osłabił i myślałem że to pomoże kursowi, lecz d... a
    Brak zleceń
    brak rentowności i dochodów...
    Dajcie jeszcze jakiegoś trupa z szafy...
    ogólnie dużo już jest w cenie, czy może być gorzej? Pewnie może, ale myślę, że powoli to dno się uklepuje, mam nadzieję, że w średnim terminie już długo nie zobaczymy tych poziomów... Kółeczko warto tu zaczynać w mojej subiektywnej ocenie.
    cyt
    ''Wciąż mają zbyt mało roboty. Wpływające przychody z Wiedźmina tego nie zmienią'
    roboty mają dla zespołu adekwatnie
    tylko tu chodzi o zlecenia bardziej jakościowe - mam na myśli marżę
    bo mając mało tych najbardziej rentownych to aby nie zmniejszać dalej personelu brali zlecenia na niższej marży
    np coś z reklamy zamiast np vfx
    to cena jaką ponoszą za utrzymanie tzw ''masy krytycznej'' zespołu czyli ok 350 osób
    bez takiej wielkości przestaliby się liczyć jako serwis mogący starać się o najbardziej intratne zlecenia z fabryki snów
    oraz z sektora cinematików jak to ostatnie dla cdr dotyczące kontentu do gry
    PLATIGE IMAGE S.A.: Otrzymanie zamówienia na wykonanie utworów audiowizualnych - Bankier.pl 
    jak dotąd cdr współpracował w tym temacie z goodbuy kansas, ale szwedzi wypadli z gry i najlepszym wyborem od unreala okazało się rodzime studio z warszawy
    ps> prezes powiedział na webinarze, że rynek się ożywia i coraz więcej jest zapytań oraz przetargów z tych nabardziej pożądancyh obszarów

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~GoodByeKFan [185.2.28.*]
    bajki opowiadasz , po odplywach wiem ze moze maja z 1/6 tego co deklarujesz
    chyba ze liczysz b2b i powywalanych ale tak każdy moze sobie liczyc ze ma dziesiatki i tysiące a nie ma
    reszty nie neguje choc wiem ze nie bylo tam typowych gamedewowych kadr
    Coraz lepsi spece na forum. Ot nowość, że w Platige nie ma kadr gamingowych :)
    Ale wiesz geniuszu, że do zleceń VFX b2b też są liczeni?
    Analizy, goni analizę ale jakoś nikt nie pochyla się nad pozycją Platige przy poważnych kłopotach dwóch studiów ze światowego TOP5 :)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~epsztajn [193.56.254.*]
    może tak samo mają tylko "optymalizacje kosztów" xD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.48.*]
    To trzeba było się pochylać, a nie od roku czasu zakłamywać rzeczywistość. Kiedy wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały, że nie dzieje się najlepiej było bezrefleksyjne powtarzanie frazesów i zero krytycznego spojrzenia. Jakby zle moce próbowały odebrać czarodziejskie kryształy. Teraz z ręką w nocniku będzie szukanie wymówek. Tak samo można analizować PLI przez pryzmat indeksu NC, który wierci w mule poniżej dna. Łatwo mi sobie wyobrazić, że kiedy skończy się wojna napłynie kapitał, który to wszystko dmuchnie, w tym tę spółkę. I tu też bym upatrywał szans na odrobienie strat. Tylko to znowu takie gadanie na marginesie. I czas na nie był wcześniej. Teraz niektórzy mają 100-200% do odrobienia.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Qwerty [80.238.117.*]
    Uśrednij, jak liczysz że odrobisz licząc na odbicie kursu, z niższą średnią szybciej wyjdziesz na break event
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    Bo Fanpli nie zna tej branży tylko jest dobrze poinformowany przez chodzenie na walne i powtarza bezrefleksyjnie co tam usłyszał.

