Niestety SFV ma rację. W pełni zgadzam się z poniższym:
‘Studio, które szczyci się przynależnością do światowej czołówki, nie potrafi zorganizować profesjonalnie wyglądającego wydarzenia. Dźwięk jak z beczki, a przedstawiciele zarządu sprawiali wrażenie zmęczonych i zmuszonych do udziału w spotkaniu. Panowie jakby zostali wyciągnięci ze starego klaseru ze znaczkami.
Jak można przygotować taki kadr z Panem Małekiem jako aktorem drugiego planu, jaki ktoś miał pomyśł (albo brak) też można na to machnąć ręką.
Z niedowierzaniem patrzyłem, jak prezes po ponad dekadzie obecności spółki na giełdzie tłumaczy czym zajmuje się firma i że akcjonariusze nie wiedzą a wręcz mają mylne pojęcie o tym co robi spółka.’
A wystarczy podpatrzeć jak to robią chłopaki z CDR....
Moje przemyślenia po webinarze:
1. Własne IPPodczas webinaru Prezes podkreślił, iż podstawowa działalność grupy to działalność serwisowa (usługi dla podmiotów trzecich). W pełni się tu zgadzam. Nie znaczy to jednak, że nie należy wchodzić w nowe obszary jak w przypadku Amazona z 1P do 3P i AWS, czy w przypadku firmy Neuca z hurtu w produkcję leków i badania kliniczne. Wg mnie zasoby kapitałowe Platige są na tyle ograniczone, iż wchodzenie w segment gamingu było złą decyzją. Działalność ta powinna być wygaszana. Zdecydowanie lepszym wyborem byłoby postawienie na rozwój własnego contentu zaczynając od animacji a w perspektywie kilku lat tworzenie filmów/seriali.
Głównym problemem działalności serwisowej jest brak możliwości skalowania. Jedną z największych zalet Internetu jest to, iż umożliwił dystrybucję dóbr cyfrowych przy niemal zerowym koszcie oraz zredukował do niemal zera koszt krańcowy produkcji każdego kolejnego produktu potencjalnie zwiększającego przychód.
Dlatego też, Platige powinien rozwijać swój content. Tak jak to robą Ghibli, Pixar, Marvel i A21. Platige został założony w 1997 roku, Google w 1998 a Facebook/Meta w 2004. Nie trzeba być wielkim analitykiem aby stwierdzić, iż Platige drepcze w miejscu. Na webinarze Prezes stwierdził, iż jedynym projektem Platige, który dał możliwość partycypacji w zyskach był Budda. To zdecydowanie za mało. Zarząd musi postrzegać Platige nie tylko jak dentystę, który zarabia swoim czasem, bez możliwości upside, a trochę bardziej jak MrBeast’a gdzie własny, skalowalny content przyciągnie widzów. Poza tym, nie wydaje mi się aby taki Jimmy Donaldson narzekał na strajki i kryzys w branży. Tak więc moja rada dla Zarządu: rozwijać działalność serisową oraz tworzyć swój content ala: Arcane, Edgerunners, Secret Level.
2. Gen AIPrezes stwierdził, iż Gen AI nie stanowi dużego ryzyka dla działalności Platige. Nie zgadzam się z nim do końca. Konkurencją dla Platige nie są modele typu Sora i Runway a nowopowstające studia, dla których Gen AI będzie podstawowym narzędziem pracy. Jest wiele prawdy w tym co mówił Prezes, iż obecna sytuacja w branży jest taka, iż najwięksi zleceniodawcy nie zezwalają na używanie Gen AI w tworzeniu produktów ze wzgledu na problem z ochroną własności intelektualnej. Nie znaczy to jednak, iż to się nie zmieni. Na powierdzenie cytat z wypowiedzi Sony Pictures CEO:
"We'll be looking at ways to use AI to produce films for theaters and television in more efficient ways, using AI primarily."Sprawa w tym temacie jest na złożona ale moja rada dla Zarządu: dwie lektury ‘The Innovator’s Dilemma’ i ‘Only The Paranoid Survive’ oraz rozmowa z Tim Sweeney (nie można sobie wyobrazić osoby bardziej zorientowanej w przyszłości branży; na pewno da się to załatwić).
3. Projekt “Halny”Platige to nie tylko Zarząd oczywiście. Przydałoby się przewietrzyć, jak w tytule, całe towarzystwo. Eldorado na rynku się skończyło. Platige jedzie na stracie. Nie zamierzam tu niczego sugerować ale medytacje i yoga naszych Artystów tu raczej nie pomogą….Zacząłbym tu od zaznajomienia ich z lekturą MrBeast Memo.
4. WycenaPrzezes twierdzi, i ja się z tym zgadzam, iż obecna wycena giełdowa spółki nie odzwierciedla jej wartości. Weźmy jednak dla porównania inne spółki z GPW o podobnym poziomie sprzedaży:
- Grupa Recykl; przychody (ttm) 136 mln; zysk netto 13,4 mln; kapitalizacja 124 mln
- Mex Polska; przychody (ttm) 100 mln; zysk netto 3,4 mln; kapitalizacja 33 mln
- Platige; przychody (ttm) 130 mln; strata netto 9,4 mln; kapitalizacja 38 mln
Patrząc na powyższe liczby nie można jednak stwierdzić iż Mr. Market jakoś nadzwyczaj depresyjnie wycenia Platige. Tak wyglądają fakty. Nie znaczy to jednak, iż obecna wycena Platige dyskontuje prawidłowo możliwe scenariusze w horyzoncie powiedzmy pięciu lat. Osobiście widzę w spółce duży potencjał i szansę na znacznie lepsze wyniki wynansowe. Będzie to jednak wymagać wiele wysiłku od Zarządu, głównych udziałowców oraz pracowników… oraz wyrozumiałości inwestorów. Jeden trzyma za Was kciuki. Excelsior