Bialcz widzi też wszędzie spiski, że magiczna siła odbiera akcje perełki, nie dostrzegając że PLI prawdopodobnie przespało swoją szansę i perełka już nie będzie, ale ma zrywy obiektywności. Po nich jednak wraca do bronienia spółki, dla mnie syndrom zakochania w spółce.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.216.*]
    No wiesz Breton ty uważasz, że nie będzie perłą. Ja nadal, a nawet jeszcze bardziej uważam, że będzie z kilku powodów.

breton - choć zwracam się przykładowo do niego to treść praktycznie dotyczy wszystkich poharatanych
    przez notowania spółki - co wpływa na trzeźwy osąd i spojrzenie obiektywne na pli, jej wycenę i możliwości
    chwaliłeś się, że sprzedałeś po 20 zeta ale i tak na stracie
    i widzisz dopóki siedzisz na kasie i stawiasz pesymistyczne scenariusze dla spółki
    to stratę masz realną
    jaki trzeba mieć brak obiektywizmu kiedy spółka spada o połowę i nadal jest zbyt drogo?
    dzieją się rzeczy nieprawdopodobne jak się spojrzy na wycenę, jaką funduje platiżowi zaścianek banana
    kiedy zlecenia jak ostatnie, pewnie to polaris od cdr?
    są razem: 4% i 9% warte ok 19 mln zł i dwa takie to więcej niż obecna kapitalizacja spółki!
    ale, ok breton masz swoje przemyślenia choć osobiście uważam, że dla ciebie zawsze będzie za drogo do momentu
    aż zdecyduje za ciebie ''ktoś'' i razem z instynktem stadnym nie wykluczam, że odkupisz drożej niż oddałeś
    bo statystyka na to właśnie wskazuje
    cóż to inwestowanie behawioralne oparte na strachu i emocjach bez konkretnej wiedzy i analizy AF o podstawach merytorycznych
    to powoduje wypaczony , subiektywny obraz spółki kiedy nie widzimy jej potencjału, o co walczy i w jakim jest punkcie?
    typowa bessa, ale przecież na rynku takiej nie mamy, czemu więc w wypadku pli?
    a może to indoktrynacja o jakiej wspominał b-cz?
    spółkę postrzega się wyłącznie przez jej zachowanie - w tym wypadku mało mające wspólnego z sytuacją fundamentalną i potencjałem platige
    co tam walne, co tam raporty, co tam duże kontrakty i webinary ?
    hehe, samarytanie i forumowi analitycy to kwintesencja prawdziwej wiedzy o platige image?

ps> tak nisko to kurs był wiele lat temu przy o połowę niższych przychodach niż obecnie, a sama spółka już biznesowy dołek zaliczyła i można się pokusić o dobre prognozy od najbliższego kwartału - analizując jakie zlecenia właśnie mają na tapecie?

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~TraderNC [176.126.83.*]
    Witam to mój pierwszy i ostatni wpis tutaj bo nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji
    FanPli dzięki za informacje z walnych bo wątki czytam już od dawna, a B-cz za twoje posty choć niestety z diagnozą kursu nie trafiłeś, ale myślę podobnie nt. core biznesu. Luzik. Dadzą radę i będzie dobrze!
    Platige obserwowałem już od kilkudziesięciu miesięcy ale na zakupy byłem gotowy od niedawna. Uznałem że ceny 20-22zł będą atrakcyjne. Kupiłem nawet pakiet startowy, ale zaraz zaczął się zjazd i wstrzymałem zakupy! Potem większy pakiet dobrałem po 14-15zł. Trochę przeliczyłem się jednak, że to koniec spadków, że nawet fundy nie będą tak bezmyślnie sypać. Jednak leciało dalej i dziś mamy okolice 10zł! Ostatnie zakupy za mną i portfel mam pełen. Średnia to 13,1zł! Zaraz ktoś napisze, że już jestem w plecy. Chwilowo tak, ale wiem że tylko chwilowo.
    Jeśli ktoś pisze i próbuje komuś wmówić, że teraz jest drogo to ma coś nie tak z głową. A jeśli nie jest drogo to jest tanio. A kiedy kupujemy papier? Gdy spółka jest cacy czy gdy ma kłopoty i zaczyna z nich wychodzić? Fakt Platige miało jakieś przejściowe kłopoty lecz moim zdaniem zaczyna się znowu skok w rozwoju. Bajki o AI to proszę zostawcie dla siebie bo nie wiecie o czym piszecie. Możecie sobie robić w AI filmy rodzinne z wakacji lub z komunii, a nie cinematiki czy VFX!
    To ostatnie duże zlecenie jest pierwszym tak dużym w historii spółki i pierwszym na którego zrobienie zostało tak mało czasu. Czy sobie poradzą? Moim zdaniem tak, choć z zyskiem może być ciężko, ale nie mam wiedzy jak jest z pilnowaniem kosztów przy takich ekspresowych zamówieniach. Dolar też na korzyść! 6 etatów na Kanarach już prawdopodobnie obsadzonych. Skąd wiem? Z internetu, kto szuka ten znajdzie! Czemu kurs tak nisko? Bo jakiemuś fundowi wskaźniki czy jak to tam się zwie kazały sprzedawać wiec sypią bez umiaru wszak to nie ich kasa, a ja dzięki nim kupiłem sobie niedrogo fajną firmę. Zresztą nie pierwszy raz muszę podziękować żelkom z fundów za taki prezent! Ile to już razy gdy finansowi wyprzedali akcje zaczynał się prawdziwy trend wzrostowy...
    Czy w 4Q będzie już progress przychodów tego nie wiem czy w 1Q2025 tego też nie wiem, ale są spore szanse że tak.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.216.*]
    @TraderNC

Miło.... Gratuluję średniej. Moja na razie niewiele powyżej 18zł, ale czekam jeszcze na grosz by zrobić ostatnie zakupy wtedy ciutkę spadnie poniżej 18 złociszy....
    No wiesz, staram się nie przewidywać kursu bo to wróżenie z fusów! Nigdy nie wiesz komu puszą np lewary abo kiedy TFI będzie musiało sypać.... Tym bardziej na tak mało płynnej spółce!
    Co do core biznesu to cały czas uważam, że PLI ma przed sobą super perspektywy. i czas to pokaże. Dlaczego? Zostawię to dla siebie.... Tylko samo to, że są w TOP5 ale 2 spółki z tego grona mają poważne kłopoty to jest mega szansa! Liczę też że w tym roku wreszcie dogadają szczegóły nt. "Otherland" no i zrobią wreszcie tę "Fatimę", tyle ze myślałem, że pójdą raczej w wersję kinową, ale rozumiem, ze nie chcą podejmować ryzyka i trafi do streamingu.

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [45.12.223.*]
    ogrzewane kotlety sprzed 8 lat.
    niezaprzeczalnie kiedys bylo lepiej dobry team a nie przypadkowi freelancerzy z lapanek
    rozwojowo tez odbija sie to wszystko od sciany do sciany, od euforii po otrzezwienie
    moim zdaniem formula nadal do wypracowania
    I kolejny post o freelancerach.... Oj dużo Was musieli zwolnić, a tym co zostali przykręcić śrubę.... W MOV i 11Bit podobno mają wypracowaną formułę... Można kupić akcje i iść do nich do roboty ;) Takie dwa w jednym jak kiedyś w szamponie WASH&GO :)

Gdybyś rzeczywiście był potencjalnym albo aktualnym akcjonariuszem to raczej byś przyklasnął, że zrobili prządek i zaczynają kontrolować koszty i dwa razy oglądają każdą złotówkę przed jej wydaniem!!!
    Zapraszam na pokład jak już wypracują tę magiczną formułę :)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [45.12.223.*]
    slyszalem ze sa jakies ruchy robaczkowe widac czuc tutaj ze jest nerwowo)))
    tak sie zastanawiam ze moze po latach pychy odrobina pokuty tez nie zaszkodzi, co?
    zycze dobrego kombinowania.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~AxisKansasPlatige [94.240.9.*]
    Zgadzam się, że prezes Żbikowski trafnie opisał działalność Platige Image, precyzyjnie definiując obszary takie jak VFX, cinematyki, postprodukcja i produkcja. Jednak jego wypowiedzi na temat międzynarodowych zachęt finansowych dla przemysłu filmowego budzą poważne wątpliwości.

Twierdzenie, że terminy "tax incentives" (zachęty podatkowe) i "cash incentives" (zwroty gotówkowe) są stosowane zamiennie, świadczy o braku zrozumienia kluczowych mechanizmów finansowania produkcji filmowej. Zachęty podatkowe polegają na obniżeniu zobowiązań podatkowych producenta, co może zwiększyć budżet filmu. Natomiast zwroty gotówkowe to bezpośrednie refundacje części poniesionych wydatków, które nie wpływają na skalowanie budżetu, lecz redukują koszty produkcji.

Przykłady takie jak "Blade Runner 2049" kręcony na Węgrzech czy "Gra o tron" realizowana w Wielkiej Brytanii pokazują, że atrakcyjne systemy zachęt finansowych przyciągają duże produkcje do konkretnych krajów. W Polsce, mimo wprowadzenia systemu zwrotów gotówkowych, poziom wsparcia jest stosunkowo niski, a jego struktura może nie być wystarczająco konkurencyjna w porównaniu z innymi krajami.

W mojej ocenie, rozwój sztucznej inteligencji (AI) i nowych technologii doprowadzi do drastycznej redukcji usług świadczonych na rzecz gier klasy AAA. W efekcie, zapotrzebowanie na "talent w serwisie" ulegnie znacznemu zmniejszeniu, na co panowie Żbikowski i Małek nie mają wpływu.

Ponadto, spółka nie planuje rozwoju własnej produkcji ani tworzenia własności intelektualnej (IP). Zarząd nie rozumie międzynarodowych realiów finansowych produktów kreatywnych i nie ma pomysłu na przekształcenie firmy usługowej w podmiot produkujący własne IP. 

Żeby robić własne IP to trzeba mieć cash i to cash który można stracić w razie nieudanego projektu. Platige na razie takiej kasy nie ma. Spółka zrobiła już ADoL który okazał się niewypałem kasowym. Pewnie poprzez słaby marketing ale głownie moim zdaniem przez temat jaki wzięto w nim na tapetę. Fatima kolejna wtopa. Spółka ledwo co przetrwała tamte zawirowania, więc na razie stawia na mniejsze ryzyko ale i mniejszy zysk! Więc to nie jest tak,że spółka nie ma pomysłu na własne IP!!!!
    Gdy wypali Otherland będzie mega!
    Ciągle nikt nie pochyla się,że te 100-120 banieczek z Axis jest do podziału....
    Axis z lipca 2024:
    "„Wiodące szkockie studio animacji i efektów wizualnych upadło, a ponad 160 osób straciło pracę.
    Axis Studios tworzyło treści dla BBC, Netflixa i gigantów gier wideo Blizzard i Activision ze swojej siedziby w dzielnicy Finneston w Glasgow.
    Jednak firma rzekomo miała „poważne problemy z przepływem gotówki” z powodu połączenia spadku liczby projektów i rosnących kosztów pracy.
    Administratorzy Interpath Advisory potwierdzili, że 162 pracowników natychmiast straciło pracę, a cztery osoby zostały zatrzymane, aby pomóc w likwidacji firmy, która powstała w 2000 roku”.

Kansas z listu do akcjonariuszy 08.11.2024
    3Q2024:
    Przychody: 16,4 mln zł
    Ebitda (- 2,1 mln zł)
    "„Rynek gier rozwija się dobrze i wierzymy, że branża filmowa i telewizyjna będzie od przyszłego roku wymagać więcej usług VFX. Robimy ciągłe postępy w rozwoju naszych zysków, zgodnie z oczekiwaniami. Widzimy, że przychody* rosną teraz po ostatnich wygranych zamówieniach i spodziewamy się pozytywnego wyniku i dalszej poprawy przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej w czwartym kwartale 2024 r. Biorąc pod uwagę nasze nowe zamówienia i nasze oczekiwania dotyczące dalszej stabilizacji rynku, uważamy, że kapitał obrotowy firmy jest wystarczający
    Ogólnie rzecz biorąc, widzimy większą stabilność i aktywność na istniejących rynkach w przyszłości, zarówno w USA, jak i Europie. wiarygodny do finansowania dalszej działalności firmy. Nasze perspektywy finansowe, które zostały zaktualizowane w poprzednim kwartale, pozostają na bieżący rok obrotowy ze sprzedażą netto w wysokości 170-180 mln SEK i EBITDA w wysokości -30-40 mln SEK. Oznacza to, że osiągniemy dodatni EBITDA. Na podstawie ostatnich zamówień, utworzenia naszego joint venture w Indiach w połączeniu z poprawą rynku, utrzymujemy nasze cele finansowe na 2025."

"CEO Stefan Danieli rezygnuje z Goodbye Kansas Group
    Dyrektor pozostanie w firmie przez dziewięć miesięcy, aby wesprzeć poszukiwania nowego lidera, które według zarządu już się rozpoczęły
    CEO Goodbye Kansas Group Stefan Danieli ogłosił swoją rezygnację. W ciągu ostatnich dwóch lat Danieli pomyślnie zakończył strategiczną transformację, wprowadzając kompleksową zmianę w kierunku strategicznym, strukturze finansowej i zarządzaniu kosztami Grupy."
    Oni są tam gdzie PLI było przed Żbikowskim gdy pan Gamrot ( o ile dobrze pamiętam nazwisko) robił porządki w grupie.
    O ile mniejszą produkcję ma Kansas r/r i jak to wygląda za ostatnie 5 lat? Nie wiem i nie che mi się szukać, ale ich kłopoty są na ręką Platizowi! Napisałem do nich maila, że AI zabierze im pracę i pan Mietek będzie robił za nich to szybko i taniej siedząc w garażu z panem Felkiem? Dodałem tez że dziwię, się że nie wiedzą o tym bo fachowcy bankierze twierdzą że AI zmiecie Platiza i Kansas i inne studia XDXDXDXD
    Oczywiście podałem linka do forum zeby też pośmiali się przy porannej kawie :D
    Akcji coraz mniej....
    kansas przejęli hindusi a jaki poziom mogą mieć kompetencji to może troszkę światła rzuci animacja z tamtego akurat kierunku:
    Quo Vadis – recenzja filmu. Męczennictwo widza - Popkulturowcy 
    co zaś do AI poruszonej w tematach to zastanówcie się czy naprawę jest tak mądra?
    poziom sześciolatka?!
    ''I oto w badaniach nad sztuczną inteligencją przychodzi profesor Michał Kosiński i zadaje różnym, wielkim modelom językowym, prostszym i bardziej złożonym, nowszym, te pytania. I w swojej pracy od razu w pierwszym podsumowaniu pisze, że najnowsze modele są na poziomie sześcioletniego dziecka. I to od razu u zwykłych ludzi budzi poważne refleksje. Co to dla nas tak naprawdę oznacza? Czy to jest droga do świadomości?''
    Michał Kosiński: Cieszmy się sztuczną inteligencją, póki możemy - RMF 24 
    chodzi to o zrozumienie perspektywy innych osób
    >> zagrożenie ale i duża szansa....
    ps> i dziś człowiek przynajmniej nie potrzebuje takich masakrycznych ilości energii jak sztuczydło....
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.76.*]
    Widzę bialoczerwony, że nowa wersja krąży po forum. Jeszcze wczoraj uparcie twierdziłeś, że ciemne moce zaniżały przed odpalem. A dzisiaj już jakiś fundusz musiał się skrócić, bo mu wskaźniki tak wskazywały. Forum wszystko przyjmie, co?
    Może wskażesz gdzie pisałem o odpale, żeby nie wyjść farmazona? Dasz radę? Zobaczymy twoja wersję. 4Q2024 i 1Q2025 i te spadające przychody i zyski. Skoro nie rozumiesz jak to się odbywa to ja ci tłumaczyć za darmo nie mam zamiaru bo nie jestem przedszkolanką panie Białoczarny :)

"Przed odpałem" xD
    Nie każdy postrzega spółkę infantylnie. Zła spółka bo kurs spada, dobra bo rośnie, ale na bankierze to normalność xD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.53.*]
    Cały czas piszesz, że kurs będzie wyżej, niż te poziomy sprzed zaniżania. Więc po co udajesz to święte oburzenie? Jeszcze pisałeś to w oczywistym kontekście, że grubszy kapitał, instytucje wykorzystują sytuację i celowo dokładają do pieca zaniżając i zbierając od nieświadomych posiadaczy platizowych diamentów. Każdy kto czyta to forum chociaż pobieżnie sam może ocenić czy dałem radę udowodnić coś co jest oczywistością. Zbulwersowałeś się, a mnie zwyczajnie rozbawiła ta lekkość z jaką przyjąłeś za pewnik nową, zupełnie inną narrację. I na marginesie dla mnie scenariusz, że ktoś większy podsypywal, nie patrząc, że to taka perła, jest o wiele bardziej realny, niż to dotychczasowe pisanie, że to tylko sztuczne zaniżanie w powiązanych transakcjach.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.89.*]
    I jeszcze jedno. Wycieczki o tym kto traktuje spolke infantylnie również niech ocenią inni. Ja nie oceniam jej, bo kurs spada. Ja oceniam spółkę po wynikach, w przeciwieństwie do ciebie. Kupiłem tę spółkę w 23 roku. Zacząłem tu pisać, kiedy to co czytałem stało w sprzeczności z tym co widzę i jak oceniam sytuację. Wbrew temu co pisaliście wywalilem znaczącą część. Dalej mam pakiet i nie zakłamuje sam siebie.
    Serio? Wycieczki osobiste? Wskaże mi gdzie pisałem o odpale, żeby nie wyglądało to na wycieczkę osobistą i farmazony?

No dawaj ten mój odpał!!! no chyba, że inaczej rozumiemy to słowo...

nie warto wszystkiego dotyczącego platige postrzegać jako czarno-białego
    trzeba zapomnieć o prehistorii i skoncentrować się na tu i teraz oraz przyszłości
    mnie też notowania poharatały ale, nie będę biadolił co było kiedyś?
    tylko zadaję sobie pytanie: przed jaką szansą stoi dziś spółka?
    nie zapominam, że pli pracuje z ''encebeierem" w zespole sztucznej inteligencji
    aby bardziej poznać i przystosować się do odpowiedniego jej wykorzystania
    dziś platige ma śmieszną kapitalizację i w mojej ocenie warto korzystać na promocji
    co sam robię wg oczywiście posiadanych obecnych zdolności finansowych
    i to jest to co można określić - nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre
    dołek w biznesie też przyczynił się do bardziej efektywnej działalności spółki, reorganizacji i obniżki kosztów
    jakieś obrażanie się na spółkę to dziecinada, a taki zjazd jak się dokonał to w sporej mierze wynik słabej płynności i
    fanaberii osoby, która postanowiła się skrócić bez większego zagłębiania się w analizę fundamentalną
    hehe, czy to przypadek, że najwięcej rekomendacji od wszelkich analityków jest na szczycie?
    tak jak w cdr przy kursie ponad 400 zł, kupuj i kupuj....
    o biznesie nie będę truł bo zainteresowany taką inwestycją zacząć od webinaru, który wcale nie był zły
    dobry z minusem - za zbyt krótką część z pytaniami (ale w kolejnych webinarach to nadrobią),
    poprzez raporty i komunikaty
    w każdym razie, spółka postawiła sobie wysokie cele aby zdobywać duże i intratne zlecenia co już zostało zapoczątkowane
    m in poprzez catharis jaki się w segmencie wydarzył
    każdy oczywiści sam powinien zdecydować i nie poddawać się stadnym instynktom
    może mój wpis pozwoli choć jednej osobie na ileś tam, chwilkę zastanowić się - co z tym platiżem zrobić?

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [82.102.27.*]
    czasy dobrej produkcji na pewno przeminely stad moje utyskiwanie nad dawnym "fanartem"
    a tym fastfoodem jak ostatnie cinematiki pli……..generic
    enginowa papka ktora moglaby być rownie dobrze generowana online pod wybranego usera
    wiem ze do tego to wszystko zmierza masowo a niestety pli nie zalapalo sie do
    elitarnego grona produkcji wyzszych lotow, ten pociag sadze ze juz bardzo odjechal.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [31.61.180.*]
    No i kto będzie odważny i kupi??? XD
    Tak się zbiera papier. Najpierw dołuje się, a potem buja góra-dół!
    I każdy boi się dotknąć :)

O tym że fund wychodzi to pisałem już na.przelomie roku i tylko.pomylilem się że to Esalians był.
    ''ten pociag sadze ze juz bardzo odjechal.''
    Popraw ortografię i nie panikuj, najwyżej wsiądziesz na następnej stacji!
    Co zaś do vfx to miałbyś rację jakby wszystkie platformy streamingowe pobankrutowały...
    ps>hehe, brzmisz jak zwolniony i rozgoryczony hindus z goodbye kansas a potem z platiża....
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [82.102.22.*]
    alez nie, ja nie jestem waszym pracownikiem XD
    Kanzas zatrudnia fachowcow w swojej branzy, natomiast Kanzas nie zatrudnia:
    hindusow, uchodzcow oraz studentow na praktyce do "VFX" XD
    co z tego jak hindus tam rządzi
    ''Miło nam powitać NY WFXWAALA jako partnera biznesowego i inwestora strategicznego w Goodbye Kansas. Partnerstwo otwiera ekscytujące możliwości rozwoju w Azji i umożliwia nam efektywne rozszerzanie zasobów i możliwości produkcyjnych. Te ważne zmiany operacyjne w połączeniu z ogłoszonymi emisjami praw będą wspierać podróż Goodbye Kansas w kierunku rentownego wzrostu" – mówi dyrektor generalny Stefan Danieli.''
    hehe, z kansas zrobią szweckie boolywood
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~breton [81.60.167.*]
    no i jakie ma to znaczenie? Hindusi wykorzystuja Kansas na rynku indyjskim, zas nie mieszaja sie do samego Kansas i binznesu poza Indiami. Jak zwykle niewiele wiesz o czym piszesz ale zakladasz, ze Kansas to indyski bankrut i jakze by inaczej, pli jest dzieki temu jeszcze mocniejsze. Co za bzdury .
    mocno wpływa taki mariaż z hindusami na sam wizerunek, nie mówić już o poprawie kompetencji
    i jakoś pewna duża spółka zza miedzy woli już duże interesy robić z platiżem niż z kansas
    ps> a ty ciągle biadolisz i ci za drogo? chłopie, inni nie czekają aż się zdecydujesz tylko akumulują
    nie widzę w twojej dyskusji żadnych merytorycznych argumentów za krytykowaniem samej spółki
    szczególnie jej notowań i to jak się ma taki komfort, że sprzedało się dychę drożej
    i moim zdaniem 2025 może być najlepszym dla pli
    w dziejach samej spółki...
[x]
PLATIGE 0,00% 12,00 2025-10-02 16:43:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.